Με τα Φάρμακα και τα Καλλυντικά της Φύσης -14- Απολέπιση


Οι ειδικοί μας λένε ότι το πήλινγκ συμβάλλει στη σωστή αιμάτωση, στην ανανέωση των κυττάρων και στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.
Καθαρίζει σε βάθος το δέρμα σας, αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και χαρίζει βελούδινη αίσθηση και λάμψη. 

Μία απαραίτητη διαδικασία περιποίησης σώματος και προσώπου καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελεί το πήλινγκ (peeling).  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία της απολέπισης θα πρέπει να γίνετε πάντα σε καθαρό δέρμα στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα ή μετά το ντους, δίνοντας περισσότερη έμφαση στους αγκώνες, στις φτέρνες, στους αστραγάλους και στα γόνατα.

Δεν χρειάζεται να τρίβετε δυνατά το δέρμα, διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και ερεθισμού της, ενώ καλό θα ήταν το πίλινγκ να εφαρμόζεται το βράδυ, έτσι ώστε να μην εκτίθεται η επιδερμίδα σας αμέσως μετά σε εξωτερικές επιθέσεις όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηλιακή ακτινοβολία.

Μετά το πήλινγκ η επιδερμίδα χρειάζεται σωστή ενυδάτωση έτσι ώστε να αποκομίσει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται.
Για πολύ ξηρές επιδερμίδες, προτιμήστε κάποιο λάδι σώματος με βιταμίνες και ενυδατικά συστατικά ή μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κρέμα σώματος.
Για κανονικές επιδερμίδες επιλέξτε ένα απαλό γαλάκτωμα, που θα σας χαρίσει ενυδάτωση αλλά και δροσιά.

Έχουμε μάθει να αναζητούμε στην αγορά... και προσφέρουμε στον εαυτό μας ότι έχει ανάγκη για να νιώθει όμορφα ''με έναν περιποιημένο εαυτό''. Διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες και τα συστατικά του προϊόντος και επιλέγουμε βάσει αυτών, ανάλογα την κρίση μας, το καλύτερο. 
Συνήθως μας επηρεάζει θετικά και ξεχωρίζουμε προϊόντα με τη διαβεβαίωση ότι τα συστατικά που περιέχει είναι παρμένα από τη φύση με όσο το δυνατό λιγότερη επεξεργασία. 


Ε, λοιπόν εμείς σας λέμε ότι στη κουζίνα σας υπάρχει κρυμμένο ένα εργαστήριο καλλυντικών προσαρμοσμένων απόλυτα στις ανάγκες σας, που περιμένει από σας να το ανακαλύψετε και να αφιερώσετε λίγο χρόνο να το ενεργοποιήσετε... Θα σας το ανταποδώσει !
Οι παρακάτω συνταγές είναι για να φτιάξουμε απολεπιστικά και θα δείτε ένα απροσδόκητα καλό αποτέλεσμα.  Μάθετε την αξία πολλών ταπεινών υλικών, που δεν φαντάζεστε τι μπορούν να κάνουν για σας. 



Απλά απολεπιστικά (Scrub) για καθημερινή χρήση 




1. Μαγειρική σόδα

2-3 κ. σ. μαγειρική σόδα και ελάχιστο νερό


Αναμειγνύεις τα υλικά μέχρι να γίνουν μία πάστα. Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις λίγο νερό και, αν χρειαστεί, να προσθέσεις στην πορεία. Με κυκλικές κινήσεις απλώνεις το μείγμα στο πρόσωπο σου και τρίβεις ελαφρά.



2. Καλαμποκάλευρο 

Είναι λίγο πιο «δυνατό», εφαρμογή το πολύ για 2 φορές την εβδομάδα

2-3 κ. σ. καλαμποκάλευρο και ελάχιστο νερό

Ακολουθείς ακριβώς την ίδια διαδικασία με παραπάνω.




3. Τριαντάφυλλο αμύγδαλο  

Για να φωτίσεις την επιδερμίδα σου



 1 κ. σ. ροδόνερο
 ½ κ. σ. αλεύρι από αμύγδαλο ή μπορείς να πολτοποιήσεις αμύγδαλα στο μπλέντερ.

Ανακατεύεις και απλώνεις.


4. Βρώμη 

3 σε 1, τόνωση, ενυδάτωση και εξομάλυνση της επιδερμίδας


 1 κ. σ. βρώμη πολτοποιημένη

 1 κ. σ. χυμό λεμόνι
 2 κ. σ. γιαούρτι

Αναμιγνύεις τα υλικά και τρίβεις ελαφρά.

Tip: Αφού τρίψεις το πρόσωπο σου, μπορείς να το αφήσεις για λίγο και να λειτουργήσει και σαν μάσκα.


Απολέπιση Πρόσωπο


1. Ευαίσθητη επιδερμίδα: Βρώμη και χαμομήλι 


Το χαμομήλι και η καλέντουλα, σύμφωνα με το newsbeast, έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και είναι τόσο απαλά, που ενδείκνυνται ακόμα και για την περιποίηση των βρεφών. Η βρόμη είναι υποαλλεργική και περιέχει αμινοξέα που βοηθούν στην ενυδάτωση και την άμυνα του δέρματος. Τέλος, το γιαούρτι, χάρη στο γαλακτικό οξύ και το α-υδροξύ, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και ξεμπλοκάρει τους πόρους, χωρίς όμως να διαταράσσει το pH του δέρματος.

Τι χρειάζεστε:
- 8 κουταλιές αποξηραμένο χαμομήλι
- 2 κουταλιές βρώμη
- 2 κουταλιές εκχύλισμα ή λάδι καλέντουλας
- 2 κουταλιές γιαούρτι με πέτσα 


Προετοιμασία και εφαρμογή 

Βάζουμε το χαμομήλι και τη βρόμη στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνουμε τη μάσκα για 5΄ στο πρόσωπο, κάνουμε κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα και, αφού στεγνώσει, την αφαιρούμε με χλιαρό νερό και ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα ή μία γάζα. Θα παρασύρει μαζί της νεκρά κύτταρα, σκόνη και σμήγμα και το πρόσωπό μας θα λάμπει από υγεία χωρίς ίχνος κοκκινίλας.

Αν έχετε τάσεις ευαισθησίας, αποφύγετε το τρίψιμο, για να μην προκαλέσετε κάποιον ερεθισμό. Αυτό που σας προτείνουμε είναι να φτιάξετε αυτήν την ανακουφιστική μάσκα ανανέωσης, η οποία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το πρόσωπο χωρίς τριβή.



Βρώμη και χαμομήλι 2ο, Παραλλαγή

Υλικά: Αλεύρι βρώμης, Γιαούρτι, Λάδι καλέντουλας, Σαμπούκο, Χαμομήλι


Παρασκευή: 

Κάνουμε αφέψημα με 4 κουταλιές του γλυκού αποξηραμένο χαμομήλι και 4 κουταλιές του γλυκού άνθη σαμπούκου (κουφοξηλιά) σε 2 κούπες νερό. Σκεπάζουμε με πιατάκι και αφήνουμε να κρυώσει. Χρησιμοποιώντας γουδί χτυπάμε 4 κουτσαλιές του γλυκού χαμομήλι και 4 κουταλιές του γλυκού σαμπούκου μέχρι να γίνουν σκόνη. Κατόπιν προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι βρώμης. 
Ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιογενής σκόνη. Μετά ρίχνουμε 2 κουταλιές εκχύλισμα ή λάδι καλέντουλας και 2 κουταλιές γιαούρτι πλήρες και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε όσο αφέψημα (σουρωμένο) χρειάζεται -κρύο- μέχρι το μείγμα να γίνει μια ομοιογενής λεπτόρευστη πάστα.

Ιδιότητες: 

Το χαμομήλι και η καλέντουλα έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και το σαμπούκο καθαριστικές και μαλακτικές λόγω των βλεννωδών ουσιών αλλά και της βιταμίνης C που περιέχει. Τέλος, το αλεύρι βρώμης και το γιαούρτι έχουν θρεπτικές και επίσης μαλακτικές ιδιότητες.

Χρήση: 

Σε καθαρό πρόσωπο απλώνουμε - ενώ ταυτόχτονα τρίβουμε απαλά και χωρίς μεγάλη πίεση - το μείγμα στο λαιμό,στο πρόσωπο και όχι γύρω από τα μάτια. Αφήνουμε 5΄-10΄ και μετά ξεβγάζουμε με σφουγγαράκι που έχουμε βουτήξει προηγουμένως σε χλιαρό νερό, χωρίς να το στίψουμε σχεδόν καθόλου. Επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται και κατόπιν πλένουμε το πρόσωπό μας.

Συμβουλές: Εάν έχετε πολύ λεπτή επιδερμίδα, δεν συνιστάται να κάνετε πήλινγκ παραπάνω από 2 φορές το μήνα. Για να βοηθήσετε τη γρήγορη ανάπλαση της επιδερμίδας σας μπορείτε να ρίξετε στο μείγμα 1 κουταλιά σκόνη από μαγιά.


Βρώμη και χαμομήλι 3ο, Παραλλαγή


Ιδιότητες του κάθε συστατικού:

Χαμομήλι: καταπραΰνει την επιδερμίδα και είναι αντι-φλεγμονώδες.
Βρώμη: τα «υγρά» από τη βρώμη περιέχουν σαλικυλικό οξύ, ένα απαλό απολεπιστικό.
Μαγειρική σόδα: εξουδετερώνει την οξύτητα του δέρματος και το απαλύνει.
Μέλι: βοηθάει στην απομάκρυνση νεκρών κυττάρων.
Ζάχαρη: κάνει καλή απολέπιση.

Θα χρειαστούμε:

–  Αρκετά δυνατό χαμομήλι
–  ½ φλυτζ. βρώμη (αν θες μπορείς να την «περάσεις» λίγο από ένα μπλέντερ για να είναι πιο λεπτοκομμένη)
–  1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
–  1 κ.σ. μέλι
–  2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Βράσε δυνατό χαμομήλι και άφησέ το να κρυώσει. Ανακάτεψε τη βρώμη, τη μαγειρική σόδα και το μέλι σε ένα μπολ. Πρόσθεσε 2 κ.σ. από το βρασμένο χαμομήλι, ανακάτεψε καλά και άφησέ το στην άκρη για 5 λεπτά. Αν το μείγμα σου είναι αρκετά ξηρό, πρόσθεσε λίγο ακόμα από το χαμομήλι, ανακάτεψε καλά και άφησέ το. Επανάλαβε τη διαδικασία, μέχρι το μείγμα να έχει την επιθυμητή υφή. 
Πρόσθεσε τη ζάχαρη και ανακάτεψε καλά.
Το μείγμα θα πρέπει να είναι χοντροκομμένο μόλις ανακατέψεις και τη ζάχαρη. Άπλωσε τη μάσκα σε καθαρό, βρεγμένο πρόσωπο, άφησε για 5 λεπτά και ξέβγαλε με άφθονο νερό. Συνέχισε με την ενυδατική κρέμα.

Αποθήκευση: Αυτή η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως. Δεν μπορεί να διατηρηθεί.




2. Ξηρή επιδερμίδα: Ελαιόλαδο και λευκή ζάχαρη 

Μην ξεχνάτε ότι η ζάχαρη είναι μία από τις πηγές του γλυκολικού οξέος, ενός από τα ισχυρότερα και ταυτόχρονα μικρότερα σε μέγεθος (μοριακό βάρος) AHAs, που διεισδύει πιο εύκολα στο δέρμα και διεγείρει τη διαδικασία της φυσικής, ήπιας απολέπισης.

Η κάψουλα βιταμίνης C, την οποία θα βρείτε στα φαρμακεία, ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου και κάνει το χρώμα του δέρματος πιο φωτεινό και ομοιόμορφο. 
Όσο για το πλούσιο σε βιταμίνες και πολυφαινόλες ελαιόλαδο, είναι γνωστό πως καταπολεμά την οξείδωση, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιγήρανση και στην καταπολέμηση των ρυτίδων, ενώ διατηρεί την υγρασία του δέρματος σταθερή.

Τι χρειάζεστε: 
- 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη (ιδανικά βιολογική)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αμυγδαλέλαιο ή έλαιο τζοτζόμπα)
- 1 κάψουλα βιταμίνης C

Προετοιμασία και εφαρμογή 
Σπάστε την κάψουλα και αδειάστε το περιεχόμενό της σε ένα μπολ. Έπειτα ανακατέψτε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, βάλτε λίγη ποσότητα στην παλάμη σας και κάντε απαλό μασάζ για περίπου 1΄ (όχι παραπάνω, γιατί η ξηρή επιδερμίδα δεν είναι πολύ ανθεκτική σε ερεθισμούς). 

Στη συνέχεια, αφήστε το για 3-4΄ στο πρόσωπο μέχρι να στεγνώσει. Καθώς το απολεπιστικό στεγνώνει, θα νιώσετε ένα τράβηγμα, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί και σαν μάσκα. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. 
Η συνταγή αυτή μπορεί εξίσου θαυμάσια να εφαρμοστεί και στο σώμα. 


Ξηρή επιδερμίδα 2ο: Ελαιόλαδο και λευκή ζάχαρη 
Φυσικό πήλινγκ με ζάχαρη μπορούμε να φτιάξουμε και για το πρόσωπο αναμειγνύοντας αυτή τη φορά:
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλάκι ζάχαρη

Αφού πλύνετε το πρόσωπό σας, απλώνετε το παραπάνω καθαριστικό και ενυδατικό πήλινγκ, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.
Κάνετε απαλό μασάζ, το αφήνετε για 5 λεπτά και ξεπλένετε με κρύο νερό.


3. Λιπαρή επιδερμίδα: Λεβάντα και πράσινο τσάι 


Αυτό που χρειάζεστε πάνω απ’ όλα είναι ήπια συστατικά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν σε βάθος την επιδερμίδα από τη σκόνη και το σμήγμα, που είναι η αιτία για τα μαύρα στίγματα, και ταυτόχρονα να καταπολεμούν τα βακτηρίδια. Έτσι, το πράσινο τσάι είναι ιδανικό γι’ αυτήν την περίπτωση, όπως και τα άνθη της λεβάντας, τα οποία, καθώς τρίβονται πάνω στην επιδερμίδα, απελευθερώνουν σταδιακά το αντισηπτικό αιθέριο έλαιό τους. 

Επίσης, το εξαιρετικά θρεπτικό μέλι μην το φοβηθείτε καθόλου αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, γιατί μαζί με μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού είναι ο καλύτερος αντιβακτηριδιακός και αντιοξειδωτικός συνδυασμός που καταπολεμά τα σπυράκια.

Τι χρειάζεστε: 
- 1 κουταλιά φύλλα πράσινου τσαγιού
- 1 κουταλιά άνθη λεβάντας
- 2 κουταλιές μέλι
- 1 κουταλιά μηλόξιδο ή λεμόνι

Προετοιμασία και εφαρμογή 
Για να μην τραυματίσουν την επιδερμίδα σας τα άνθη λεβάντας και τα φύλλα του τσαγιού, βάλτε τα πρώτα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Μετά αναμείξτε τη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιογενές. 

Απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο και τον λαιμό σε παχύ στρώμα και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις και με φορά από το κέντρο του προσώπου προς τους κροτάφους. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Το δέρμα σας θα καθαρίσει σε βάθος και ο τόνος του προσώπου θα γίνει πιο λαμπερός. 


 Λεβάντα και πράσινο τσάι 2ο, 

Κρέμα για ενυδάτωση της επιδερμίδας

Αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία, καταπολεμά τις ρυτίδες και χαρίζει ελαστικότητα στην επιδερμίδα. 
Η επιδερμίδα μένει λεία, απαλή και ενυδατωμένη.
Η κρέμα προσώπου με πράσινο τσάι και λεβάντα ενυδατώνει, τονώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα. 

Υλικά
1/2 κούπα έλαιο jojoba
2 κ.σ. κερί μέλισσας τριμμένο
1/4 κούπας αποσταγμένο νερό
1 κ.σ. πράσινο τσάι
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Εκτέλεση
Βράσε το νερό και πρόσθεσε το πράσινο τσάι. Άφησε το να μείνει για 5΄και στην συνέχεια σούρωσε το. Σε μπέν μαρί λιώσε το κερί. Πρόσθεσε το έλαιο jojoba και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απόσυρε από την φωτιά. Ρίξε σιγά σιγά το τσάι στο μείγμα του κεριού ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Πρόσθεσε το αιθέριο έλαιο λεβάντας και ανακάτεψε καλά. Βάλε την κρέμα σε ένα βαζάκι.


Απολέπιση Σώμα

1. Κατά της κυτταρίτιδας: Χοντρό αλάτι και γκρέιπφρουτ 


Κάνει το δέρμα απαλό και το προετοιμάζει για να δεχθεί σε βάθος τα υπόλοιπα συστατικά. Ο λόγος για το χοντρό, ιωδιούχο αλάτι.Το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ ρυθμίζει τη λέμφο και την κατακράτηση υγρών, γι’ αυτό και είναι αποτελεσματικό στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας και της παχυσαρκίας, ενώ το σησαμέλαιο αναζωογονεί το δέρμα. Ωστόσο, προσέξτε: Μη χρησιμοποιείτε το μείγμα σε ερεθισμένο δέρμα, γιατί το ιώδιο που περιέχει το χοντρό αλάτι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

Τι χρειάζεστε:
- 3 χούφτες χοντρό αλάτι
- 4 κουταλιές σησαμέλαιο
- 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ

Προετοιμασία και εφαρμογή 


Ανακατέψτε όλα τα υλικά και εφαρμόστε το μείγμα σε νωπό δέρμα. Κάντε μασάζ με μεγάλες, κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από τους αστραγάλους προς τους γοφούς και την κοιλιά. Επιμείνετε στα σημεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη (π.χ. στο εσωτερικό των μηρών και στους γλουτούς), ενώ όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως στην κοιλιά, οι κινήσεις σας πρέπει να είναι πιο απαλές. Αν σας περισσέψει ποσότητα, μην την πετάξετε. Φυλάξτε τη σε ένα γυάλινο δοχείο, σαν αυτό της μαρμελάδας, και κλείστε το καλά.

Tips 


- Η καλύτερη ώρα για απολέπιση είναι το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο.
- Τα scrub εφαρμόζονται πάντα σε καθαρό δέρμα. 



Κατά της κυτταρίτιδας 2ο: Καφές και καρύδα

Τι χρειάζεστε: 

1 φλιτζάνι φρεσκοκομμένο γαλλικό καφέ
6 κ.γλ.λάδι καρύδας *
3 κ.γλ. χοντρό αλάτι ή, εναλλακτικά, ζάχαρη
1 άδειο βάζο
Προαιρετικά: 1 βούρτσα για το δέρμα


H καφεΐνη είναι εχθρός της κυτταρίτιδας, αφού όταν γίνει τοπική χρήση, παρέχει στο δέρμααντιοξειδωτικά. Το έλαιο καρύδας είναι ενυδατικό και αναζωογονητικό για την επιδερμίδα και το χοντρό αλάτι –όπως και η ζάχαρη- εγγυώνται αποτελεσματική απολέπιση. Κάνοντας ελαφρύ μασάζ στην «πάσχουσα» από κυτταρίτιδα περιοχή, θα αυξήσετε την ροή αίματος, κάνοντας το δέρμα απαλότερο και πιο σφιχτό.



Η συνταγή

Αφού συγκεντρώσετε τα υλικά, ρίξτε το αλάτι ή τη ζάχαρη και τον καφέ σε ένα μπολ.

Μετρήστε 6 κουτάλια του γλυκού καρύδα και ρίξτε τα στο μείγμα.

Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Μεταφέρετε την αυτοσχέδια «αλοιφή» στο (γυάλινο) βάζο ή δοχείο.

Πριν το ντουζ, τρίψτε μαλακά την επιδερμίδα σας με μια σκληρή βούρτσα δέρματος για να κάνετε απολέπιση και, ταυτόχρονα, να αυξήσετε τη ροή αίματος στην επίμαχη περιοχή.

Όσο κάνετε μπάνιο, απλώστε σε υγρό δέρμα το αυτοσχέδιο προϊόν απολέπισης στις περιοχές με κυτταρίτιδα. Κάντε για λίγο ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις και ξεπλύνετε.
Επαναλάβετε κάθε φορά που κάνετε μπάνιο.



2. Για τα τραχιά σημεία: 

Μαύρη ζάχαρη και βούτυρο κακάο

Αυτή η συνταγή φτιάχνεται στο πι και φι και κάνει εξαιρετική δουλειά στις περιοχές με σκληρύνσεις. Οι χοντροί κόκκοι της μαύρης ζάχαρης απομακρύνουν εύκολα τα νεκρά κύτταρα, ενώ το φυτικό βούτυρο, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνες και λιπίδια, μαλακώνει και θρέφει σε βάθος τις πιο ξηρές περιοχές του σώματος. Το βούτυρο κακάο ή το καριτέ μπορείτε να τα βρείτε ή να τα παραγγείλετε σε μεγάλα φαρμακεία. Εφαρμόστε το μείγμα σε φτέρνες, πέλματα, γόνατα και αγκώνες και θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Τι χρειάζεστε:
- 1½ κουταλιά μαύρη ζάχαρη
- 3 κουταλιές φυτικό βούτυρο (κατά προτίμηση κακάο ή καριτέ)
- 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο με αντισηπτικές ιδιότητες (π.χ. λεβάντα, δεντρολίβανο, μέντα κ.ά.)

Προετοιμασία και εφαρμογή
Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αφού γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, το απλώνετε στα επίμαχα σημεία και κάνετε μασάζ με τα δάχτυλα. Από το πρώτο λεπτό θα νιώσετε ότι το δέρμα σας αρχίζει να μαλακώνει, ωστόσο συνεχίστε το τρίψιμο για περίπου 5-7΄. Όταν τελειώσετε, ξεπλύνετε με νερό, ζεστό κατά προτίμηση, το οποίο θα μαλακώσει ακόμα περισσότερο το δέρμα σας. (Έξτρα συμβουλή: Για να διατηρείτε απαλές τις φτέρνες και τα πέλματά σας περισσότερο χρόνο, απλώνετε το βράδυ πριν κοιμηθείτε μια ενυδατική κρέμα και φοράτε βαμβακερές κάλτσες.)

Tips
Μετά τη διαδικασία, βάλτε ενυδατική κρέμα, για να διατηρήσετε ενυδατωμένη την επιδερμίδα σας.

Η συχνότητα της απολέπισης εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας. Αν έχετε ξηρή ή ευαίσθητη, δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις δύο φορές την εβδομάδα.



πηγές: 
http://proionta-tis-fisis.com/
Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία
http://www.filenades.gr/
http://botanologio.com/


  Scholeio.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια: