Τα εμπόδια της Ελληνικής ΑΟΖ και τα γιατί



Αλβανία, Ισραήλ, Κύπρος και Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Γιατί;

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Είναι ένα πολύ καλό να διερωτηθεί κανείς τί είναι αυτό που όλα τα προαναφερθέντα κράτη ακολουθούν μια πολιτική αντίθετη προς τα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέροντά μας, ακόμη και το Ισραήλ που το έπαιζε μέχρι τελευταία φίλος.

Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι το πολύ το φυσικό αέριο που έχει η Ελλάδα. Μα από μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να το βγάλει. Εκτός αυτού σε τέτοια βάθη λίγες είναι οι εταιρείες που μπορούν να το εξορύξουν. Για να βγάλει η Ελλάδα το φυσικό της αέριο και τα κέρδη να τα δώσει στους δανειστές της πρέπει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της. Αυτό όμως δεν την αφήνουν η Αλβανία, η Τουρκία αλλά και η Κύπρος να το κάνει, αφού δεν την διευκολύνουν στην οριοθέτηση της.

Υπάρχουν και μερικά σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να αναφερθούν, γιατί υποτίθεται ότι αφορούν κράτη με τα οποία η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις.


1. Υποτιθέμενη “συμμαχία” με Kύπρο: Τόσα χρόνια γιατί δεν έχει οριοθετηθεί το κομμάτι της Ελληνικής ΑΟΖ που είναι κοινό με τη Κύπρο; Aυτό μάλλον πρέπει να αποκλεισθεί να συμβεί μελλοντικά λόγω της ενοποίησης του νησιού.

2. Υποτιθέμενη “συμμαχία” με Ισραήλ: To Iσραήλ με την απόφαση του να προχωρήσει σε οικονομική συμμαχία με τη Τουρκία (να περάσει τον αγωγό πετρελαίων του από τη Τουρκία), μέσα από συγγνώμες και σκυψίματα, ρίχνει κριθάρι στο μύλο του Ερντογάν, για να κινείται κατά της Ελλάδας και των συμφερόντων της. Τα αποτελέσματα αυτής της περίεργης σχέσης τα βλέπουμε στο Αιγαίο καθημερινά και τον τελευταίο καιρό είναι 
επαυξημένη.

Επί μισό και πλέον αιώνα, η χώρα μας παρέμεινε υπανάπτυκτη γιατί πάντα την κατάλληλη στιγμή κάτι την τράβαγε από το ποδάρι. 

Δεν μπορεί όμως, παρά τις τόσες συμπτώσεις, όλα αυτά τα κράτη να είναι συνεννοημένα να καταφάνε την Ελλάδα. 

Τη δουλειά αυτή την κάνουν οι δανειστές με την συμμαχία των εγχωρίων φίλων τους πολιτικών, δημοσιογράφων, αδελφάτων κλπ. 

Αυτοί που έχουν σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για ότι συμβαίνει και ότι αναγκαστικά θα συμβεί είναι αυτοί που υπογράφουν συμφωνίες, οι πολιτικοί.

Και αυτούς όμως κάποιοι στην Ελλάδα τους ανεβάζουν (ΜΜΕ, επιχειρηματίες, εργολάβοι, αδελφάτα και τραπεζικό σύστημα). Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι στην Ελλάδα έρχονται σε συνεννόηση με κάποιους από έξω. Άρα μιλάμε για παγκόσμια διαπλοκή.

Αλβανία, Ισραήλ, Κύπρος και Τουρκία όσο και να φαίνεται περίεργο δεν φαίνεται σε αυτή τη φάση να συμμετέχουν σε αυτό που συμβαίνει.

Το αν στο μέλλον επωφεληθούν από τη διάλυση της Ελλάδας και πρέπει να έχουν μια καλή σχέση μεταξύ τους είναι μια άλλη ιστορία. Υπενθυμίζουμε ότι το Ισραήλ πρόσφατα ανοίχτηκε και προς την Αλβανία.

Το αν θα τη γλυτώσουν οι εγχώριοι καντηλανάφτες από το κόλπο που θα κάνει χιλιάδες Έλληνες μετανάστες στην ΕΕ, αυτό εξαρτάται από το πού θα υπάρχουν στρατεύματα την εποχή που θα γίνει η ανάφλεξη.


Ας δούμε και τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη περίοδο…

1. Καμία μεταρρύθμιση δεν γίνεται σωστά και ολοκληρωμένα. Με το κόλπο των “ισοδυνάμων” από τη φορολογία εξαιρούνται εφοπλιστές αλλά και άλλοι μέσα από προνόμια και νόμους άγνωστους στο πολύ λαό.

2. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η παραγωγή της χώρας δεν έχει αυξηθεί. Αν γίνει κάτι στο Αιγαίο και δεν πατήσει τουρίστας η Ελλάδα θα ψοφήσει μαζί με τα κουνέλια της. Για το λόγο αυτό μιλάμε επί χρόνια για την ανάγκη συμμετρικής ανάπτυξης της οικονομίας και όχι μόνο για ανάπτυξη στη γεωργία, στη κτηνοτροφία και στο τουρισμό. Αυτές τις δραστηριότητες τις έχουν όλες οι χώρες του κόσμου, όπως και αρχαία μνημεία και ωραία μέρη αλλά και χλιδάτες και πολύ οργανωμένες ανέσεις.

3. Η παιδεία και η έρευνα είναι σε λάθος δρόμο. Στην Ελλάδα δεν φτιάχνεται ούτε ασπιρίνη. Η δικαιοσύνη αργεί να βγάλει αποφάσεις. Όσοι πιάνονται είναι έξω με αναστολή! 

Η αναξιοκρατία και η συγγενειοκρατεία είναι ο νόμος. Η πρόσφατη ιδέα για πληρωμή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία θα οδηγήσει στη καταστροφή της δημόσιας παιδείας.

4. H πτώση των συντάξεων και των μισθών σε επίπεδο κατώτερο της Βουλγαρίας θα συμβεί, γιατί ο δείκτης ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι πολύ πιο κάτω από αυτόν την Βουλγαρίας και της Αλβανίας. Η είσοδος μεταναστών και ο περιορισμός της μετακίνησής τους στην Ελλάδα τον μειώνει ακόμη περισσότερο.

Ο μόνος τρόπος να διασωθεί η κατάσταση είναι οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοσθούν για όλους το ίδιο, οι μετανάστες να γίνουν δεκτοί σε πλούσια κράτη της ΕΕ, να αυξηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές της Ελλάδας και να αναλάβουν τα ηνία της χώρας πολιτικοί και όχι τσιλιμπιρδόνια και ηλεκτρικές παρκετέζες τρίτης διαλογής (μάπες).

Ο μόνος τρόπος να κρατηθεί για λίγο η κατάσταση στο σημείο που είμαστε τώρα είναι το ξεπούλημα των πάντων και η διαπλάτυνση της κατανομής αποπληρωμής του χρέους στον αιώνα τον άπαντα. Και αυτό όμως θα κρατήσει για λίγο (αφού η Ελλάδα θα χρειασθεί και άλλα δάνεια για να μπορεί να διορίζει αενάως στο δημόσιο και για να υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια πιο φρέσκα) ενώ η χώρα δεν θα βγεί ποτέ από τα μνημόνια αν δεν υπάρξει κούρεμα του χρέους, όπως έκανε το ΔΝΤ κατά τους κανόνες του με όλα τα άλλα κράτη που είχε “πελάτες” εκτός (παρανόμως) από την Ελλάδα.

Ενδιαφέρον έχει και η μυστικότητα με την οποία η κυβέρνηση θέλει να “μοιράζει” τα δημόσια έργα (βλέπετε εδώ). Αυτά η Κομισιόν δεν τα βλέπει; Tα βλέπει αλλά είναι ίδια πάστα…
_______________________
http://zcode-gr.blogspot.gr/


  Scholeio.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: