Ο οικονομικός φασισμός στην ελληνική κοινωνία, όπως τον καταγράφει ο Τέσκος στο ''Χαραγμένες Ζωές''



Η Ευρώπη, για τρίτη φορά στην ιστορία της, ζει τον οικονομικό φασισμό. Όπως αποδεικνύει μια προσεκτική αναδρομή στην ιστορία, οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, που αιματοκύλισαν εκατομμύρια ανθρώπους, χρηματοδοτήθηκαν από τα ίδια οικονομικά συμφέροντα που οδηγούν σήμερα στην εξαθλίωση ολόκληρες χώρες. 

Τα μέσα επιβολής είναι διαφορετικά, ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Η επικράτηση της οικονομικής ολιγαρχίας με οποιοδήποτε τίμημα. Η ταινία ανιχνεύει τα στοιχεία της ιστορίας που αποδεικνύουν το γεγονός αυτό μέσα από αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα.


''Χαραγμένες Ζωές''

Το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τέσκου «Χαραγμένες Ζωές», καταγράφει τα αποτελέσματα του οικονομικού φασισμού στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και σήμερα, αναδεικνύοντας ομοιότητες που σοκάρουν. 

Επίκαιρη η ταινία όμως δυστυχώς και διαχρονική.  Ιστορικοί, οικονομικοί αναλυτές, αλλά κυρίως τα πρόσωπα και τα γεγονότα του σημερινού δράματος αποδεικνύουν ότι τα ίδια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που χρηματοδότησαν τον Κάιζερ και τον Χίτλερ παραμένουν σε καίριες θέσεις. 

Ένα ντοκιμαντέρ για την Αλήθεια και το Ψέμα. Μια ταινία για τη Δημοκρατία και το Φασισμό στη σημερινή Ελλάδα.






«Χαραγμένες Ζωές» (Crossed Lives)
Σκηνοθεσία: Σπύρος Τέσκος
Παραγωγή: Ελλάδα / 2013 / Διάρκεια: 120 Λεπτά / Έγχρωμο


Μέσα από την πορεία της ζωής των, Γιώργου Κρόκου, (εκτελεσμένου από τους Γερμανούς την πρωτομαγιά του 1944) και Δημήτρη Χριστούλα (που στις 4/4/2012 προβαίνει σε μια βαθύτατα πολιτική και συμβολική πράξη, δίνοντας τέλος στη ζωή του μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο), μας δίνεται η ευκαιρία να αναλύσουμε τη σημερινή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Παράλληλα αναλύονται οι οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε το Γ’ Ράιχ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναζητώντας (κοινές πρακτικές και επιδιώξεις, πέρα και πίσω από τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.
________________________________


* Δήλωση : Το Scholeio.com δεν είναι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων της ταινίας και η προβολή του βίντεο αποσκοπεί μόνο σε ψυχαγωγικούς λόγους, όπως και οι υπόλοιπες ταινίες που θα βρείτε στο μπλογκ.
________________________


  Scholeio.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια: