Καραθεοδωρή, ο Έλληνας που Εργάστηκε για τον Εξανθρωπισμό της Οικουμένης


«Προορισμός του Έλληνος ήταν και θα είναι ο εξανθρωπισμός της οικουμένης»
                                                                                                                   Περικλής Γιαννόπουλος

Η καλύτερη εισαγωγή για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή θα μπορούσε να είναι αυτή ακριβώς η φράση του Περικλή Γιαννόπουλου* 

Την 13η Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 139 χρόνια από την γέννηση του το 1873 στο Βερολίνο. Η  οικογένεια των Καραθεοδωρή υπηρέτησαν σε υψηλότατες θέσεις διπλωματών στην Οθωμανική αυτοκρατορία, πάντα με άξονα δράσης τους την προστασία και προαγωγή του ελληνισμού. 

Ίδιον των μεγάλων εθνών είναι οι μεγάλες προσωπικότητες. Οι προσωπικότητες εκείνες οι οποίες κυριολεκτικά χαράσσουν την παρουσία τους στην παγκόσμια ιστορία, αφήνοντας το όνομα και το έργο τους ως αιώνιο πρότυπο στον πολιτισμό του ανθρώπου.

Αυτό δε το συμπέρασμα είναι πολύ χαρακτηριστικό σε εποχές σαν τις σημερινές, κατά τις οποίες δυστυχώς ο ελληνισμός ως συνολικός οργανισμός και συλλογική έκφραση έχει ταυτιστεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη με ό,τι χειρότερο, δίνοντας την εικόνα του διεθνή περίγελου, αλλά και ακόμη χειρότερα έχοντας πάψει πλέον εδώ και πολλά χρόνια να παράγει προσωπικότητες οι οποίες θα διαμόρφωναν την παγκόσμια ιστορία.

Άξιος γόνος της μεγάλης αυτής οικογένειας, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θεωρείται παγκοσμίως ένας τιτάνας της μαθηματικής επιστήμης, ο οποίος, όπως πλέον αποδέχεται το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, υπήρξε ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας την οποία αντέγραψε από αυτόν ο Αϊνστάιν. 
Λόγω της οικονομικής ευρωστίας της οικογενείας του, της θέσης του πατέρα του αλλά και την έμφυτης κλίσης του στις επιστήμες, ο Καραθεοδωρή, είχε την δυνατότητα να φοιτήσει σε φημισμένα σχολεία στο Βέλγιο, όπου και διαπρέπει σε διεθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς Γεωμετρίας. 
Το 1891 εισάγεται στην Στρατιωτική Σχολή πολιτικών μηχανικών στις Βρυξέλλες, και στην συνέχεια εργάζεται ως επικεφαλής της κατασκευής του φράγματος του Ασουάν στην Αίγυπτο. 
Στην Αίγυπτο ο Καραθεοδωρή καταλαβαίνει πόσο μεγάλη γοητεία και επιρροή ασκούν επάνω του τα μαθηματικά και συνειδητοποιεί πως η δουλειά του μηχανικού δεν ταίριαζε με το ανήσυχο πνεύμα του. 
Με αυτήν την συνειδητοποίηση το 1900 λοιπόν, σε ηλικία 27 ετών αποφασίζει να αλλάξει πορεία...  Εγκαταλείπει το επάγγελμα του μηχανικού και σπουδάζει ανώτερα μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Γκέντινγκεν, την μητρόπολη τότε των μαθηματικών, όπου και αναγορεύεται διδάκτωρ του πανεπιστήμιου το 1904.

Ο Κωνσταντίνος θέλει να προσφέρει στη πατρίδα.  Με αγνό και ανιδιοτελή πατριωτισμό, ζητά να εργαστεί στην Ελλάδα...  Οι  «εγκέφαλοι» της ελλαδικής παιδείας (διαχρονικά) τον κρίνουν ακατάλληλο (!) για πανεπιστημιακό και του προτείνουν θέση δασκάλου σε σχολειό της επαρχίας! 

Ο Καραθεοδωρή πικραίνεται αλλά συνεχίζει την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία με πρωτοφανείς επιδόσεις σε διάφορα κορυφαία πανεπιστήμια που διδάσκει όπως στο Γκέτινγκεν, Αννόβερο, Βερολίνο, Μπρέσλαου, έχοντας πλέον αποκτήσει διεθνή φήμη και καταξίωση.


Ο Κ. Καραθεοδωρή στο γραφείο του,
Ιωνικό Πανεπιστήμιο to 1920
Το 1920 και παρά την διεθνή του καταξίωση στην Γερμανία, ο μεγάλος αυτός Έλληνας ορμώμενος και πάλι από βαθιά αγάπη για την πατρίδα, μετά από  πρόσκληση του στενού του φίλου Ε. Βενιζέλου που αποδέχεται, έρχεται στην Ελλάδα με σκοπό να οργανώσει και να ηγηθεί του Πανεπιστημίου της Σμύρνης. 

Ένα μεγάλο όνειρο του Καραθεοδωρή να υπηρετήσει τον ελληνισμό στην γη της Μικρασίας. 
Και να που τώρα φαίνεται ότι του δίνεται η ευκαιρία να το πραγματοποιήσει... 

Μένει όμως όνειρο που δυστυχώς χάνεται μέσα στις στάχτες της Σμύρνης, με τον Καραθεοδωρή να διασώζει την τελευταία στιγμή από τους βαρβάρους την βιβλιοθήκη και τα εργαστηριακά όργανα τα οποία είχε διαθέσει στο πανεπιστήμιο με προσωπικά του έξοδα.

Μετά την καταστροφή εργάζεται για δυο χρόνια ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά το 1924, αηδιασμένος από την θλιβερή κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων επιστρέφει στην Γερμανία, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, θέση που θα υπηρετήσει ως τον θάνατο του το 1950.

Δυστυχώς στην θλιβερή ελλαδική πραγματικότητα ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή είναι άγνωστος τόσο στην κοινωνία, όσο και στην εκπαίδευση. Το ακόμη τραγικότερο είναι ότι πολλοί έμαθαν το όνομα του μέσω διαφόρων κωμικών τύπων της τηλεόρασης. ανάμεσα σε φαιδρά βιβλία για τους εξωγήινους και την «Ομάδα Έψιλον»! 

Σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο και στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία, το όνομα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή αναφέρεται με δέος και σεβασμό. 


Μοναδική εξαίρεση η ελληνική εκπαίδευση (διαχρονικά) και τα ελληνικά πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν να έχουν την παραμικρή σχέση μαζί του. Εάν είχαν θα ήταν ύβρις προς τον Καραθεοδωρή.





Ντοκυμαντέρ για τη ζωή και το έργο το μεγάλου Έλληνα μαθηματικού Κ. Καραθεοδωρή*, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή "Αληθινά σενάρια".


* Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή,  κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.  Γνωστός, κυρίως, εκτός Ελλάδας ο Καραθεοδωρή ως Constantin Carathéodory, συχνά αναφέρεται (λανθασμένα) ως Καραθεοδωρής.

Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.  
(Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 ~ Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950) 



* Περικλής Γιαννόπουλος, Ελληνολάτρης διανοητής, λογοτέχνης, μεταφραστής και δοκιμιογράφος.  Γεννιέται στην Πάτρα το 1869,  πεθαίνει στις 11 Απριλίου 1910


Βιβλία: Η Ελληνική Γραμμή και το ελληνικόν χρώμα, Ξενομανια: Το ελληνικον χρωμα ; Προς την Ελληνικήν  Αναγέννησιν.


πηγή


  Scholeio.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια: