Ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε...



O Διόνυσος ζει...

γράφει η Εύη Μπότσαρη


Γύρω στις 25 του Δεκέμβρη 
ο ήλιος αρχίζει σιγά-σιγά να μεγαλώνει την ημέρα, κυκλοπερπατώντας έως τα μέσα του Μάρτη, προς την ισημερία, εκεί όπου το σκότος νικιέται και ξαναγεννιέται Φως.

Είναι η εποχή όπου οι πρόγονοί μας γιόρταζαν κι υμνούσαν το χειμερινό Ηλιοστάσιο. 


   Την ίδια περίοδο, επίσης, λάμβανε χώρα η μεγάλη γιορτή της γέννησης του Διονύσου, υιού Διός και Σεμέλης, που αποκαλείτο «θείο βρέφος» και «σωτήρ».

   Λίγο αργότερα θρηνούσαν τον σκοτωμό και διαμελισμό του από τους Τιτάνες και στο τέλος του μήνα γιόρταζαν και πάλι την αναγέννησή του, ανεβαίνοντας σ’ ένα βουνό, μ’ ένα νεογέννητο βρέφος στην αγκαλιά και φωνάζοντας:

«ο Διόνυσος ξαναγεννήθηκε, ο Διόνυσος ζει!!!»

   Γιορτή ταυτισμένη με τον Ήλιο, εντελώς ξεχασμένη από τη νεοελληνική πραγματικότητα, όπου οι παραδόσεις παραφράστηκαν και μεταφέρθηκαν στο πουθενά.

   Μνήμη πανάρχαια που «κρεμάστηκε» πλάι σε λαμπάκια, μπαλίτσες και πλαστικά δεντράκια, επικροτώντας μια νοσηρή μορφή εορταστικής αποχαύνωσης.

   Λήθη επιβεβλημένη από τη δόλια στρατηγική που εγκλώβισε τον Έλληνα σ’ έναν χώρο ξένο κι εχθρικό προς το κύτταρό του και τον περιχαράκωσε στην απόλυτη παρακμή της ουσίας του, μακριά από τις αξίες της καταβολής του.

   Εκεί όπου ο Έλληνας, υποχείριο ξενόφερτων εντολών, αφέθηκε στα πλοκάμια της εθελούσιας ορφάνιας του και μετονομάσθηκε νεοέλληνας.

   Ένα έθιμο δεν είναι παρά το αποκύημα ηθών, εθών και θυσιών που δίνουν σχήμα και ταυτότητα σε μια φυλή, διασφαλίζοντας τα όρια της Εθνικής της υπόστασης.

   Όταν όμως το έθιμο φτάσει να παραφραστεί, τότε η λοξοδρομισμένη ψυχή, μοιραία, μετουσιώνεται σε εχθρό κι αντίπαλο της ίδιας της ουσία της. Μνήμη σαλεμένη, μετατοπισμένη σε αβέβαιο πάτημα που ζητά στήριγμα σε ό,τι φέρει ο καιρός ο πονηρός…

   Ποιος ξέρει αν θα ήταν καλύτερο οι Μνήμες να παραμείνουν ξεχασμένες, παρά μεταλλαχθούν, μετατοπίζοντας την ουσία από τη βάση της;

   Τραγωδία νεοελληνική που ξέχασε την κάθοδο, τον διαμελισμό, την ανασυγκρότηση της Διονυσιακής καταβολής της και την μετέπειτα ανοδική πορεία στο βουνό.

   Παραπάτημα ενός λαού που απομακρύνθηκε από τις μνήμες του, ξεχνώντας την αληθινή γιορτή της ρίζας του και σήμερα, χρονιάρες μέρες, καταλήγει να μετράει λάθη, θύματα κι απώλειες, αντιμέτωπος με τους θύτες του, που δεν είναι άλλοι από τους δικούς του εκλεγμένους κυβερνώντες και τη σαθρή ανυπαρξία τους …

   Νέμεσις που επιβάλλεται μέσα από τον απολογισμό ενός πανάρχαιου λαού, που υπέστειλε το βλέμμα από το κοίταγμα του ουρανού και του μαρμάρινου αγάλματος κι ακούμπησε την «χαρά» του επάνω σε πλαστικά δεντράκια κι ευτελή λαμπάκια που αναβοσβήνουν χαζοχαρούμενα! 


   Τραγικός ο απολογισμός για τους κληρονόμους που αποποιήθηκαν το μυστηριακό της γιορτής κι άφησαν τη συνολική μνήμη να ξεφτίσει,  μακριά από την ομορφιά των τριών Χαρίτων, θεαινών της Φύσης και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, πλαστουργών της ουσιαστικής χαράς που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει πλαστική… 

   Γι’ αυτό και η αναρρίχηση προς του βουνού την κορυφή, με το μωρό στην αγκαλιά, θα εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αυθεντικότητα του Εθίμου και το παραστράτημα ενός λαού που λησμόνησε τα Ηλιούγεννα!  


Scholeio.com

Αρχιμηδης, Ποιος Φοβάται τους Αρχαιους ;



 Η Περιπέτεια ενός Παλίμψηστου
 Η μυθιστορηματική πορεία στο χρόνο, μιας χαλκέντερης περγαμηνής, που επικαλύφθηκε με χριστιανικά κείμενα.
Ένα παλίμψηστο ειλητάριο* με κρυμμένα μυστικά που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία των Μαθηματικών.

   Ο Αρχιμήδης* στην πραγματεία του "Περί μεθόδου των θεωρημάτων μηχανικής" ασχολείται με την έννοια του απόλυτου απείρου και το Παλίμψηστο περιέχει το μόνο σωζόμενο αντίγραφο του σημαντικού συγγράμματος.

   Ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός ισχυρίζεται ότι δύο διαφορετικά σύνολα γραμμών
είναι ίσα σε πλήθος αν και είναι σαφώς κατανοητό ότι είναι άπειρα.
Η ομοιότητα με τα έργα του 16ου και του 17ου αιώνα μας δείχνει ότι ο Αρχιμήδης προηγήθηκε των νεοτέρων στην ανακάλυψη του ολοκληρωτικού λογισμού.*

   Εκτός από τα έργα του Αρχιμήδη, στο Παλίμψηστο βρέθηκαν επίσης κρυμμένα ένα σχόλιο πάνω στις "Κατηγορίες" του Αριστοτέλη καθώς και κείμενα του Υπερείδη,* Αθηναίου ρήτορα του "χρυσού αιώνα".
 
   Ένα απίστευτο ταξίδι του Αρχιμήδη* μέσα στους αιώνες: Το 10ο αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη, ένας ανώνυμος γραφέας αντέγραψε πραγματεία του Αρχιμήδη πάνω σε περγαμηνή, κρατώντας τα ελληνικά του πρωτότυπου (σε δωρική διάλεκτο).
 

    Τρεις αιώνες αργότερα, ο Ιωάννης Μύρωνας (κατ’ άλλους, Μυρωνάς), ορθόδοξος µοναχός στα Ιεροσόλυµα, «ανακύκλωσε» την περγαµηνή, αποξέοντας το αρχικό κείµενο και κόβοντας τα κοµµάτια δέρµατος στην µέση. 
   Η περγαμηνή "ανακυκλώθηκε" μαζί με περγαμηνές από άλλα βιβλία, για να δημιουργηθεί ένα προσευχητάριο. Αυτό που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται παλίμψηστο.
Για να δηµιουργήσει το βιβλίο του, ο Μύρωνας χρησιµοποίησε, επίσης, «ανακυκλωµένες» σελίδες από τις εργασίες του ρήτορα Υπερείδη του 4ου αιώνα και άλλα φιλοσοφικά κείµενα.

   Αυτή η παλίµψηστη περγαµηνή του Μύρωνα έγινε στην συνέχεια τµήµα τόµου µε προσευχές τις οποίες προσέθεσαν διάφοροι µοναχοί. 

   Κατά την δεκαετία του 1840, ο λόγιος Constantin von Tischendorf επισκέφθηκε την Μονή του Αγίου Σάββα, ανατολικά της Βηθλεέµ, στην ∆υτική Όχθη. Στις σηµειώσεις του, που χρονολογούνται στο 1846, ο Tischendorf αναφέρει ότι δεν βρήκε τίποτε αξιόλογο πέρα από ένα παλίµψηστο που περιείχε µαθηµατικές σηµειώσεις. 

   Ούτε ο Tischendorf ούτε ο Παπαδόπουλος-Κεραµεύς, ο οποίος το περιέλαβε σε κατάλογό του το 1899, κατάλαβαν ότι επρόκειτο για το έργο του Αρχιµήδη. Λίγες γραµµές, όµως, που είχε αντιγράψει ο Έλληνας ερευνητής τράβηξαν το ενδιαφέρον του ∆ανού καθηγητή John Ludwig Heiberg, ο οποίος ήταν παγκόσµια αυθεντία στο έργο του Αρχιµήδη. 

   Το 1906, επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχαν ενσωµατωθεί τα χειρόγραφα της Μονής του Αγίου Σάββα, και ανακάλυψε την αλήθεια: 

Ότι το βιβλίο περιλαµβάνει την µοναδική γνωστή ελληνική εκδοχή του έργου του Αρχιµήδη Περὶ ὀχουµένων, καθώς και τα µόνα διασωθέντα αντίγραφα των έργων Περί τῶν µηχανικῶν θεωρηµάτων πρός Ἐρατοσθένην ἔφοδος (γνωστότερου ως Μέθοδος, όπου ο Αρχιµήδης πλησιάζει τις έννοιες του σύγχρονου απειροστικού λογισµού) και Ὀστοµάχιον ή Στοµάχιον (από τις λέξεις «ὀστοῦν» και «µάχη»: διαδεδοµένο παιχνίδι της αρχαιότητας, παρεµφερές µε το σηµερινό τάνγκραµ· παιζόταν µε 14 γεωµετρικά σχήµατα, τα «ὀστὰ», µε τα οποία οι παίκτες προσπαθούσαν να σχηµατίσουν διάφορες φιγούρες). Επίσης, περιέχει τα έργα Κύκλου Μέτρησις, Περὶ ἑλίκων, Περὶ σφαίρας καὶ κυλίνδρου, [Περὶ] Ἐπιπέδων ἰσορροπιῶν.

   Ο Δανός λόγιος που μελετάει το χειρόγραφο είναι ο πρώτος που ταυτίζει το κείμενο στο παλίμψηστο, με την πατρότητα του Αρχιμήδη.
   Στο περιοδικό "Hermes" δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα το 1907 και αργότερα μετά από δεύτερη έρευνα το 1910-1915, σαν τμήμα της κριτικής έκδοσης των Απάντων του Αρχιμήδους, από τον οίκο "Teubner".   Χάνεται όμως ξανά.

       Ένας ανώνυμος συλλέκτης (εκπροσωπηθείς από τον Άγγλο βιβλιοπώλη Σάιμον Φιντς) το αποκτά, στις μέρες μας, σε δημοπρασία του οίκου Christie's, δίνοντας 2.2 εκατ. δολάρια και στη συνέχεια το παραχωρεί στο μουσείο της Βαλτιμόρης, στα χέρια του William Noel.
   Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας (προσπάθησε να το αγοράσει) στη Νέα Υόρκη Χαράλαμπος Μάνεσης είχε ζητήσει περιθώριο χρόνου από τον συντονιστή της δημοπρασίας....
   - "Ένα δευτερόλεπτο", λέγεται ότι είπε.... Αγωνία στους 150 θεατές.
Ο Αμερικανός, επαναλαμβάνοντας το χρηματικό ποσό, φαίνεται ότι προσπαθεί να δώσει κάποια περιθώρια χρόνου στον Έλληνα πρόξενο.

   - "Μιλά με εξωτερικό" αναφέρει σε μια στιγμή.... Στην αίθουσα ξεσπούν σε γέλια.
Στη δεξιά οθόνη της αίθουσας αναγράφεται η τιμή των 2 εκατ. δολαρίων που προσφέρεται ως αυτή τη στιγμή....

   Ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος που σηματοδοτεί το τέλος μιας δημοπρασίας...
Το βιβλίο είναι σε οικτρή κατάσταση. Είναι μισοκαμμένο, μουχλιασμένο...
Ο νέος ιδιοκτήτης χρηματοδοτεί την προσπάθεια για την αποκρυπτογράφηση των σβησμένων σημειώσεων του Αρχιμήδη.

Όταν το μουσείο Walters παρέλαβε το χειρόγραφο, πολλοί πίστευαν ότι δεν μπορεί ν' ανακτηθεί τίποτα. Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν οι συντηρητές για να διαλύσουν το βιβλίο, λόγω της εύθραυστης κατάστασης της περγαμηνής που είχε καταστραφεί από τη μούχλα, ενώ κάποια σημεία είχαν σκεπαστεί με σύγχρονη συνθετική κόλλα!Το 2000, μια ομάδα ερευνητών άρχισε την ανάκτηση των σβησμένων κειμένων. 

   Χρησιμοποίησαν τεχνικές απεικόνισης σε διαφορετικά μήκη κύματος του υπέρυθρου, ορατού και υπεριώδους φωτός (πολυφασματική απεικόνιση). Χάρη σε διαφορετικές μεθόδους ψηφιακής επεξεργασίας, το κείμενο αποκαλύφθηκε στα μάτια των ερευνητών με τρόπο που κανείς δεν το είχε δει για χίλια χρόνια. 


   Ένα μέρος του βιβλίου που είχε σκεπαστεί με ρύπους διαβάστηκε με ακτίνες Χ στο εργαστήριο Stanford Synchrotron Radiation Lightsource (SSRL).
Ο William Noel λέει:

   - "Οσα γνωρίζουμε για το έργο του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, φυσικού, εφευρέτη, μηχανικού και αστρονόμου προέρχονται από τρία βιβλία με την ονομασία Kodex A,B,C.
Διασώθηκαν δια μέσου των αιώνων χάρη στη συνήθη αντιγραφή των βιβλίων από τους μεσαιώνικους γραφείς.

Τα δύο πρώτα έργα χάθηκαν όμως το 16ο και 14ο αντίστοιχα ενω το τρίτο, η μόνη πλέον υπαρκτή πηγή του έργου του Αρχιμήδη, είναι ένα αντίγραφο σε μορφή παλίμψηστου".

Αναπάντητα ερωτήματα, μέσα στους αιώνες, παραμένουν, περιμένουν.... Ν' απαντηθούν.


Θ' απαντηθεί ποτέ:

   - Ποιοί έκαψαν τις μεγάλες βιβλιοθήκες, τις κιβωτούς της γνώσης του αρχαίου
κόσμου;

   - Ποιοί κατέστρεψαν συστηματικά τα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα των
Ελλήνων;

   - Ποιοί έριξαν τα επιστημονικά συγγράμματα στις πυρές, στην αιχμή του
Μεσαίωνα της Ανατολής;

   - Ποιοί θεωρούσαν τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία έργα του διαβόλου;

   - Ποιός βίασε τη φίνα περγαμηνή αποξέοντας το αρχικό κείμενο του Αρχιμήδη;

   - Ποιοί εξαπέλυσαν ανηλεείς διωγμούς στη γνώση, στο πνεύμα και στην αρχαία
ελληνική γραμματεία;

   - Ποιοί εξαπέλυσαν ασβέστη στους ναούς ή μετέτρεψαν σε ερείπια  τους ναούς και τα μνημεία των Εθνικών, ακρωτηρίασαν τα αγάλματα και αφάνισαν μοναδικά  έργα τέχνης.
_________________

        Τελικά, η ανάγνωση του κειµένου του Αρχιµήδη αποδείχθηκε ευκολότερη από εκείνη των υπόλοιπων κειµένων τα οποία υπήρχαν στις διάφορες παλίµψηστες περγαµηνές που χρησιµοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για το προσευχητάρι του Μύρωνα. 
Σηµαντικότερα από αυτά είναι δύο κείµενα του ρήτορα Υπερείδη: 
το πρώτο, Κατά Τιµάνδρου, αφορά µια κληρονοµική διένεξη και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους µελετούν το αρχαίο οικογενειακό δίκαιο· 
το δεύτερο, Κατά ∆ιώνδα, είναι ο λόγος που εκφώνησε ο Υπερείδης πριν από την Μάχη της Χαιρώνειας και είναι πολύ σηµαντικός για τα πολιτικά πράγµατα της Αθήνας.
Το Παλίµψηστο του Αρχιµήδη φυλάσσεται σήµερα σε ειδική κρύπτη - µε κάθε φύλλο του σε ξεχωριστή θήκη- στο Μουσείο Τεχνών Walters, σε θερµοκρασία 70 βαθµών Fahrenheit και 50% υγρασία. 

Το Μουσείο προγραµµατίζει να το εκθέσει στο κοινό το φθινόπωρο του 2011 και ενδεχοµένως να µεταφέρει την έκθεση αυτή και στην Ευρώπη. Ωστόσο, επισηµαίνει ο δρ Noel, δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κανείς ώς την Βαλτιµόρη για να µελετήσει το χειρόγραφο. 

Στις 29 Οκτωβρίου 2008, δέκα χρόνια µετά την αγορά του Παλίµψηστου από τον σηµερινό ιδιοκτήτη του, τα αρχαία χειρόγραφα αναρτήθηκαν στο ∆ιαδίκτυο και είναι σήµερα διαθέσιµα σε κάθε ενδιαφερόµενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.archimedespalimpsest.org.
_______________________

   * Ειλητάριο,  Στενή και επιμήκης λωρίδα παπύρου ή και περγαμηνής τυλιγμένη σε κυλινδρικό ξύλο. Τη χρησιμοποιούσαν για την αναγραφή της Θεία Λειτουργίας και την ανάγνωση από τον ιερέα.


   * Αρχιμήδης,  Ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της αρχαιότητας, αστρονόμος, εφευρέτης και πατέρας
της "μηχανικής". Γεννήθηκε στις Συρακούσες της Σικελίας το 287 π.Χ. Γυιός του αστρονόμου
Φειδία (πιθανολογείται). Οι εργασίες του με τον κύκλο και τις καμπύλες γραμμές άνοιξαν νέους
ορίζοντες στη γεωμέτρια. Επίσης:
   -Η ανακάλυψη της σχέσης της περιφέρειας του κύκλου προς τη διάμετρο του
 (π = 3,14.....).
   -Οι νόμοι των μοχλών, με τη φράση: "δος μοι παστω και ταν γαν κινήσω" δηλαδή,
"δως μου που να σταθώ και θα κινήσω τη Γη".
   -Το "πολύσπαστο" (ανυψωτικό μηχάνημα με τροχαλίες).
   -Ένα αντλητικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στο Νείλο.
   -Η υδροστατική με την διάσημη φράση, Εύρηκα ! Ευρηκα ! Την περίφημη "αρχή του
Αρχιμήδους", (ένα σώμα, βυθιζόμενο στο νερό, εκτοπίζει ποσότητα νερού ανάλογη με το
το ειδικό του βάρος, δηλαδή την πυκνότητα του).
   Ο Πλούταρχος γράφει πως είχε κατασκευάσει μηχανές για την εκτόξευση βελών που έριχναν τα βέλη, σαν βροχή.
   Ο Πολύβιος αναφέρει πως είχε ετοιμάσει σε όλο το μήκος του τείχους εργαλεία που ήταν αόρατα από έξω και τη στιγμή της ανάγκης υψώνονταν πάνω από το τείχος και προχωρούσαν πολύ πέρα από τις επάλξεις, εκσφενδονίζοντας πέτρες βάρους 350 κιλών ή μολύβδινα βλήματα.

   Εναντίον των πλοίων, έριχνε μια σιδερένια αρπάγη που έμοιαζε με χέρι, δεμένη στη μηχανή
με αλυσίδα, έπιανε το σκάφος από το μέρος της πλώρης την ανύψωνε αρκετά κι έπειτα
απελευθέρωνε τη λαβή από την αλυσίδα.... Το πλοίο συνετρίβετο, καταστρεφόταν.


   * Ολοκληρωτικός Λογισμός,  Λογισμός είναι η μαθηματική μελέτη της αλλαγής κατά τον ίδιο τρόπο που η γεωμετρία είναι η μελέτη του σχήματος και η άλγεβρα είναι η μελέτη των πράξεων και η εφαρμογή τους για την επίλυση των εξισώσεων. 

   Έχει δύο κύριους κλάδους τον διαφορικό λογισμό (σχετικά με τα ποσοστά των αλλαγών και τις κλίσεις των καμπυλών) και τον ολοκληρωτικό λογισμό (σχετικά με τη σώρευση των ποσοτήτων και τις περιοχές κάτω από τις καμπύλες), αυτοί οι δύο κλάδοι συνδέονται μεταξύ τους με το θεμελιώδες θεώρημα του λογισμού. 
   Και οι δύο κλάδοι κάνουν χρήση των θεμελιωδών εννοιών της σύγκλισης άπειρων ακολουθιών και άπειρων σειρών σε ένα καλά καθορισμένο όριο. 
   Ο Λογισμός έχει ευρέως διαδεδομένες χρήσεις στον τομέα της επιστήμης, της οικονομίας, και της μηχανικής και μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα που η άλγεβρα μόνη της δεν μπορεί.

   Ο λογισμός είναι ένα σημαντικό μέρος της σύγχρονης εκπαίδευσης μαθηματικών. Ένα μάθημα λογισμού αποτελεί πύλη για άλλα, πιο προχωρημένα θέματα στα μαθηματικά που είναι αφιερωμένα στη μελέτη των συναρτήσεων και των ορίων, και γενικά ονομάζονται μαθηματική ανάλυση.

   Ο λογισμός ιστορικά έχει τίτλο "ο λογισμός των απειροελάχιστων» ή "απειροστικός λογισμός". Μερικά παραδείγματα άλλων γνωστών λογισμών είναι ο προτασιακός λογισμός (propositional calculus), ο λογισμός των μεταβολών (calculus of variations) και ο Λογισμός λάμδα.

   * Υπερείδης, Στην πρώτη σελίδα του Παλίμψηστου αποκαλύπτεται ο Ιωάννης Μύρωνας ήταν ο καταστροφέας-γραφέας του.
__________________________

Scholeio.com

Κινητοποιήσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, μήπως αργήσατε λίγο, κύριοι.....




ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ 
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ



Συνάδελφοι,  Δικαστές και Εισαγγελείς,

σαν απάντηση στους ελάχιστους συναδέλφους που αντιδρούν στις κινητοποιήσεις μας αλλά και στις αμφιβολίες και στις αντιρρήσεις που ήδη εγείρονται για την κλιμάκωση
του αγώνα, τις οποίες σέβομαι, αλλά δεν υιοθετώ αναφέρω τα κάτωθι:


Ελληνική ιθαγένεια 2



«Μόνο μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό είχε πραγματοποιηθεί αθρόα πολιτογράφηση αλλοδαπών (χορήγηση ιθαγένειας) χωρίς εξατομικευμένη κρίση, αλλά βάση γενικών αρχών που προσδιορίστηκαν με νόμο».

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με αυτή την ιστορική αναδρομή - απάντηση στους εμπνευστές του νόμου Ραγκούση αλλά και με πληθώρα νομικών επιχειρημάτων για την νομιμότητα του συγκεκριμένου νομοθετήματος, είχε κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010.


Για τη Θέα του Μπελβεντέρε... ρε Γαμώτο !


Ο Έλληνας πολίτης επιβαρύνεται με 400
και πλέον ευρώ την ημέρα 
για το μηνιαίο μίσθωμα της πρεσβευτικής κατοικίας
                    Βιέννη, 22 Ιουνίου 2012
Του Δημητρίου Α. Ιωάννου Συμβούλου Πρεσβείας Α΄

που υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας 

στον ΟΑΣΕ προς: τον Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄ 
κ. Ευστάθιο Λώζο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ (τη ευγενή φροντίδι της ΣΤ1 Διευθύνσεως Προσωπικού)

Κοινοποίηση:    
-Διπλωματικό Γραφείο κ. Υπουργού Εξωτερικών
                            -Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Εξωτερικών
                            -ΣΤ Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εξωτερικών
                            -ΣΤ1 Διεύθυνση Προσωπικού Υπουργείου Εξωτερικών
                            -ΣΤ4 Διεύθυνση Οικονομικών Υπουργείου Εξωτερικών
                            -Γενική Επιθεώρηση Υπουργείο Εξωτερικών
                            -Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων

ΘΕΜΑ: Υψηλότατη δαπάνη για ενοικίαση πρεσβευτικής κατοικίας Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ   
– Αίτημα απαλλαγής μου από τα καθήκοντα «διαχειριστού» των οικονομικών της Μ.Α. ΟΑΣΕ.        Τη 18η Ιουνίου σας υπέβαλα αναφορά μέσω της ΣΤ1 Δ/νσεως Προσωπικού για το ανωτέρω θέμα. 
   Όπως πληροφορήθηκα αρμοδίως, δεν προτίθεστε να μου απαντήσετε, θεωρείτε την αναφορά μου άκυρη και δώσατε εντολή να κληθώ σε απολογία με αφορμή τη διαδικασία μέσω της οποίας την προώθησα (εμπιστευτικά) προς εσάς.
   Υποθέτω ότι τα πράττετε αυτά κηδόμενος της υπηρεσιακής ευταξίας, με σκοπό να με τιμωρήσετε παραδειγματικά για το θράσος μου.


   Εκ των ανωτέρω πάντως δεν συνάγεται η εκ μέρους σας διάθεση θεραπείας των όσων σας παρέθεσα, ούτε δευτερευόντως. 

   Συνεπώς, και προκειμένου να σας διευκολύνω για τη συγκράτηση της ουσίας και όχι του τύπου της όλης υποθέσεως, υποβάλλω εκ νέου –μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου μου– την παρούσα, νομοτυπικά άρτια πλέον, αναφορά για το ίδιο θέμα.
   

   Όπως γνωρίζετε, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ όπου υπηρετώ υπό τη διεύθυνσή σας, εκτός των άλλων καθηκόντων, μου έχετε αναθέσει και τα καθήκοντα του «διαχειριστού» των οικονομικών υποθέσεων, τα οποία κυρίως συνίστανται στην υπογραφή των διαταγών πληρωμής της Αντιπροσωπείας μέσω των αυστριακών τραπεζών με τις οποίες συναλλάσσεται.
   Μεταξύ των πληρωμών αυτών συμπεριλαμβάνεται και η καταβολή του μηνιαίου μισθώματος της πρεσβευτικής κατοικίας, εμβαδού 600 τ.μ. στην περιοχή Belvedere της Βιέννης, καθώς και των άλλων συναφών εξόδων (θέρμανση, ύδρευση, καθαρισμός), τα οποία εν συνόλω συμποσούνται στις 13.000 περίπου ευρώ. Δαπάνη κραυγαλέα και ανορθολογικά υψηλή, η υπογραφή για την οποία μου προκαλούσε, πάντοτε, υψηλό αίσθημα δυσφορίας.

   Την παρελθούσα Παρασκευή και Δευτέρα συνέβησαν, σωρευτικά, τα εξής:
   -Ο χειριστής των οικονομικών θεμάτων κ. Μουρούσιας με ενημέρωσε ότι οσονούπω θα πρέπει να υπογράψω την επιταγή –ύψους περίπου 11.000 ευρώ– για το ενοίκιο του Ιουλίου. 

   Κατά τη συζήτηση μαζί του, όμως, με έκπληξή μου, πληροφορήθηκα ότι δεν ισχύει εκείνο που προφανώς παραπειστικά μου είχε ειπωθεί στο παρελθόν (όχι από τον ίδιο), δηλαδή ότι κατά την άφιξή σας επιλέξατε να διατηρήσετε την κατοικία, διότι «δεν είναι συμφέρον να καταγγελθεί το συμβόλαιο ενοικίασής της εφόσον, ούτως ή άλλως, θα έπρεπε να πληρωθούν όλα τα ενοίκια έως τη λήξη του συμβολαίου».

   Αντιθέτως, η αλήθεια είναι πως το συμβόλαιο μπορεί να καταγγελθεί και να διακοπεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση, με απλή ειδοποίηση τριών μηνών.

   -Άκουσα τον Α/ρχη Παναγιωτόπουλο να περιγράφει, σοβαρά συγχυσμένος, τις δηκτικές παρατηρήσεις του Δανού ομολόγου του σε ομήγυρη αξιωματικών, για το πώς όλες οι αποστολές της (ευημερούσας) Δανίας στη Βιέννη «στοιβάχθηκαν» σε ένα μικρό χώρο, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες οικονομίες, σε αντίθεση με τη (χρεοκοπημένη) Ελλάδα που οι αντιπροσωπείες της είναι διεσπαρμένες σε διάφορα «παλατάκια», εννοώντας πρωτίστως την πρεσβευτική κατοικία.
   -Είδα, με άφατη έκπληξη ομολογώ, τη σχεδόν εξωφρενική επιστολή του Ελβετού επιτετραμμένου με την οποία έθετε περίπου το ερώτημα πότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει οριστικά ώστε να σπεύσει να καταλάβει η δική του Αντιπροσωπεία τους χώρους της, ενόψει της μελλοντικής προεδρίας της Ελβετίας στον ΟΑΣΕ.
   -Έγινα εγώ ο ίδιος αποδέκτης διαδοχικών (και εκτιμώ προσυνεννοημένων) ερωτήσεων συναδέλφων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς είναι δυνατόν οι πρέσβεις μικρών ευρωπαϊκών χωρών που δανείζουν την Ελλάδα να διαμένουν σε κατοικίες που το ενοίκιό τους δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 3.000 ευρώ τον μήνα και η –δανειζόμενη και διαβοούμενη– Ελλάδα να στεγάζει τον δικό της Μόνιμο Αντιπρόσωπο σε εμφανώς πολύ πιο ακριβή κατοικία. 

   Αποτέλεσμα ήταν, για το καλό βεβαίως της πατρίδας, να αναγκασθώ και εγώ να ψευσθώ αναίσχυντα, εν πλήρη ειλικρινεία, λέγοντας τα γνωστά, ότι δηλαδή «είμαστε δεμένοι με συμβόλαιο και αν το καταγγείλουμε τώρα, θα πληρώσουμε όλα τα λεφτά χωρίς καν να έχουμε το σπίτι».

   Επίσης, εισερχόμενος στο Hofburg προ ολίγων ημερών με τους κυρίους Λιόνη και Παναγιωτόπουλο συνάντησα τυχαία Ευρωπαίο συνάδελφο –συμπαθή, όχι εχθρικά διακείμενο και αφελώς αυθόρμητο– ο οποίος με εξέπληξε απεριόριστα λέγοντάς μου, αντί οτιδήποτε άλλου, ότι «αυτή η πρεσβευτική κατοικία σας στη Marokkanergasse θα πρέπει να έχει υπέροχη θέα στους κήπους του Belvedere»!
   Με παρόμοιες παλαιότερες δικές μου, αλλά και συναδέλφων, εμπειρίες θα μπορούσα να συντάξω ένα τεράστιο ανθολόγιο. Το γεγονός μού προξενούσε αισθήματα κατάθλιψης, όχι μόνο για την παράλογη σπατάλη τόσο σημαντικού ποσού χρημάτων, αλλά και για την εικόνα αμεριμνησίας και ανευθυνότητας που εκπέμπαμε.
   Παρʼ όλʼ αυτά, το αντιπαρερχόμουν διότι θεωρούσα ότι είναι και αυτό ένα κατάλοιπο του φαύλου παρελθόντος, ένα «επαχθές χρέος» που μας έχει επιβληθεί από τις διατυπώσεις ενός σατανικά συντεταγμένου συμβολαίου.
   Συνειδητοποιώ, όμως, τώρα ότι αυτή η μοιρολατρική αντίληψή μου ήταν λάθος. Ακόμη και αν το ψεύδος του «συμβολαίου που μας έχει δέσει χειροπόδαρα» ήταν αλήθεια και πάλι θα έπρεπε να είχαμε αντιδράσει προσβάλλοντάς το δικαστικά, διότι τόσο η χρηματική αιμορραγία όσο και η διαβρωτική επίδραση της εικόνας τριφηλής διαβίωσης εν μέσω χρεοκοπίας και καταστροφής, που εκπέμπουμε προς την εδώ κοινότητα, είναι απαράδεκτες.

   Χωρίς να το θέλω, κατόπιν όλων αυτών, τριγυρνά στο μυαλό μου συνεχώς μία εμπειρία από την παραμονή μου στην Τύνιδα: πρόκειται για τον οίκτο και τη θλίψη που προκαλούσε σε εμάς, τους Δυτικούς διπλωμάτες, για τους λαούς των δύο αυτών χωρών, η εικόνα των πρέσβεων του Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό, που τον καιρό εκείνον πλήττονταν από σιτοδεία και λιμό το ένα, και από έναν καταστρεπτικό εμφύλιο πόλεμο το άλλο. 

   Εντούτοις, και οι δύο πρέσβεις κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Τύνιδας με απαστράπτουσες Mercedes 500.

   Δεν θα μπορούσα τότε να φανταστώ ότι κάποια στιγμή θα βρισκόμουν κι εγώ, έστω και παρά τη θέλησή μου, σε μία ανάλογη θέση με τη δική τους. Ούτε ότι η υπηρεσία στην οποία υπηρετώ θα διασυρόταν με παρόμοιο τρόπο έμπροσθεν της διπλωματικής κοινότητας της Βιέννης.

   Την υποβολή της πρώτης μου αναφοράς, την 18η Ιουνίου, την ακολούθησε ένας εκ μέρους σας ορυμαγδός απειλών μέσω τρίτων και εις επήκοον του μισού τουλάχιστον Υπουργείου για χιονοστιβάδα κλήσεων σε απολογία και εξοντωτικές ποινές.
   Εάν πιστεύετε ότι κινούμαι από ταπεινά ελατήρια και ευτελή κίνητρα, μπορείτε να με αποστομώσετε τάχιστα με τον πλέον ασφαλή τρόπο, απλά διακόπτοντας, άμεσα, το συμβόλαιο της υπερ-δαπανηρής κατοικίας σας. Εσείς όμως αρνείστε πεισμόνως να το πράξετε και αναλώνεστε στο να προετοιμάζετε κλήσεις σε απολογία.

   Απαντώ: διακόψτε το συμβόλαιο. Δεν ζούμε στο 2009 και η Ελλάδα δεν έχει πλέον την προεδρία του ΟΑΣΕ. Ζούμε στο 2012 και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τελείως διαφορετικούς λόγους.
Διακόψτε το συμβόλαιο της πρεσβευτικής κατοικίας.

   Τα 400 και πλέον ευρώ την ημέρα που επιβαρύνεται ο Έλληνας πολίτης για την ενοικίαση της κατοικίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πολύ αποτελεσματικότερες χρήσεις.
   Για την αγορά φαρμάκων καρκινοπαθών Ελλήνων.
Για την αγορά συσσιτίων για τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία από την ασιτία.

   Για την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών Αρχών εξωτερικού του Υπουργείου μας, όπως εκείνη που υπηρετούσα προηγουμένως, όπου ένα μέρος των απαραιτήτων για τη λειτουργία της αναλωσίμων αγοράζονταν με συνεισφορά των ίδιων των εργαζομένων.

   Ή για την ενίσχυση του επιδόματος αλλοδαπής συναδέλφων που υπηρετούν σε άσχημα αμειβόμενες Αρχές του εξωτερικού, έχουν παιδιά σε σχολεία, και διαβιούν ως νεόπτωχοι.
   Αντί όλων αυτών όμως χρησιμοποιούνται –εννοώ τα 400+ ευρώ ημερησίως– για τον χειρότερο δυνατό σκοπό: για να προσφέρουμε δωρεάν διασκέδαση στους εχθρούς μας και επιχειρήματα σε όσους αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με κακοπιστία.


   Κατόπιν όλων αυτών ,είμαι υποχρεωμένος για λόγους συνειδήσεως, και όχι μόνο, επικαλούμενος των Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, Ν. 3528/2007-Μέρος Β΄, Κεφάλαιο Α΄, «Υποχρεώσεις των υπαλλήλων», Άρθρο 25, να σας γνωστοποιήσω τα εξής:
   -η καταβολή περαιτέρω μισθωμάτων για τη συνέχιση της ενοικίασης της παρούσας πρεσβευτικής κατοικίας της ΜΑ ΟΑΣΕ, στη Βιέννη, στην οποία καλούμαι να συνεργήσω υπογράφοντας τις σχετικές επιταγές πληρωμής, συνιστά κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και αντιβαίνει στην έννοια της χρηστής διοικήσεως, ιδιαίτερστις τραγικές συνθήκες εν μέσω των οποίων βρίσκεται σήμερα η χώρα,
   -σας καλώ να με απαλλάξετε αμέσως από τα καθήκοντα του «διαχειριστού» της ΜΑ ΟΑΣΕ γιατί για λόγους συνειδήσεως, και όχι μόνο, δεν επιθυμώ να συνεργώ σε παρόμοιες και πιθανόν άλλες άστοχες χρήσεις του δημοσίου χρήματος. 


Αυτό παρακαλώ να γίνει στον εύλογο χρόνο και πριν από την ανάγκη υπογραφής άλλης επιταγής για πληρωμή του ενοικίου, -όχι τόσο πολύ ως δημόσιος υπάλληλος όσο ως Έλληνας πολίτης σας καλώ να διακόψετε αμέσως το συμβόλαιο ενοικίασης της πρεσβευτικής κατοικίας, αναζητώντας μιαν άλλη που θα αντιστοιχεί στις τρέχουσες δυνατότητες και ανάγκες της χώρας.


   Εάν κάποιος θέλει να απολαμβάνει την πολυτέλεια μίας κατοικίας 600 τ.μ., με απαιτούμενη δαπάνη 13.000 μηνιαίως, θα πρέπει να επιβαρύνεται ο ίδιος και όχι να επιβαρύνει τον δυσπραγούντα και πενόμενο ελληνικό λαό. 


Εάν, πάντως, εσείς δεν θέλετε να διακόψετε το εν λόγω συμβόλαιο ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ.

   Για τον λόγο αυτό και κοινοποιώ την παρούσα αναφορά μου καταλλήλως.
   Με τον επιβαλλόμενο σεβασμό
   Δημήτριος Α. Ιωάννου
   Σύμβουλος Πρεσβείας Αʼ στη ΜΑ ΟΑΣΕ



Scholeio.com


Εκεί Αλεξάνδρεια.... Εδώ.....;

το Σχολικό Συγκρότημα

Πριν μερικούς μήνες το "ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ", (το φιλόξενο blog από το οποίο το "perasma" δανείστηκε τις φωτογραφίες. Δεν το κρύβουμε, άλλωστε, ότι ζηλέψαμε.....) 
Βρέθηκε στην Κωσταντινούπολη και άκουσε συνομιλία μεταξύ του Έλληνα Δημοσιογράφου της Θεσσαλονίκης κ.Χρήστου Νικολαίδη (TV 100) και Έλληνα της Τουρκίας εκπαιδευτικού.

Εργαστήριο
























   Ο δημοσιογράφος έμεινε έκπληκτος από τις κτιριακές εγκαταστάσεις των ελληνικών σχολείων της Πόλης, και είπε στον εκπαιδευτικό:
"Αυτά τα σχολεία δεν τα έχουμε στην Ελλάδα...

Γυμναστήριο












και πήρε την απάντηση του εκπαιδευτικού:
"Σιγά που θα είχατε τέτοια σχολεία στην Ελλάδα. Εμάς μόνο με τους Αλεξανδρειανούς μπορείς να μας συγκρίνεις". 

   ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Γήπεδο football










...και ζηλέψαμε γιατί εμείς ούτε να ονειρευτούμε μπορούμε κάτι ανάλογο,  εδώ στη "χώρα του αμολαρισμού"....  εκεί "εδώ Αλεξάνδρεια"  εδώ η "χώρα των πεθαμένων αξιών".




Μουσείο

   Αλλά για να ζηλέψουν και εκείνοι με τη σειρά τους, τους ενημερώνουμε ότι έχουμε τις περισσότερες, τις πολυτελέστερες, με απίθανες διακοσμήσεις και επενδυμένες με τα καλύτερα εισαγόμενα οικοδομικά υλικά, που διαθέτει η κάθε χώρα στον πλανήτη, Β Ι Λ Ε Σ.
   Οι περισσότερες, σε αποχαρακτηρισμένη πρώην δασική έκταση.

   Ξέχασα, βρήκα κι άλλο, που έχουμε κι εμείς να υπερηφανευόμαστε.... τις περισσότερες σκεπασμένες δεξαμενές ομβρίων....! ! !

   Αλλες κοινωνίες, χωρίς υποκρισία, τις λένε πισίνες....
   Α... βρήκα κι άλλο..... κι άλλο .... κι άλλο.... Είπαμε η χώρα του αμοραλισμού...
   Γιατί μπορεί κάτι να είναι ανήθικο, βρώμικο, εγκληματικό, να λειτουργεί κατά του δημοσίου συμφέροντος..... ΑΛΛΑ, αλλά..... Αν....
   Αν καταφέρεις να φτιάξεις κουστούμι τό "νόμο" στα μέτρα σου.... Ποιός νοιάζεται για το ηθικό μέρος..... Μόνο ένας ηλίθιος......
   Και "δόξα τω Θεώ" ο "ντόπιος", ο κάτοικος αυτού του ωραιότερου ίσως, αρχαίου μεσογειακού βράχου, δεν είναι ηλίθιος.... Διαθέτει μπόλικη ευφυία..... Και την αποδεικνύει, κάθε τόσο, εφευρίσκοντας νέες, απίθανες σε σύλληψη, σε ευρηματικότητα, κομπίνες.....

   Ώστε να αμυνθεί του λαμπρού, και εφυέστερου αυτού, δημόσιο-πολιτικού Μινώταυρου....

   Αυτός είναι ο δικός μας "Ελληνικός φαύλος κύκλος".... που

...ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ. 


   Αν θέλουμε μπορούμε να τους σταματήσουμε... 

   Μπορούμε ; ή Μήπως Όχι ;
  ________________________________________
  

Scholeio.com

Tι θα Γίνει με την Ελληνική "Νυρεμβέργη";


   Το αίτημα

Oι Γερμανοί ξέρουν καλά, από την πείρα τους την ιστορική, πόσο επικίνδυνο είναι να ταπεινώνεται εξουθενωτικά ένας λαός.

Eζησαν τη φρίκη του Nαζισμού που εκκολάφθηκε από την άκρα ταπείνωσή τους, με τη Συνθήκη των Bερσαλλιών, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

   Eζησαν και το αντίστροφο:
ότι τη θέση που κατέχουν σήμερα, εξουσιάζοντας οικονομικά την Eυρώπη και με υπολογίσιμη παρουσία στη διεθνή σκηνή, την οφείλουν στη σύνεση και μεγαλοψυχία (έστω με σκοπιμότητες) των νικητών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τα Φάρμακα και τα Καλλυντικά της Φύσης -2-




 1. Γαρύφαλλο.

   Αντιμετωπίζει τα κοψίματα...


Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω 

στο κόψιμό σου για να αποφύγεις 
τον κίνδυνο μόλυνσης.


Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.



   2. Ζάχαρη.


   Αντιμετωπίζει το λόξιγκα! Την επόμενη φορά που θα σε ενοχλήσει, πάρε την γλυκιά σου εκδίκηση καταπίνοντας 1 κ. γ. ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ζάχαρη επιδρά στο νευρομυϊκό σύστημα, που κανονικά θα έδινε εντολή στους μύες του διαφράγματος να συνεχίσουν τις σπασμωδικές συσπάσεις, ήτοι τον λόξιγκα.


2ο δάνειο.... Το Δάνειο των 60 Εκατομμυρίων

alt

Στο ΄Αργος, ύστερα από τη δολοφονία του Καποδίστρια, μαζεύτηκε ή Ε'  Εθνοσυνέλευση  το Δεκέμβρη του 1831 κι εψήφισε, πάλι, άλλο «πολιτικό  σύνταγμα της Ελλάδας».

Το άρθρο 246 ορίζει ότι: «ο ηγεμών δεν ημπορεί  να τάξη κανένα φόρον, δασμόν, ή δόσιμον  ή είσπραξιν οποιανδήποτε  ή δάνειον να κάμη, χωρίς νόμους ή ψηφίσματος συζητηθέντος και παραδεχθέντος υπό του νομοθετικού σώματος».

1ο δάνειο: Του "Αγώνα", Αγγλία 1824



Δεν ξέρουμε αν καταφέρουμε ποτέ να ξεφύγουμε από τον "τροχό" μας (όπως τα χάμστερ).... 

Τουλάχιστον όμως να "γνωρίζουμε", ότι δεν συμβαίνουν πρώτη φορά....

Το πρώτο δάνειο  του  Αγώνα  συνάχθηκε στην Αγγλία, το 1824.  
Οι Έλληνες απεσταλμένοι 
Ι. Ορλάνδος και Α. Λουριώτης, συνομολόγησαν με τον οίκο Λόφνουν στις 21 Φεβρουαρίου 1824, δάνειο ύψους 800.000  λιρών στερλινών, σε τιμή έκδοσης 59% και τόκο ετήσιο 5% επί της ονομαστικής αξίας.

Αθηνάδης, Να αγωνίζεσαι σ' έναν αγώνα που δεν μπορεί να κερδηθεί !


Αβαντεία ασπίς

"Γιατί να αγωνιζόμαστε;" ρώτησε ο Αθηνάδης.*

"Γιατί κοπιάζουμε και προσπαθούμε

τόσο επίμονα;

Γιατί δεν απολαμβάνουμε την καθημερινότητα και τις μικρές χαρές

της ζωής, όπως οι υπόλοιποι 
Έλληνες; 

Ποιος είναι ο σκοπός;

Σ' έχει απασχολήσει ποτέ αυτό το 
ερώτημα,  Αγησίλαε;"..

-"Με απασχολεί κάθε μέρα.

Κάθε μέρα, όμως, δίνω την ίδια απάντηση. Είναι απλό.... 

Υπερασπιζόμαστε έναν μάταιο σκοπό. Έναν πόλεμο χαμένο πριν καν διεξαχθεί.
Υπερασπιζόμαστε έναν τρόπο ζωής μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.
Έναν τρόπο ζωής αυστηρό, λιτό και στερημένο, έναν τρόπο ζωής που αργά η γρήγορα θα εκλείψει... Δεν μπορούμε να κερδίσουμε!"
-"Άρα;"
-"Άρα, απόλυτη ηδονή. Ηδονή της ψυχής, όχι του σώματος, Ηδονή πραγματική.
Συνεχής και μόνιμη. Ηδονή λυτρωτική.

Να αγωνίζεσαι σ' έναν αγώνα που δεν μπορεί να κερδηθεί.

Να κερδίζεις μάχες σε έναν πόλεμο χαμένο. Να έχεις πάντα σκοπό σου τη νίκη.
Να την επιδιώκεις ακόμα κι όταν γνωρίζεις ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Οι έμποροι έχουν σκοπό το κέρδος. Οι πολεμιστές τη νίκη.
Ποιά νίκη όμως; Τη νίκη στη ζωή, όχι μόνο στη μάχη. Ηττημένος στη ζωή, τι αξία έχει

αν νικήσεις στη μάχη; 

Ηττημένος στον εαυτό σου, τι αξία έχει να νικήσεις τον αντίπαλο;
Αυτό μόνο μπορεί να επιθυμήσει πραγματικά ο πολεμιστής. 


Να αγωνίζεται εναντίον του εχθρού που υποδεικνύουν οι ανώτεροι του, αλλά, πρώτα απ όλα, να αγωνίζεται εναντίον του εαυτού του, εναντίον των ενστίκτων, των παθών, των αδυναμιών του.

Αυτή είναι η αντίληψη που μας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους Έλληνες.

Γι αυτό μας θεωρούν απόκοσμους. Επειδή έχουμε πετύχει το ακατόρθωτο.


Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις στηριγμένες στον πλούτο ή την καταγωγή.


Μια κοινωνία ομοίων. Αυτό είναι που εξαγριώνει όσους έχουν συμφέρον από την

διατήρηση της διαφορετικής κοινωνικής κατάστασης στις δικές τους πόλεις.

Γι αυτό δυσφημούν, συκοφαντούν, διασπείρουν ψέματα και τερατολογίες για μας.

Είμαστε στρατοκρατική κοινωνία; Σίγουρα ναι, αλλά για ποιον σκοπό;
Για να διαφυλάξουμε τα υλικά κεκτημένα μας, τις φτωχικές οικίες, τον ελάχιστο κλήρο,
τον ανύπαρκτο πλούτο;

Δεν νομίζω. Είμαστε οργανωμένοι στρατιωτικά μόνο και μόνο για να προστατεύσουμε

το μοναδικό, πράγματι, τρόπο ζωής μας. Την αντίληψη μια κοινωνίας ομοίων υπερασπιζόμαστε κι αυτό ακριβώς ενοχλεί τους ξένους.

Αυτό όμως που τους ενοχλεί, εμάς μας γοητεύει. Αυτό θέλουμε. Να ξεχωρίζουμε στο πλήθος. Όχι επειδή συσσωρεύσαμε πλούτο, αλλά επειδή καταφέραμε να ζούμε διαφορετικά την κάθε μικρή και ασήμαντη στιγμή, την κάθε λεπτομέρεια της ζωής"…





"Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των

ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Ποτέ από το χρέος μη κινούντες

δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε...."
________________________________________________  Καβάφης



* Αθηνάδης,  ήταν αυτός ο οποίος σκότωσε τον προδότη των Ελλήνων στις Θερμοπύλες  Εφιάλτη.    Ο Εφιάλτης είχε οδηγήσει μέσω ενός ορεινού περάσματος τους Πέρσες στα νώτα του ελληνικού στρατοπέδου. 
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Αθηνάδης τον σκότωσε για άλλο λόγο άσχετο με την προδοσία που είχε διαπράξει το θύμα του, παρόλα αυτά όμως «ἐτιμήθη μέντοι ὑπὸ Λακεδαιμονίων οὐδὲν ἧσσον»


Scholeio.com

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ.




Ειδικά
όσοι κάνετε
δήλωση
μέσω Internet.


 Προσοχή στους χρήστες
του Διαδικτύου, καθώς
ενδέχεται αυτές τις ημέρες
να φτάσει στο ηλεκτρονικό
τους  ταχυδρομείο
μήνυμα-απάτη που φαίνεται
πως προέρχεται από το
Υπουργείο Οικονομικών.

Στο μήνυμα περιλαμβάνεται

το λογότυπο του Υπουργείου,
το δε κείμενο είναι στα
Ελληνικά, καθιστώντας το
απατηλό μήνυμα αρκετά
αληθοφανές.

Ειδικότερα, ο παραλήπτης

ενημερώνεται ότι δικαιούται
κάποιο ποσό ως επιστροφή
φόρου και για να το
παραλάβει άμεσα θα πρέπει
να συμπληρώσει τα στοιχεία
του στην ηλεκτρονική φόρμα
που του δίδεται.

Εκεί, ζητούνται τα προσωπικά δεδομένα του παραλήπτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση
κατοικίας, ΑΦΜ, κ.α.), στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικό λογαριασμό
(όνομα χρήστη-userid και συνθηματικό-password), καθώς και όλα τα στοιχεία
της πιστωτικής του κάρτας. 

Σε περίπτωση που λάβετε αυτό το μήνυμα (δείτε το παραπάνω αρχείο),
ή αντίστοιχα μηνύματα από τράπεζες και άλλους οργανισμούς στα οποία
σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία σας για να λάβετε κάποιο χρηματικό
ποσό, σκεφθείτε:

· Κανένας σοβαρός και αξιόπιστος οργανισμός ή εταιρεία δεν χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για τέτοιου είδους υποθέσεις.



· Μην απαντάτε ποτέ σε τέτοιου είδους μηνύματα.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα διαγράψετε και να
ενημερώσετε την εταιρεία ή τον οργανισμό που εμφανίζεται ως αποστολέας
για το περιστατικό.

· Μην συμπληρώνετε διαδικτυακές φόρμες στο Διαδίκτυο χωρίς να έχετε

διαβάσει κάποιο κείμενο (όροι χρήσης/ πολιτική απορρήτου) που να
προσδιορίζει τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία που θα
καταχωρίσετε. 

Scholeio.com