Η γνώση και η πληροφορία δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τη σκέψη





Οι ψευτομορφωμένοι 



Ένα κείμενο για την
ημιμάθεια και την υποκρισία.


γράφει ο Ντίνος Χριστιανόπουλος
Κουλτουριάρηδες είναι οι διανοούμενοι που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη γνώση και την πληροφόρηση και λιγότερη στο αίσθημα και το βίωμα. Ό,τι έμαθαν ή δεν έμαθαν έχει γι` αυτούς μεγαλύτερη αξία από τη σκέψη. 

Κουλτουριάρηδες βρίσκονται σ` όλες τις εποχές. Στην αρχαία Ελλάδα τούς κοροϊδεύει πολύ άσχημα ο Αριστοφάνης επειδή χρησιμοποιούσαν πάντα καινούριες και παράξενες λέξεις για να ξιπάσουν τον κόσμο. Και οι σοφιστές ήταν ένα είδος κουλτουριάρηδων της εποχής τους, γιατί έδωσαν πολλή σημασία στη γνώση και όχι στη σωστή κρίση. 

Αλλά και παλαιότερα, όταν λέγαμε «οι διανοούμενοι» ή «οι άνθρωποι των γραμμάτων», νιώθαμε κάτι σαν δυσφορία και ενόχληση, γιατί καταλαβαίναμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν ξεφύγει πολύ από τη ζωή εν ονόματι δήθεν της τέχνης. Αυτοί νομίζανε ότι, επειδή ήτανε άνθρωποι των γραμμάτων, έπρεπε να μιλούν με ειδικό λεξιλόγιο, να καταλαβαίνονται μεταξύ τους, κι ας μην τους καταλαβαίνουν οι άλλοι. 

Σε τελική ανάλυση, οι κουλτουριάρηδες είναι ψευτομορφωμένοι. Μόνο ένας ψευτομορφωμένος μπορεί να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που ξιπάζει και ξαφνιάζει, ή να μεταχειρίζεται ωραίες λέξεις και φράσεις για να κάνει εντύπωση, ενώ κατά βάθος δεν κατέχει τη γλώσσα και δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. 
Αυτό που σήμερα αποκαλούμε  γλώσσα των κουλτουριάρηδων είναι ένα κουρκούτι από νεόκοπες λέξεις, από ξένες αμετάφραστες λέξεις και από λέξεις παρμένες από διάφορες επιστήμες, λ.χ. «η μεταστοιχείωση της ντεμί νομενκλατούρας». Μ` ένα τέτοιο κουρκούτι στο τέλος δεν βγάζουν νόημα ούτε αυτοί, ούτε φυσικά κι εμείς. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη λέξη «δομή» που αναφέρεται στον χώρο, ενώ η λέξη «διαδικασία» αναφέρεται στον χρόνο. Τι θα λέγατε όμως αν ξαφνικά διαβάζατε «δομικές διαδικασίες» ή «διαδικαστικές δομές»; 

Ρωτήθηκαν κάποιοι να τις εξηγήσουν, μα δεν μπόρεσε κανείς. Γιατί όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μπαρούφες. Τι μπορεί λοιπόν να σημαίνουν οι δύο αυτές φράσεις, όταν στην καθεμία το επίθετο αναιρεί το ουσιαστικό; Αλλά τι θα λέγατε αν αυτή η φράση γινόταν ολόκληρη πρόταση; Διαβάστε λοιπόν: 

«Όταν οι δομικές διαδικασίες λειτουργούν ανασταλτικά μέσα στον χώρο του μεταμοντέρνου...». 

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σ` αυτή τη φράση; Πρώτα πρώτα πόσοι ξέρουν τον όρο «μεταμοντέρνο»; Κι έπειτα, τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον χώρο του «μεταμοντέρνου», εάν λειτουργήσουν ή δεν λειτουργήσουν οι «δομικές διαδικασίες»; 
Αυτά είναι ακατανόητα και γι αυτόν που τα γράφει και γι` αυτόν που τα διαβάζει. Είναι αλαμπουρνέζικα. Και σκεφτείτε ότι σαν κι αυτή τη φράση υπάρχουν χιλιάδες, που επαληθεύουν τα τρία χαρακτηριστικά των κουλτουριάρηδων: 

Πρώτον ότι δεν γνωρίζουν καλά τις λέξεις και τις έννοιές τους (κάποιος έγραφε τη λέξη «ενδιαίτημα» και εννούσε «ένδυμα»!), 
δεύτερον θέλουν να ξιπάσουν τους άλλους με διάφορες ακαταλαβίστικες λέξεις και 
τρίτον, δεν έχουν χωνέψει καλά αυτό που λένε. Χώρια που δεν τα καταφέρνουν ούτε και με το συντακτικό και μπερδεύονται. 
Βέβαια το μπέρδεμα υπάρχει πρώτα στο μυαλό. Πάντως μ` αυτά και μ` αυτά, καταφέρνουν να κομπλεξάρουν πολλούς, και καμιά φορά όλους, ενώ συντελούν στο να πάει η γλώσσα μας κατά διαόλου. Θα μπορούσε να ανρωτηθεί κάποιος, ότι αφού αποδεχόμαστε την ερμητική γραφή ορισμένων ποιητών, γιατί να μην αποδεχτούμε και τον δυσνόητο τρόπο γραφής των κουλτουριάρηδων; 
Από μία άποψη, κι ο ποιητής θα έπρεπε, οποιαδήποτε τεχνοτροπία κι αν ακολουθεί, να γράφει κατά τρόπο κατανοητό, για να μπορεί ο αναγνώστης να τον καταλαβαίνει. Γιατί, τι να την κάνουμε την οποιαδήποτε ποίηση, όταν έχει κοπεί η γέφυρα της επικοινωνίας; Τι να τα κάνουμε τα ερμητικά ποιήματα, όταν δεν τα καταλαβαίνει κανείς; Κι αφού δεν μας λένε τίποτε, πώς είναι δυνατόν να μας συγκινήσουν; 

Βέβαια ο ποιητής έχει τη δικαιολογία ότι γράφει για να εκφράσει τον εαυτό του, αν και πάλι θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας ποιητής που εκφράζεται ερήμην του αναγνώστη, τι σόι ποιητής είναι; Και αν ο σουρεαλισμός στην πρώτη φράση το παραξήλωσε, τι να πούμε για τους σημερινούς σουρεαλιστές της αρπακόλλας, που γράφουν ό,τι τους κατέβει; Πάντως ο στοχαστής, επειδή δεν έχει καν τη δικαιολογία της έμπνευσης κι επειδή ο στόχος του είναι η συζήτηση με τον αναγνώστη, δεν θα έπρεπε να είναι ακαταλόγιστος σαν τους μοντέρνους ποιητές. Κάποιοι ισχυρίζονται πως έτσι εμπλουτίζεται η γλώσσα μας, ενώ η απλότητα και η σαφήνεια διατηρούν τη γλώσσα στάσιμη. Αν όμως ο εμπλουτισμός της γλώσσας γίνεται αιτία για να θριαμβεύσει η ακατανοησία, μήπως θα έπρεπε να προτιμήσουμε κάποιες φυλές της Αφρικής που συνεννοούνται μόνο με τριακόσιες λέξεις; 

Η αιτία του φαινομένου αυτού οφείλεται όχι μόνο στην ημιμάθεια των περισσότερων κουλτουριάρηδων αλλά και στον εγωισμό τους. Δεν θα μπορέσουν ποτέ οι άνθρωποι αυτοί να ακούνε περισσότερο απ` όσο μιλάνε, να σκέφτονται περισσότερο απ` όσο γράφουν, και να περνούν κάθε πληροφορία από το κόσκινο της κρίσης. 

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να είναι ταπεινός, να μη νομίζει πως αυτός τα ξέρει όλα και κανείς άλλος. Να μη λέει διαρκώς «εγώ νομίζω», «εγώ πιστεύω», «έχω τη γνώμη» και τα συναφή. Μέσα σ` αυτό το βραχυκύκλωμα ημιμάθειας και εγωισμού, χωρούνε αριστεροί και δεξιοί, εφημερίδες και τηλεόραση, και ορθόδοξοι και νεο-ορθόδοξοι. 
______________________________________________________



* Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (20 Μαρτίου 1931). Είναι Έλληνας ποιητής, διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Το πραγματικό όνομά του είναι Κωνσταντίνος Δημητριάδης. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Το 2011 αρνήθηκε να παραλάβει το Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011. «Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Η απάντησή του έκανε μεγαλύτερο θόρυβο από το ίδιο το βραβείο σε μια κοινωνία που δεν ακούει πια τους ποιητές της. 
_____________________________
Πηγή: Thessaloniki A&C 
το βρήκαμε στο  www.doctv.gr

* Μacro φωτογραφία: Η τρέλα της macro φωτογραφίας εξαπλώθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι φωτογράφοι ασχολήθηκαν με το φαινόμενο του bokeh διαμέσω των διάσημων πια Bokeh Wednesdays. Τι είναι το bokeh; Ορίζεται ως η “ποιότητα των εκτός εστίασης φωτεινών σημείων σε μια φωτογραφία“. Μια νέα αισθητική γεννήθηκε: αφαιρετική, ονειρική, πολύχρωμη και στηριγμένη περισσότερο στο σχήμα παρά στον όγκο.
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας macro φακός και δημιουργικότητα. Ούτε ακριβά set-ups, ούτε μεγάλα kits, ούτε μοντέλα,  
Η φωτογραφία της ανάρτησης Natural feelings, © Sortvind



  Scholeio.com  

Πώς θα βοηθήσουμε το νερό να εισέλθει και να παραμείνει στο εσωτερικό των κυττάρων


Για τον δερματολόγο δρα Χάουαρντ Μιούραντ, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, το δέρμα αποτελεί τον μικρόκοσμο όλου του οργανισμού και αντανακλά ό,τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός μας.

Δερματολόγος του Χόλιγουντ, που θεωρείται από πολλούς o γκουρού της αντιγήρανσης, υποστηρίζει ότι το νερό των φρούτων και των λαχανικών είναι πιο ωφέλιμο από αυτό που πίνουμε στο ποτήρι…

Όπως γράφει στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», το κλειδί για να είναι και να φαίνεται κανείς υγιής, είναι να διατηρεί υγιή τα κύτταρα του σώματός του – και μία από τις ενδείξεις της υγείας τους είναι πόσο καλά κρατούν το νερό στο εσωτερικό τους.

«Εάν ένας άνθρωπος κατορθώνει να επιδιορθώνει τις μεμβράνες των κυττάρων του – από τον εγκέφαλο και την καρδιά έως τον συνδετικό ιστό και την επιδερμίδα – προσελκύοντας νερό και θρεπτικά συστατικά σε αυτές, μπορεί να καταπολεμά το γήρας και τις αρρώστιες», σημειώνει. Και αυτό, είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, προσθέτει.
Όπως εξηγεί ο δρ Μιούραντ, οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται τα σημάδια της γήρανσης (όπως την αύξηση του σωματικού βάρους, την κόπωση και την εκφύλιση της υγείας) ως κάτι το αναπόφευκτο. 

Η αλήθεια όμως, λέει, είναι πως ποσοστό έως 80% της μακροζωίας μας οφείλεται στον τρόπο ζωής και όχι στα γονίδιά μας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι με τον τρόπο ζωής του «μπορεί κανείς να βοηθήσει το σώμα του να θεραπεύσει τις καθημερινές βλάβες και να ανανεωθεί, ώστε όχι μόνο να φαίνεται κανείς πιο νέος, αλλά και να είναι πιο υγιής και ανανεωμένος».

Ο δρ Μιούραντ αναφέρει πως σε αντίθεση με ό,τι όλοι πιστεύουμε, το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελείται κατά 75-80% από νερό μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Το ποσοστό αυτό υπάρχει όταν γεννιόμαστε, αλλά στην πορεία του χρόνου ελαττώνεται και φτάνει στο 50%.

Η ελάττωση αυτή εξηγεί και τα σημάδια της ηλικίας που συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται όταν μπαίνουμε στα 30 μας χρόνια: το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, η πέψη επιβραδύνεται, η ενεργητικότητά μας φθίνει.

Κατά τον δρα Μιούραντ, το νερό στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στον ενδοκυττάριο χώρο (μέσα στα κύτταρα δηλαδή) και στον εξωκυττάριο χώρο (δηλαδή ανάμεσα στα κύτταρα). 

«Το ενδοκυττάριο νερό συμβάλλει στη διατήρηση της κυτταρικής λειτουργίας και κατ’ επέκταση στην υγεία και στην ομορφιά, ενώ το εξωκυττάριο είναι αυτό που μας γερνάει και μας κάνει να παχαίνουμε και να γινόμαστε νωθροί», λέει.
«Οι “σακούλες” κάτω από τα μάτια, οι πρησμένοι αστράγαλοι και το φουσκωμένο στομάχι αποτελούν ενδείξεις ότι το σώμα δεν χειρίζεται σωστά το νερό», προσθέτει. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στο σώμα – από τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά έως το δέρμα και το ήπαρ.


Να «τρώτε»… νερό

Καλά όλ’ αυτά, αλλά γιατί ο δρ Μιούρατ πιστεύει ότι το νερό από φρούτα και λαχανικά είναι πιο ωφέλιμο από το σκέτο; Επειδή «το νερό των φρούτων και των λαχανικών περιβάλλεται από μόρια που διευκολύνουν την είσοδό του στο εσωτερικό των κυττάρων», απαντά. «Γι’ αυτό συνιστώ στους ασθενείς μου να τρώνε – και όχι να πίνουν – νερό».
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται ασταμάτητα από τον οργανισμό ως υποπροϊόντα του μεταβολισμού και προκαλούν βλάβες στα κύτταρά μας. Τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα περιέχουν επίσης ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες.
Ο λιπώδης ιστός αποτελείται κατά περίπου 10-20% από νερό, ενώ ο άπαχος μυϊκός ιστός από περίπου 70-75%. Οι μύες είναι πολύ πιο βαρείς από το λίπος, λόγω του νερού που περιέχουν – γι’ αυτό και όσοι αδυνατίζουν μειώνοντας το σωματικό λίπος και αυξάνοντας τον άπαχο μυϊκό ιστό τους, συχνά δεν βλέπουν την διαφορά του βάρους τους στην ζυγαριά, ενώ την ίδια στιγμή τα ρούχα τους «πλέουν» στο σώμα τους!

Διατροφή για ενυδάτωση
Ο δρ Μιούρατ συνιστά να τρώμε τρόφιμα πλούσια σε νερό, ώστε εύκολα να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τα περίπου 2,5 λίτρα που του χρειάζονται για να διατηρεί σταθερά τα αποθέματά του (αυτή είναι η μέση ποσότητα που καθημερινά χάνουμε μέσω των σωματικών λειτουργιών μας).
Η αλήθεια είναι πως σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν κάποια ποσότητα νερού, αλλά τα φυτικής προελεύσεως έχουν το περισσότερο ενώ ταυτοχρόνως το εμπλουτίζουν με ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ο δρ Μιούρατ συνιστά να τρώμε τα λαχανικά (εννοείται και τα φρούτα) ωμά, διότι με το βράσιμο χάνουν μεγάλη ποσότητα από το νερό που περιέχουν (αυτός είναι ο λόγος που τα βρασμένα λαχανικά είναι πιο ελαφρά από τα ωμά).

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώτε; 
Η απάντηση είναι απλή: φτάστε πρώτα τις δυο μεγάλες σαλάτες και τα τρία φρούτα την ημέρα, καθώς και τα όσπρια δυο-τρεις φορές την εβδομάδα, και μετά βλέπουμε!
Αυτές είναι οι ποσότητες που συνιστώνται για καλή υγεία, αλλά ούτε καν ο ένας στους δέκα από εμάς δεν τις καταναλώνει, διότι προτιμά να λαμβάνει το 70% των ημερήσιων θερμίδων του από ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, επεξεργασμένα φαγητά και πρόχειρα φαγητά – και μόλις το 30% από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Το «μυστικό του νερού»

Όλα τα παραπάνω ο δρ Μιούρατ τα συμπυκνώνει στο νέο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες στη Βρετανία. Τιτλοφορείται «The Water Secret» (εκδόσεις Wiley) και εξηγεί πως μπορεί κανείς όχι μόνο να καταναλώσει όσο νερό χρειάζεται μέσω της διατροφής του, αλλά και πώς να το βοηθήσει να εισέλθει και να παραμείνει στο εσωτερικό των κυττάρων.

Το βιβλίο βασίζεται σε μελέτες που έχουν κάνει ο δρ Μιούραντ και οι συνεργάτες του πάνω στα κύτταρα και στην χημεία τους.

Πόσο νερό περιέχουν τα τρόφιμα

* Καρπούζι και αγγούρια = 97%
* Ντομάτες και κολοκύθια = 95%
* Μελιτζάνες = 92%
* Ροδάκινα = 87%
* Καρότα = 88%
* Βρασμένα ξερά φασόλια = 77%
* Ψητό στήθος κοτόπουλο = 65%
* Ψημένος σολομός = 62%
* Τυρί τσένταρ και ροκφόρ = 40%
* Ψωμί ολικής αλέσεως = 33%

Tips: Κόψτε το πολύ αλάτι. Τα κύτταρα χρειάζονται 23 γραμμάρια νερό για να εξουδετερώσουν κάθε πρόσθετο γραμμάριο αλάτι που τρώμε – γι’ αυτό και κάνουμε κατακράτηση υγρών όταν τρώμε πολύ αλάτι, κατά τον δρα Χάουαρντ Μιούραντ.
___________________________

www.murad.co.uk -ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
Πηγή: ygeia.tanea.gr



  Scholeio.com