Το Πρώτο Πανεπιστήμιο του Κόσμου



Η Αρχαία Αλεξάνδρεια υπήρξε Σταυροδρόμι πολιτισμών. Εκεί, γύρω στον 3ο π.Χ. αιώνα, ιδρύθηκε η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του κόσμου, με προοπτική την κατάκτηση της γνώσης αλλά και τη συλλογή πληροφοριών από όλη την οικουμένη:ένα μεγαλόπνοο σχέδιο με διαχρονικές διαστάσεις, ώστε να ενώνει Ανατολή και Δύση. Ο Πτολεμαίος υπήρξε ένας από τους πολύτιμους αρχειοφύλακες της, δυστυχώς όμως η μεγάλη πυρκαγιά στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας κατέστρεψε αυτό το οικουμενικό όραμα.


   Το Μεγάλο Όραμα για την Ανάδειξη του Ελληνικού Πνεύματος 

   Ο φιλόσοφος και πολιτικός Δημήτριος ο Φαληρέας (350-283 π.Χ.), βλέποντας τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις που επέφερε η ραγδαία επέλαση των μακεδονικών φαλαγγών στις αχανείς εκτάσεις της Περσικής Αυτοκρατορίας, έπλασε ένα όνειρο που είχε σχέση με την ανάδειξη του ελληνικού πνεύματος σε παγκόσμια κλίμακα. Αν και από τούς ιστορικούς αυτή η φωτισμένη μορφή αναφέρεται ως «αποτυχημένη πολιτικά», ο Δημήτριος ήταν εκείνος που κατάφερε να πείσει με τις προτροπές του τον Πτολεμαίο Α' να δημιουργήσει στην Αλεξάνδρεια μια σχολή και μια βιβλιοθήκη, όπου θα συγκεντρώνονταν όλα τα βιβλία του τότε γνωστού κόσμου. 

Αν και υπήρχαν βιβλιοθήκες (με την έννοια ότι σε κάποιο κτίριο βρισκόταν ένας αριθμός βιβλίων), ήταν συνήθως υπό την επίβλεψη ιερέων του εκάστοτε θρησκευτικού δόγματος της περιοχής. 
Αν κάποιος ήθελε να τις χρησιμοποιήσει, έπρεπε ή να ήταν μυημένος στο αντίστοιχο δόγμα ή να ήταν στέλεχος του ιερατείου, αφού αυτές δεν λειτουργούσαν ως πηγές γνώσης και μελέτης για το κοινό, αλλά ως ιερατικά μυσταγωγικά κέντρα. Το ίδιο συνέβαινε και με τις σχολές, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα, όπου ήδη λειτουργούσαν η Ακαδημία του Πλάτωνα και το Λύκειο του Αριστοτέλη, που όμως δεν είχαν ερευνητικό χαρακτήρα, αλλά καθαρά φιλοσοφικό, και οι βιβλιοθήκες τους ήταν μικρές, αφού φιλοξενούσαν ως επί το πλείστον έργα ίων ιδρυτών τους, ένα μικρό αριθμό ποιητικών και φιλοσοφικών έργων, καθώς και μερικές συμπληρωματικές μελέτες.

Ο Δημήτριος ο Φαληρέας είχε θητεύσει επιτηρητής της Αθήνας και γνώριζε από κοντά τη λειτουργία και τη σύνθεση του Λυκείου και της Ακαδημίας. Επειδή ήταν και μαθητής του Αριστοτέλη, είναι πιθανόν να είχε διδαχθεί από τον ίδιο το φιλόσοφο την οργάνωση μιας βιβλιοθήκης. Ίσως μάλιστα γι' αυτόν το λόγο ο Στράβωνας να αναφέρει ότι ο Αριστοτέλης θεωρούνταν πνευματικός πατέρας του Μουσείου και της Βιβλιοθήκης. 

Το όνειρο του Δημητρίου άρχισε να υλοποιείται γύρω στο 300 π.Χ. με την κατασκευή του Μουσείου, του πρώτου πανεπιστημίου στον κόσμο. Το Μουσείο ήταν μια σχολή που δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα των δύο αθηναϊκών σχολών, του Λυκείου και της Ακαδημίας, και ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν αφιερωμένο στις 9 Μούσες, τις προστάτιδες των τεχνών και των επιστημών. 

Ο Στράβωνας μας πληροφορεί ότι το Μουσείο διέθετε μια πλατωνικού τύπου εξέδρα, όπου υπήρχαν καθίσματα για να συγκεντρώνονται οι φιλόσοφοι. Παραδίπλα, υπήρχε ο αριστοτελικού τύπου χώρος περιπάτου για τις συζητήσεις των επιστημόνων. Μεγάλο χώρο καταλάμβανε κι ο ναός, που ήταν αφιερωμένος στις Μούσες, όπου ο ιερέας -τυπικά ο επικεφαλής του ιδρύματος- τελούσε τα μυστήρια. Αυτό το πρώιμο πανεπιστημιακό συγκρότημα είχε δύο ακόμη κτίσματα, τους κοιτώνες και την εστία. 
Όσοι κατοικούσαν στο Μουσείο δικαιούνταν διατροφή και μισθοδοσία, τα έξοδα τους αναλάμβανε το βασιλικό ταμείο, ενώ συγχρόνως έχαιραν φορολογικής απαλλαγής. Έτσι, τα στελέχη του Μουσείου έκαναν τις έρευνες τους χωρίς να προβληματίζονται από τις καθημερινές έγνοιες, δοσμένοι ολοκληρωτικά στο επιστημονικό τους έργο και λειτουργώντας ως μέλη της λατρευτικής κοινότητας των Μουσών.

Εκτός όμως από τον επικεφαλής ιερέα υπήρχε κι ο επιστάτης, ο οποίος ήταν αρμόδιος της διαχείρισης της σχολής. Το Μουσείο, όπως και η Βιβλιοθήκη, ήταν ιδιοκτησία του βασιλιά, που διόριζε τους δύο επικεφαλής, συνήθως πρόσωπα της αρεσκείας του. Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως από την εποχή του Πτολεμαίου Δ' του Φιλοπάτορα, τότε δηλαδή που άρχισαν οι διαμάχες ανάμεσα στους διεκδικητές του θρόνου, έχουμε μια εναλλαγή προσώπων στις δυο αυτές δέσεις. Εκτός όμως από το διωγμό των δύο ανώτερων της σχολής, έχουμε και το διωγμό φιλοσόφων, που ήταν ταγμένοι σε κάποιο διάδοχο. Οι διώξεις αυτές είχαν πάρει, μάλιστα, τέτοιες διαστάσεις, που πολλοί αναφέρουν ότι πολλές πόλεις ήταν γεμάτες από εξόριστους Αλεξανδρινούς επιστήμονες. 

Ο αρχικός σκοπός του Μουσείου ήταν η έρευνα και, σε συνδυασμό με τη Βιβλιοθήκη, η καταγραφή των πορισμάτων της. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου κι αφού πέρασε στη δικαιοδοσία των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, το Μουσείο πήρε τη μορφή του εκπαιδευτικού ιδρύματος. Ερευνητές της Αστρονομίας, των Μαθηματικών, της Φυσικής και των άλλων τεχνών δίδασκαν, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, σε 12.000 μαθητές περίπου! Γύρω στο 295 π.Χ. κατασκευάστηκε και το κτίριο της Βιβλιοθήκης, αφού ήδη ο Πτολεμαίος Α' είχε χρηματοδοτήσει τον Δημήτριο και το επιτελείο του να συγκεντρώσουν βιβλία απ' όλο τον κόσμο.

Ο Φαληρέας με το δημιουργικό του πνεύμα αντιλήφθηκε ότι, για να υπάρξει πρόοδος στον τομέα της γνώσης, δεν χρειάζεται μόνο η σύνθεση μιας σχολής με διαπρεπή μυαλά, αλλά και η καταγραφή και συγκέντρωση των ερευνών σ' ένα μέρος. Τον ενθουσιασμό του αυτόν τον κληροδότησε στον Πτολεμαίο κι αυτός με τη σειρά του στους διαδόχους του. Η συγκέντρωση των βιβλίων γινόταν έναντι αδρών αμοιβών, αλλά και με πλάγιους τρόπους, όταν η απόκτηση τους ήταν δύσκολη. Για παράδειγμα, ο Πτολεμαίος Γ' ο Ευεργέτης ζήτησε από τους Αθηναίους τα πρωτότυπα έργα των μεγάλων τραγικών για να γίνουν πιο πιστές αντιγραφές των κειμένων, πληρώνοντας τους υποθήκη σε περίπτωση καταστροφής. Οι Αθηναίοι, μπροστά στο υπέρογκο χρηματικό ποσό, πρόσφεραν χωρίς να το πολυσκεφτούν τα έργα των τραγικών και ο Πτολεμαίος Γ' τους επέστρεψε τα αντίγραφα, κρατώντας τα αυθεντικά. 

Ένας άλλος τρόπος ήταν η κατάσχεση των βιβλίων που κουβαλούσαν οι επισκέπτες στην Αλεξάνδρεια. Έτσι, η Βιβλιοθήκη δεν άργησε να γεμίσει, με αποτέλεσμα ο Πτολεμαίος Γ' να αναγκαστεί να δημιουργήσει ένα παράρτημα της στο Σεραπείο, που κατά τον Ιώσηπο ονομάστηκε «θυγάτηρ», κόρη δηλαδή της μεγάλης Βιβλιοθήκης. 

Η Βιβλιοθήκη ήταν χωρισμένη σε τομείς, όπως: ρητορική, νομική, ιστορία, μαθηματικά, ιατρική, ποίηση, που χωριζόταν σε επική, λυρική, τραγική και κωμική. Πριν καταγραφούν οι τόμοι και στεγαστούν στις βιβλιοθήκες, στοιβάζονταν στις αποθήκες του ναυστάθμου για να ακολουθήσει η επιλογή και η πρώτη καταγραφή. Την εποχή του Πτολεμαίου Γ' του Ευεργέτη ο αριθμός των κυλίνδρων -ονομάζονταν έτσι λόγω του σχήματος τους-έφτανε τις 532.000 και γύρω στα 30.000 πινάκια, ενώ λίγο πριν από την καταστροφή αριθμούσαν τις 700.000 με 800.000!

Ο επικεφαλής της Βιβλιοθήκης ονομαζόταν διευθυντής και πιθανότατα δεν είχε καμιά σχέση  με αυτούς του Μουσείου. Υπό την επίβλεψη του είχε ένα μεγάλο αριθμό επιστημόνων, από αντιγραφείς και μεταφραστές μέχρι καταγραφείς και συλλέκτες. 


Ο πρώτος διευθυντής που αναφέρεται ήταν ο Ζηνόδοτος ο Εφέσιος (325-260 π,Χ.), γνωστός φιλόσοφος κι ένας από τους πρώτους λεξικογράφους. Πολλά του έργα χάθηκαν κατά τη διάρκεια των καταστροφών. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το Γλώσσαι, που αναφερόταν στην καταγωγή των τότε γνωστών ελληνικών γλωσσών (διαλέκτων), στις διαφορές μεταξύ τους αλλά και στις ομοιότητες τους, καθώς και το Λέξεις Εβνικαί με κεντρικό του θέμα τις ξένες λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες της εποχής.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Πτολεμαίος ο Β' ο Φιλάδελφος κάλεσε τον Καλλίμαχο (310-240 π.Χ.) για να τον βοηθήσει στις εργασίες της Βιβλιοθήκης. 


Ο Καλλίμαχος ήταν φιλόσοφος και φιλόλογος από την Κυρήνη κι ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα του βασιλιά, αφού του δινόταν η μοναδική ίσως ευκαιρία να συμμετάσχει στη φιλόδοξη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των λογοτεχνικών και μη έργων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Ο Καλλίμαχος βοήθησε στο συντονισμό και στον καταμερισμό των βιβλίων γράφοντας έναν κατάλογο με τον τίτλο Πίνακες, στον οποίο κατέγραψε περίπου 120.000 τίτλους βιβλίων κάθε είδους, τα ονόματα των συγγραφέων, τον αριθμό των στίχων, αλλά και τη χρονολογία συγγραφής του κάθε έργου. Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, αλλά και οι λαοί της Μεσοποταμίας, όπως οι Σουμέριοι και οι Ασσύριοι, είχαν ανεπτυγμένη την έρευνα στην Αστρονομία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο έργο, που θα μπορούσε με τις θεωρίες και τους κανόνες του να στηρίξει την ύπαρξη μιας ολόκληρης επιστήμης.

Ο Ευκλείδης, που είχε εγκατασταθεί στην Αλεξάνδρεια γύρω στο 300 π.Χ., συγκέντρωσε όλα τα γεωμετρικά ευρήματα κι έγραψε το περίφημο βιβλίο του Στοιχεία, δίνοντας έτσι τη βάση για τη Γεωμετρία, αλλά και το έναυσμα στις υπόλοιπες, σχετικές επιστήμες.
Άλλος επιφανής ερευνητής ήταν ο ιατρός Ηρόφιλος (355-280 ττ.Χ.) από τη Χαλκηδόνα. Ο Ηρόφιλος άρχισε να κάνει ανατομικές μελέτες κι έρευνες, θεμελιώνοντας έτσι την επιστήμη της Ανατομίας. Ίδρυσε μια σχολή και μέσα από τις έρευνες του συμπέρανε ότι οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα και όχι αέρα, όπως μέχρι τότε ισχυριζόταν ο Πραξαγόρας. Μπόρεσε να διαχωρίσει τα νεύρα σε αισθητήρια και κινητικά, ενώ περιέγραψε κι ονόμασε τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και το άνω τμήμα του λεπτού εντέρου, ως δωδεκαδάκτυλο. 

Ο μαθητής του, ο Ερασίστρατος από την Κέα, έκανε τη διάκριση ανάμεσα στον κυρίως εγκέφαλο και στην παρεγκεφαλίδα, αλλά παρατήρησε και τη διαφορά των πτυχώσεων του εγκεφάλου των ζώων και των ανθρώπων και υποστήριξε ότι οι περισσότερες πτυχώσεις δηλώνουν ανώτερη νοημοσύνη. 
Ο Ερασίστρατος, έχοντας αντίθετες απόψεις σχετικά με τις αρχές και τις μεθόδους της Ιατρικής από αυτές του δασκάλου του, ίδρυσε μια άλλη σχολή και θεμελίωσε τη Φυσιολογία. Εκτός αυτών όμως ιδρύθηκαν κι άλλες κλινικές-οίκοι, όπως του Καλλίμαχου και του Φιλίνου του Κώου, οι οποίες ξεχώριζαν μεταξύ τους από τον τρόπο άσκησης της θεραπείας. Τον Ηροφίλειο Οίκο και την Εμπειρική Ιατρική Σχολή του Φιλήνου, τις ένωσε αργότερα ο Ηρακλείδης του Ταραντίνου σε μία σχολή. Η εξέλιξη αυτών των ιατρικών τομέων διακόπηκε απότομα, γεγονός που έκανε την ιατρική επιστήμη για πάρα πολλούς αιώνες να θεωρείται μυστικιστική τέχνη και τους λειτουργούς της να κατηγορούνται ως μάγοι κι άθεοι.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές δοξασίες, το νεκρό σώμα έπρεπε να παραμένει ανέπαφο για να ακολουθήσει τη μεταθανάτια πορεία του. Έτσι, όταν οι Αιγύπτιοι έμαθαν ότι δάσκαλοι και μαθητές των σχολών «έπρατταν ανόσια» στά σώματα των νεκρών, βγήκαν στους δρόμους και μαζί με τους ιερείς διαμαρτυρήθηκαν κατευθυνόμενοι προς τα ανάκτορα. 

Ο Πτολεμαίος βρέθηκε σε δύσκολη θέση, βλέποντας ότι στα αιτήματα της θιγμένης θρησκοληψίας του λαού πρωτοστατούσαν οι ιερείς και, γνωρίζοντας την εισρροή των κληρικών, αποφάσισε αμέσως τη διακοπή των ιατρικών ερευνών και την αποπομπή ορισμένων δασκάλων, για να αποφύγει πιθανή εξέγερση μέσα στην πρωτεύουσα του βασιλείου του. 
Όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Πτολεμαίος Β' ο Φιλάδελφος, η φιλοσοφική και η τεχνολογική εξέλιξη έφθασαν σε μοναδικά ύψη ακμής και προόδου. Διευθυντής της Βιβλιοθήκης ήταν ο Απολλώνιος ο Ρόδιος (270-235 π.Χ.) στον οποίο αποδίδονται τα Αργοναυτικά. 

Ο Έρμιππος, μαθητής του Καλλίμαχου, έγραψε ένα έργο για το Ζωροασιρισμό και τις περσικές δοξασίες που ξεπερνούσε τα δύο εκατομμύρια στίχους. Εκείνη την εποχή έγινε και η πρώτη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης, επειδή οι Εβραίοι είχαν εξελληνιστεί σε τέτοιο βαθμό, που όχι μόνο μιλούσαν σχεδόν αποκλειστικά Ελληνικά, αλλά και χρησιμοποιούσαν ελληνικά ονόματα. 
Ο ιερέας Μανέδων μετέφρασε πολλά έργα των Αιγυπτίων, ενώ ο Βήρωσσος ο Χαλδαίος έγραψε στα Ελληνικά την Ιστορία των Βαβυλώνιων. 
Τέλος, μεταφράστηκαν και ινδικά βιβλία, τα περισσότερα από αυτά βουδιστικού περιεχομένου, τα οποία έφεραν στη Βιβλιοθήκη οι αντιπρόσωποι του βασιλιά Ασόκα, προσωπικού φίλου του Φιλάδελφου. 

Γύρω στο 270 π.Χ. ο Κτησίβιος ανακάλυψε την ιδιότητα της διαστολής των αερίων και καταπιάστηκε με τη Μηχανική και τις ενεργειακές πηγές. Κατασκεύασε την ύδραυλο, μια ωρολογιακή μηχανή που έμοιαζε με την κλεψύδρα, αλλά είχε ένα μηχανισμό με πλωτήρα και γρανάζια και λειτουργούσε με νερό. Μια άλλη εφεύρεση του Κτησίβιου ήταν η υδραντλία, η πρώτη πυροσβεστική αντλία, αλλά και η κατασκευή του ρύτου, ενός μουσικού οργάνου που παρήγαγε μελωδικούς ήχους, καθώς το νερό έπεφτε πάνω στις οπές του. 
Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι κι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν σύλληψη και κατασκευή του Κτησίβιου, επειδή αυτός κατασκεύαζε ήδη οδοντωτούς τροχού γρανάζια. Αλλά και ο Ηρών ο Αλεξανδρεύς (1ος μ.Χ.) απέδιδε την πατρότητα της ατμομηχανής του σε αυτόν.

Τέλος, ένα άλλο γνωστό επίτευγμα του μεγαλύτερου μηχανικού -μαζί με τον Αρχιμήδη- της αρχαιότητας, ήταν η μηχανή του, γνωστή ως «η μηχανή του Κτησίβιου», η οποία λειτουργούσε με την πίεση του αέρα και σήκωνε μεγάλα βάρη! 

Το 245 π.Χ. ο βιβλιοφύλαξ που διαδέχθηκε τον Απολλώνιο ήταν ο Ερατοσθένης (275-194 π.Χ.), μαθητής του Καλλίμαχου και του Λισάνιου. Τον κάλεσε στην Αλεξάνδρεια ο Πτολεμαίος Γ ο Ευεργέτης επειδή από μικρή ηλικία ήταν πολυτάλαντος και ασχολήθηκε με τη Γεωγραφία, τα Μαθηματικά, την Αστρονομία κ.ά. 
Πολλά από τα βιβλία που χάθηκαν στις καταστροφές ήταν δικά του. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το Γεωγραφικά και το Περί Μετρήσεως της Γης, που γράφτηκε γύρω στο 240 π.Χ., τότε δηλαδή που ο Ερατοσθένης προσδιόρισε το μέγεθος της Γης από το ποσοστό καμπύλωσης της επιφάνειας της (το υπολόγισε μετρώντας τις γωνίες που σχημάτιζαν οι ακτίνες του ήλιου την ίδια ώρα σε διάφορα σημεία της επιφάνειας της). 
Στο γεωγραφικό του έργο αναφέρθηκε με δέος ο Στράβωνας τονίζοντας, μάλιστα, ότι οι δυνατότητες του, καθώς και των άλλων επιστημόνων, ήταν μεγάλες και οφείλονταν στην ύπαρξη της Βιβλιοθήκης.




   
   Η χαμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας

   Ο βασιλιάς της Αλεξάνδρειας Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος (283-247 π.Χ.) ίδρυσε την πλουσιότερη και λαμπρότερη βιβλιοθήκη του αρχαίου κόσμου, γνωστή ως «Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας», με 400.000, και κατ' άλλους 700.000 τόμους και καταλόγους, οι οποίοι θεωρούνται ως οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία συστηματικής επιστημονικής βιβλιογραφίας. Η βιβλιοθήκη αυτή καταστράφηκε από πυρκαγιά κατά την άλωση της Αλεξάνδρειας από τον Ιούλιο Καίσαρα το 47 π.Χ.

Οι ρωμαϊκές βιβλιοθήκες ήταν συνήθως εγκατεστημένες σε συνεχόμενα παραρτήματα-βοηθητικά κτίσματα των ναών, κυρίως στο κέντρο των πόλεων. Αποτελούνταν από δύο τμήματα, της ελληνικής και της λατινικής γραμματείας, και αργότερα και από ένα τρίτο, χριστιανικό τμήμα, ενώ τα τετράγωνα βιβλία από περγαμηνή ήταν τοποθετημένα πλάγια. Κατά τη μεσαιωνική περίοδο βιβλιοθήκες δημιουργούνταν μόνο στους ναούς και τα μοναστήρια, ενώ η οργάνωση, η λειτουργία τους και η συστηματική αντιγραφή των χειρογράφων γίνονται από μορφωμένους καλλιτέχνες-μικρογράφους μοναχούς.

Στα σημαντικότερα κέντρα του Ισλάμ (Βαγδάτη, Κάιρο, Τρίπολη) δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες εμπλουτισμένες με ελληνικά χειρόγραφα μεταφρασμένα στην αραβική γλώσσα. Στην Αναγέννηση παρατηρήθηκε μια τάση ίδρυσης σημαντικών ιδιωτικών βιβλιοθηκών, ενώ στα κατοπινά χρόνια τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία των μεγάλων δημόσιων βιβλιοθηκών που υπάρχουν μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.



   

Η περίφημη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η μεγαλύτερη κιβωτός γνώσης του αρχαίου κόσμου, που δυστυχώς κάηκε από τις επιδρομές των βαρβάρων, αποθησαύριζε ολόκληρη τη σοφία, τον πνευματικό θησαυρό της αρχαιότητας, τις κατακτήσεις των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών και πολλά ακόμη έργα ανεκτίμητης αξίας.

Οι αναρίθμητοι πάπυροι με τα χειρόγραφα μεγάλων σοφών κατέγραφαν την πορεία του μεγαλειώδους ανθρώπινου πνεύματος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την αρχαία ελληνική γνώση που φυλασσόταν στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας σώθηκε, φτάνοντας έως εμάς σήμερα μόνο το 10%. Δηλαδή, από τις 160 τραγωδίες του Σοφοκλή, έχουμε σήμερα μόνο τις επτά, κι αυτό είναι ένα μονάχα απλό παράδειγμα. Μια τεράστια βιβλιοθήκη, που χάθηκε μέσα στις φλόγες και άφησε πίσω της ένα λαμπρό παρελθόν, για να θυμίζει ότι η γνώση μπορεί να υπάρξει για τον άνθρωπο ως δύναμη και ως ομορφιά ταυτόχρονα. Ό,τι απέμεινε από τη μεγάλη εκείνη καταστροφή διδάσκεται σήμερα σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια του κόσμου.

Ο Μουσταφά Ελ Αμπαντή, στο έργο του «Η Αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (εκδόσεις Σμίλη), στη σελίδα 165 επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «η απώλεια των ανεκτίμητων συλλογών βιβλίων, που περιείχαν οι βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας, παραμένει ανεξιχνίαστη. Από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, οι απόψεις των ιστορικών στο θέμα διίστανται. Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι βιβλιοθήκες καταστράφηκαν, αλλά ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ούτε ο τρόπος ούτε ο χρόνος της καταστροφής».

Αρκετοί μελετητές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι η σημασία της βιβλιοθήκης, πέρα από τον πλούτο της γνώσης, υπήρξε η αναθεώρηση του κόσμου μέσα από αξιόπιστες έρευνες και μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα. 

Ο Μουσταφά Ελ Αμπαντή, στον πρόλογο του έργου του «Η Αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας», θεωρεί ότι «η ιδιάζουσα σημασία της Αρχαίας Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης οφείλεται στο ότι υπήρξε το λίκνο ενός επιστημονικού εγχειρήματος τόσο αξιόλογου, ώστε να έχει παραμείνει ανυπέρβλητο μέχρι τους νεότερους χρόνους».
Ο Geoffrey Blainey, στην περίφημη «Συνοπτική Ιστορία του Κόσμου» (εκδόσεις Φυτράκης), στη σελίδα 120, οριοθετεί το μέγεθος και την αξία της βιβλιοθήκης: 

«Μια νέα πόλη στην Αίγυπτο, η Αλεξάνδρεια, έμελλε να γίνει ο κύριος κληρονόμος της αθηναϊκής παράδοσης.  Η πόλη, που θεμελιώθηκε το 331 π.Χ., αναδείχθηκε σε πνευματικό τροφοδότη του δυτικού κόσμου. Εκεί, οικοδομήθηκαν μια θαυμαστή βιβλιοθήκη και ένα λαμπρό μουσείο. Πλήθος διακεκριμένων Ελλήνων πολυμαθών, όπως ο Ευκλείδης, εγκαταστάθηκαν σε αυτή για να επιδοθούν απερίσπαστοι στις διανοητικές αναζητήσεις τους. Εκεί σημειώθηκαν ουσιαστικές πρόοδοι στην ιατρική έρευνα από τον ανατόμο Ερώφιλο, ο οποίος πρώτος μελέτησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και οφθαλμό το 285 π.Χ.».

Όλη αυτή η απροσμέτρητη αρχαία σοφία που χάθηκε, εκείνη η γνώση, που και σήμερα στη σκέψη της γοητεύεται ο κάθε εραστής της, ελπίζουμε να αναφανεί, έστω σε αμελητέα ψήγματα, γιατί υπάρχουν, κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα, αρχαίοι πάπυροι που σώθηκαν από την καταστροφή. Βέβαια, αγνοούμε πολλά χαμένα έργα όπως του Εμπεδοκλή, που βρέθηκε χειρόγραφό τους στα υπόγεια γερμανικής βιβλιοθήκης πριν από μερικά χρόνια. 
Το παρήγορο είναι ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ουνέσκο, αναστήλωσαν ξανά τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τη Νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη με καινούρια προοπτική και νέο όραμα. 
Προσδοκούμε γεμάτοι δέος να βρεθούν στο μέλλον αρχαία κειμήλια, μελέτες και έργα, ώστε να επιστρέψουν στην αρχική γενέτειρά τους, επιτρέποντάς της να συνεχίσει εκείνο το πανάρχαιο όνειρο σοφίας και οικουμενικού πολιτισμού που κάποτε επιτελούσε.
___________________________________
Αμαλία Κ. Ηλιάδη

Η αρχαία βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας




Αναπαράσταση της Πόλεως στο βάθος βρισκόταν η Βιβλιοθήκη

Η πόλη της Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ., όταν ήταν κυρίαρχος του κόσμου. Η δυναστεία των Πτολεμαίων έδωσε συνέχεια στο όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος επιθυμούσε να γίνει η νεόκτιστη Αλεξάνδρεια το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της μεσογείου, αλλά και παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση μιας οικουμενικής βιβλιοθήκης οφείλεται στον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά πρωτίστως στον Αριστοτέλη ο οποίος του ενέπνευσε την ιδέα της συλλογής όλης της γραπτής και προφορικής παράδοσης σε μια οικουμενική βιβλιοθήκη.

Το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκίνησε να πραγματοποιείται από τον Πτολεμαίο τον Α’, στην Αλεξάνδρεια, όπου και ιδρύθηκε το μουσείο και η αλεξανδρινή βιβλιοθήκη.

Έτσι άρχισε η συγκέντρωση του επιστημονικού και πολιτιστικού πλούτου, ο οποίος ήταν διασκορπισμένος σε πολλές μικρές συλλογές και βιβλιοθήκες.

Αποτέλεσε έναν χώρο όπου άνθησαν οι επιστήμες, το πρώτο ίσως αρχαίο πανεπιστήμιο, καθώς και αποθήκη ενός τεράστιου όγκου γνώσεων, ανυπολόγιστης πνευματικής αξίας, που ως γνωστόν, βέβαια , αργότερα καταστράφηκε.






Το κόσμημα της πόλης που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος το 320 π. Χ.
Εκεί που οι τρεις «αρχαίες» ήπειροι ενώνονται, εκεί που συναντιούνται τα πνεύματα τριών αρχαίων πολιτισμών, μετά από τέσσερεις χιλιάδες χρόνια φαραωνικού πολιτισμού, μια ελληνική δυναστεία, αυτή των Πτολεμαίων, αποφάσισε και δημιούργησε τον «νέο ομφαλό της γης», τον ομφαλό της γνώσης.

Ο  Δημήτριος ο Φαληρέας, μαθητής του Αριστοτέλη και σύμβουλος του Πτολεμαίου του Α’, εισηγήθηκε στον Φαραώ την ίδρυση ενός μεγάλου ερευνητικού κέντρου με μια παγκόσμια βιβλιοθήκη, όπως ακριβώς την ονειρεύτηκε ο μεγάλος στρατηλάτης.
Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, εκπληρωνόταν το όνειρο και η φιλοσοφία του ίδιου του Αριστοτέλη.

Σύντομα έγινε φανερό ότι η πρόθεση των Πτολεμαίων δεν ήταν απλώς η καταγραφή και διατήρηση όλης της επιστημονικής και καλλιτεχνικής γνώσεως αλλά και η μεταβολή της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμια, καθώς οι σχέσεις και το εμπόριο των Ελλήνων με τους αυτόχθονες λαούς προϋπέθετε τη γλωσσική επικοινωνία.

Για το σκοπό αυτό αποφασίσθηκε και η ίδρυση μεγάλων πολιτιστικών κέντρων γύρω από τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και η μετάφραση των μεγάλων ιστορικών έργων των λαών της ανατολής στην ελληνική γλώσσα.

Έτσι, η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας περιείχε τρεις μεγάλες ενότητες βιβλίων:
1. ελληνική κλασική σκέψη και φιλοσοφικά έργα γύρω από αυτή,
2. επιστολές, σημειωματάρια και ημερολόγια και
3. ξένη λογοτεχνία σε πρωτότυπο κείμενο και μετάφραση στα ελληνικά.


Κατά τον Αριστέα, την εποχή του Πτολεμαίου του Β’ (283-247πΧ.) η Βιβλιοθήκη περιείχε 200.000 κυλίνδρους.
Στα «Προλεγόμενα εις τον Αριστοφάνην» αναφέρεται ότι η Ανακτορική Βιβλιοθήκη περιείχε 400.000 συμμιγείς και 90.000 αμιγείς κυλίνδρους, ενώ ο Αμμιανός υποστήριζε ότι ο πλούτος της βιβλιοθήκης ανερχόταν σε 700.000 κυλίνδρους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι την εποχή εκείνη, η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας συγκέντρωνε εκατοντάδες χιλιάδες κυλίνδρους γνώσεως και μάλιστα, αξιολογώντας διάφορες πηγές, ίσως οι 700.000 κύλινδροι να αποτελούν υποεκτίμηση του πραγματικού επιστημονικού έργου της Βιβλιοθήκης!

Εκτός από τη βιβλιοθήκη, το Μουσείο διέθετε πολλά εργαστήρια, αστεροσκοπείο, βοτανικό και ζωολογικό κήπο καθώς και άνετους ξενώνες για τους φιλοξενούμενους. Η βιβλιοθήκη μετά το θάνατο του ιδρυτή της περιλάμβανε 200.000 τόμους.. Η βιβλιοθήκη είχε και πλούσια εκδοτική δραστηριότητα επειδή της είχε παραχωρηθεί το δικαίωμα να δημιουργεί αντίγραφο για κάθε χειρόγραφο που εμφανίζονταν στην Αίγυπτο. 



   Το Τέλος

   Κατά την πολιορκία της Αλεξανδρείας από τον Καίσαρα, το 47 π.Χ., μεγάλο τμήμα της Βιβλιοθήκης του Μουσείου κατεστράφη, από πυρκαϊά. Για την αναπλήρωση των απωλειών ο Αντώνιος, το 41 π.Χ., μετέφερε στην Αλεξάνδρεια την Βιβλιοθήκη της Περγάμου. Η Βιβλιοθήκη του Σεραπείου υπέστη εκτεταμένες καταστροφές το 272 μ.Χ. Προφανώς, κατόπιν του διατάγματος του αυτοκράτορος Θεοδοσίου (391 μ.Χ.), με το οποίον απαγορευόταν η λειτουργία ιερών και ιδρυμάτων της αρχαίας θρησκείας, η βιβλιοθήκη αυτή κατεστράφη ολοσχερώς από Ζηλωτάς μοναχούς.

Η εναπομείνασα Βιβλιοθήκη του Μουσείου κατεστράφη το 642 μ.Χ. με την Αραβική κατάκτηση της Βυζαντινής Αιγύπτου. Η κατάκτηση αυτή εμπνεόταν από την ιδεολογία του ιερού Ισλαμικού πολέμου των Αράβων κατά των απίστων (Τζιχάντ), και πιθανόν στην ιδεολογία αυτήν να οφείλεται η τελική καταστροφή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης. Νεώτεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με την οριστική καταστροφή της βιβλιοθήκης αυτής, χάθηκαν τα 4/5 της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.


Η περίοδος άνθησης της γνώσης είχε τελειώσει και η περίοδος χειραγώγησης των λαών είχε ξεκινήσει. Η βιβλιοθήκη δεν αποτελούσε πια εργαλείο επίτευξης του στόχου των ηγεμόνων. Έτσι οδηγήθηκε στη σταδιακή εγκατάλειψη και σύλησή της. Τα θεμέλιά της ακόμα δεν έχουν βρεθεί.




Πηγές: 
http://www.hellinon.net/
http://arxaia-ellinika.blogspot.gr
http://historicaltrails.wordpress.com
http://strange-omniverse.blogspot.com/2011/09/blog-post_8942.html#ixzz3l8YYRXVC



  Scholeio.com  


Καλώς ήρθατε στη Νέα Εποχή, την εποχή του ''TTIP''



Πώς ισχυροποιούνται οι πολυεθνικές ?  
Πώς εισέρχονται, όχι από την πίσω πόρτα, αλλά με δόξα και τιμή, τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη ?
Η Απάντηση βρίσκεται στο αθώο αρκτικόλεξο TTIP... Το υπερόπλο ΗΠΑ-Ε.Ε. που ισχυροποιεί τις πολυεθνικές και φέρνει μεταλλαγμένα στην Ευρώπη.


Όσα πρέπει να ξέρετε για τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). 
Γιατί έχει δημιουργηθεί υπερεθνικό κίνημα εναντίον της?  Τι διακυβεύεται για τους λαούς της Ε.Ε.? Αντιρρήσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ εντός Ελλάδας.
γράφει ο Χρήστος Δεμέτης
Πρόκειται πλέον για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής. Η εν λόγω συμφωνία οριστικοποιείται με μυστικότητα και απόλυτη έλλειψη διαφάνειας κάτι που προφανώς, αντιβαίνει στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις αξίες που επικαλείται με κάθε ευκαιρία η Ε.Ε.
Πρόκειται για μια διατλαντική συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών(Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP), που, αν τελικά επιτευχθεί, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά.
Η συμφωνία συζητείται εδώ και δύο περίπου χρόνια εν κρυπτώ ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Για να μιλήσουμε με νούμερα, η συμφωνία TTIP αφορά 850 εκατ. κατοίκους, στους οποίους αντιστοιχεί το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Υπολογίζεται ότι το εμπόριο που θα επηρεαστεί από την TTIP ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ ετησίως.
Το θέμα έρχεται και πάλι στη δική μας επικαιρότητα, μιας και συζητήθηκε το βράδυ της 29ης του Μαΐου στη Βουλή.


Τι προβλέπεται


Μεταξύ άλλων, η TTIP ανοίγει τον δρόμο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναλάβουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό κ.λπ. χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό.
Επίσημα, η συμφωνία στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη "περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων".

Παρόλα αυτά, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως κύριος στόχος της TTIP είναι η απορρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αποτελούν "εμπόδιο" στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στην πραγματικότητα,"εμπόδια" για την ΤΤΙP αποτελούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά).
Συγχρόνως, η προτεινόμενη συμφωνία τείνει να μεταβάλλει την ίδια τη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ υπέρ των πολυεθνικών εταιριών και κεφαλαίων, καθώς αφορά λιγότερο στο εμπόριο -οι αντίστοιχοι δασμοί είναι ήδη σημαντικά χαμηλοί- και περισσότερο σε ρυθμίσεις και εμπορικά πρότυπα, εταιρικά δικαιώματα και επενδυτικές εγγυήσεις.

Επιπλέον, με την ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement), τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
Έτσι, μόνο οι εταιρείες δύνανται να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο κατάφωρα θεμελιακές αρχές της δημοκρατίας, όπως η αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο.






Σε πρόσφατο άρθρο του στην Αυγή, ο Θανάσης Πετράκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε σχετικά:
"Η συμφωνία TTIP θεωρείται ο δούρειος ίππος για την εισαγωγή στην Ευρώπη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κρεάτων με ορμόνες κ.λπ.


Η ρήτρα θα επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να μηνύουν ακόμη και χώρες σε διαιτητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν μέτρα που θεωρούν προστατευτικά. Ο κίνδυνος είναι πολυεθνικές υποστηριζόμενες από στρατούς δικηγόρων να μπορούν να εκφοβίζουν ολόκληρα κράτη, Περιφέρειες, Κοινότητες, για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα.
Η εφαρμογή της TTIP αποτελεί κίνδυνο για τους φυσικούς πόρους και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν με κατάργηση οι κανόνες αειφορείας για τις ΑΠΕ, αφού αποτελούν εμπόδιο για την επέκταση των αγροκαυσίμων που προωθούν οι Αμερικανοί παραγωγοί.

Η TTIP προβλέπει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Πρέπει να τονιστεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κυρώσει τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας".


Πέραν των παραπάνω όμως, εκείνο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γιατί η συμφωνία βρίσκεται σε πλήρη αδιαφάνεια.

Η τελευταία διαπραγμάτευση στα τέλη Απριλίου έγινε με κλειστές πόρτες ενώ κανένα κείμενο δεν έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα, ενώ ελάχιστες πληροφορίες έχουν έρθει στην επιφάνεια ως διαρροές.
Εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας, θεωρείται η "αρχή της προφύλαξης".
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κομβική διαφορά στην αντιμετώπιση της διατροφικής ασφάλειας ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. τηρεί για την ώρα την αρχή της προφύλαξης. Στην ουσία, όταν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με μια ουσία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία, η ουσία απαγορεύεται.




Οι ΗΠΑ, θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να αποδειχθεί με αδιάψευστο τρόπο ότι το προϊόν είναι επιβλαβές για την υγεία πριν αποσυρθεί από την αγορά.

Αν χαλαρώσει το πλαίσιο, τότε θα έχουμε και επίτευξη συμφωνίας. Αν φτάσουμε σε συμφωνία, τότε σε περίπτωση που μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία κρεατικών, αντιμετωπίζει για παράδειγμα εμπόδια θεσμικά να εξάγει τα προϊόντα της σε κάποια χώρα, η εταιρεία αυτή θα μπορούσε να κινηθεί εναντίον της χώρας απαιτώντας αποζημίωση.
Το δικαστήριο θα είναι υπερεθνικό και διαιτητικό.

Πάμε να δούμε όμως πώς προσαρμόζονται τα πράγματα ήδη, υπέρ της TTIP

Μόλις στις 25 Μαΐου, η Ε.Ε. απέσυρε νόμους προστασίας από τα Φυτοπροστατευτικά εξαιτίας της Διατλαντικής σχέσης Εμπορίου (TTIP) με τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο Guardian, Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν ισχυρές πιέσεις για να αποσυρθούν επικείμενες ρυθμίσεις στην Ε.Ε. έναντι φυτοφαρμάκων, προκαλώντας την πτώση των ευρωπαϊκών προτύπων, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, με σκοπό να διευκολύνουν την υπογραφή της Διατλαντικής Σχέσης Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα του Δικτύου Δράσης για τα Φυτοπροστατευτικά (Pesticides Action Network) που δόθηκαν στην δημοσιότητα.

Οι πιέσεις κατάφεραν να αναβάλουν την δημιουργία σχετικής νομοθεσίας στην Ε.Ε., μέχρι το 2016, ενώ αυτή ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014, καθώς το κόστος από τις προκληθείσες ασθένειες ανέρχεται στα 150 δις ευρώ για συστήματα υγείας της Ένωσης.

Εξήντα τέσσερεις -64- ευρωβουλευτές έθεσαν σχετική ερώτηση, για την αναβολή του νομοσχεδίου για το 2016, ενώ η Σουηδία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν εκκινήσει νομικές διαδικασίες έναντι της Κομισιόν με σκοπό την αντιμετώπιση του κολλήματος.
Η υπογραφή της συμφωνίας άλλωστε έχει τεθεί ρητά εντός των προτεραιοτήτων της Προεδρίας του Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ και σε μία πιθανή αποτυχία διακυβεύεται το κύρος της Κομισιόν.
Η υποχώρηση της Ένωσης έναντι των απαιτήσεων του Αμερικανικού λόμπι, εκλαμβάνεται από Ευρωπαίους αξιωματούχους, ως έκπτωση των ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας τροφίμων, κάτι το οποίο δεν θα ήθελαν να δουν ως επίπτωση της δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο Ενώσεων.

Ενώ το ΕΚ δεν αποτελεί επίσημα μέρος των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν την τελική της μοίρα. 

Στο video o πρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου Bernd Lange:
http://europarltv.europa.eu/el/player.aspx?pid=ffe8115b-9d2b-4ab7-9e1c-a49700f613f2


Στο video ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνούς εμπορίου Bernd Lange και ο Gianni Pittella:





Οι θέσεις των ελληνικών κομμάτων 
και η εμπλοκή της χώρας μας

Το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαίου, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού,Γιώργος Σταθάκης στάθηκε στις "ισχυρές επιφυλάξεις της ελληνικής κυβέρνησης" σε βασικά σημεία της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP). 

Μια από τις βασικές διαφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η θέση της Αμερικάνικης πλευράς στο θέμα της προστασίας των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.). "Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση των ΗΠΑ, αντίθετα, διατηρεί μια τελείως ανελαστική στάση και δεν αφήνει να μπει καν στη συζήτηση το θέμα", είπε ο κ. Σταθάκης.

Πάντως ο υπουργός σημείωσε ότι οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το πότε και αν θα καταλήξουν σε συμφωνία η οποία, όπως εκτίμησε, σε κάθε περίπτωση θα είναι μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Έντονες αντιρρήσεις εκφράστηκαν ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
"Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν ταφόπλακα για την ελληνική οικονομία. Δεν σημαίνει ότι κάθε τι που έρχεται απ’ έξω πρέπει να το δεχόμαστε ως ντε φάκτο", υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά του ανησυχία "για την απουσία ενημέρωσης των πολιτών και την δραματική σιωπή που υπάρχει σε ένα τόσο βασικό ζήτημα". "Τα οικονομικά μέτρα διορθώνονται αλλά οι συμφωνίες που θα τις υποστούμε για χρόνια δεν διορθώνονται", τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
"Θα πρόκειται για ένα υπερσύνταγμα, αν συναφθεί αυτή η συμφωνία. Θα καθιερωθεί το πιο ακραίο επιθετικό σχέδιο που έχει επινοηθεί από πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες θα έχουν απροκάλυπτη ισχύ ερήμην της Ε.Ε.", τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.
Ο Κώστας Λαπαβίτσας έκανε λόγο από τη δική του μεριά, για συμφωνία που εμπεριέχει επικίνδυνα μέτρα, όπως απορρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων.
Απαντώντας στις έντονες αντιρρήσεις που εκφράστηκαν ακόμα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση "θα είναι εδώ για να ακούσει και να πάρει γνώμες και συμβουλές".

Μιλώντας στη Βουλή ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, τάχθηκε υπέρ της μικτής συμφωνίας. Υπογράμμισε τη σημασία να προστατευτεί η προτεραιότητα των εθνικών δικαστηρίων και τα αγροτικά προϊόντα. Εξέφρασε, όμως, επιφυλάξεις για διαφυλαχθεί το δικαίωμα των κρατών μελών να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Ο κ. Τραγάκης υπογράμμισε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν την εξάλειψη των εμποδίων σε δασμούς και τέλη, ενώ επεσήμανε ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη οικονομική συμφωνία, αφού αφορά το 50% των παγκόσμιων ανταλλαγών αγαθών και θα φέρει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του Ποταμιού ο κ. Σπύρος Δανέλλης δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να απορρίψουμε την εμπορική συμφωνία εκ των προτέρων, ζητώντας να στηρίξουμε τις θέσεις μας και τα ελληνικά συμφέροντα στις διαπραγματεύσεις της Επιτροπής και να αξιολογήσουμε το τελικό αποτέλεσμα συνολικά πριν εισηγηθούμε την έγκριση ή απόρριψη του.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στα όποια δικαιώματα της εργατικής τάξης και επισήμανε τον κίνδυνο να ανοίξει ο δρόμος για την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων και με κρεάτων ορμόνες.
Η αλήθεια είναι πως η κατάργηση των δασμών για τα Αμερικανικά γεωργικά προϊόντα πλήττει τους μικροπαραγωγούς.



Το "Φόρουμ Δίκαιου Εμπορίου", μία οργάνωση με έδρα το Βερολίνο που εκπροσωπεί δίκτυα εμπορίας και διανομής σε όλη τη Γερμανία, υποστηρίζει ότι οι μικροί παραγωγοί στις αναπτυσσόμενες χώρες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις διαπραγματεύσεις Ευρώπης- ΗΠΑ με στόχο μία κοινή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών (ΤΤΙP), που θα καταργεί τους εμπορικούς δασμούς για αμερικανικά αγροτικά προϊόντα στην Ευρώπη και αντιστρόφως.
Εάν συμβεί αυτό, τότε θα καταργηθούν και τα όποια προνόμια παραχωρούσε μέχρι σήμερα η Ευρώπη στις αναπτυσσόμενες χώρες για να διευκολύνει τις εξαγωγές τους στις ευρωπαϊκές αγορές

"Με το TTIP η πίεση του ανταγωνισμού για τους Ευρωπαίους θα ήταν ακόμη πιο έντονη και η διαφορά τιμής ανάμεσα σε ένα προϊόν δίκαιου εμπορίου και στο αντίστοιχο συμβατικό προϊόν θα γινόταν ακόμα μεγαλύτερη. Θα άλλαζε όμως και η ροή του διεθνούς εμπορίου με την ευρωατλαντική ζώνη να ενισχύεται σε βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών" έχει τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Deutsche Welle ο Γιούργκεν Μάγερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Φόρουμ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη".


Σε επίσημο επίπεδο διαβουλεύσεων, η Διατλαντική Συμφωνία υπολογίζεται ότι θα αυξήσει το μέγεθος της οικονομίας της ΕΕ κατά περίπου €120 δισ. (0,5% του ΑΕΠ) και των ΗΠΑ κατά €95 δισ. (0,4% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα πρόκειται για μία μόνιμη αύξηση στην ποσότητα του πλούτου τον οποίο η ευρωπαϊκή και η αμερικανική οικονομία μπορεί να παράγει κάθε χρόνο. Επίσης, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 15 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και πως θα ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούσαν να εξάγουν λόγω των δυσανάλογων –εξαιτίας του μεγέθους τους- δαπανών. Αναμένεται δε αύξηση των εξαγωγών των κ-μ ΕΕ προς τις ΗΠΑ κατά 28%, δηλαδή κατά 187 δισ. Το όφελος μιας τετραμελούς οικογένειας στην ΕΕ από την πλήρη εφαρμογή της ΤΤΙΡ υπολογίζεται έως και σε 545 ευρώ με τη μορφή αύξησης διαθέσιμου εισοδήματος.

Παρόλα αυτά, οι αντιδράσεις που σχετίζονται με την απόλυτη επικράτηση των πολυεθνικών έναντι των μικρότερων παραγωγών, κρίνονται ως λογικές και απολύτως δικαιολογημένες. Λογικές είναι και οι ανησυχίες που συνδέονται με το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων αλλά και των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (προστατευόμενα), το οποίο όπως είπαμε, θίγει και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το άρθρο της Deutsche Welle, στα "προστατευμένα προϊόντα" περιλαμβάνεται η φέτα και άλλα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα.

Πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο με τον αμερικανό ομόλογό του Τομ Βίλσακ, για να θέσει το ζήτημα των ΠΟΠ. Την ίδια στιγμή όμως ο Βίλσακ δέχεται πιέσεις από την Ουάσιγκτον. 55 γερουσιαστές του ζήτησαν πρόσφατα, σε κοινή επιστολή, να καταργηθούν οι "περιορισμοί" σε ονομασίες τυριών, περιλαμβανομένης της φέτας.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης για την TTIP βρίσκεται εδώ:http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=181






____________________________________________________________________________

Πηγή:http://news247.gr/eidiseis/afieromata/ttip-to-skiwdes-yperoplo-hpa-e-e-poy-isxyropoiei-tis-polyethnikes-kai-fernei-metallagmena-sthn-eyrwph.3495937.html


  Scholeio.com  

Με τα Φάρμακα και τα Καλλυντικά της Φύσης -14- Απολέπιση


Οι ειδικοί μας λένε ότι το πήλινγκ συμβάλλει στη σωστή αιμάτωση, στην ανανέωση των κυττάρων και στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου.
Καθαρίζει σε βάθος το δέρμα σας, αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα και χαρίζει βελούδινη αίσθηση και λάμψη. 

Μία απαραίτητη διαδικασία περιποίησης σώματος και προσώπου καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου αποτελεί το πήλινγκ (peeling).  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία της απολέπισης θα πρέπει να γίνετε πάντα σε καθαρό δέρμα στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα ή μετά το ντους, δίνοντας περισσότερη έμφαση στους αγκώνες, στις φτέρνες, στους αστραγάλους και στα γόνατα.

Δεν χρειάζεται να τρίβετε δυνατά το δέρμα, διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και ερεθισμού της, ενώ καλό θα ήταν το πίλινγκ να εφαρμόζεται το βράδυ, έτσι ώστε να μην εκτίθεται η επιδερμίδα σας αμέσως μετά σε εξωτερικές επιθέσεις όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηλιακή ακτινοβολία.

Μετά το πήλινγκ η επιδερμίδα χρειάζεται σωστή ενυδάτωση έτσι ώστε να αποκομίσει όλη τη φροντίδα που χρειάζεται.
Για πολύ ξηρές επιδερμίδες, προτιμήστε κάποιο λάδι σώματος με βιταμίνες και ενυδατικά συστατικά ή μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κρέμα σώματος.
Για κανονικές επιδερμίδες επιλέξτε ένα απαλό γαλάκτωμα, που θα σας χαρίσει ενυδάτωση αλλά και δροσιά.

Έχουμε μάθει να αναζητούμε στην αγορά... και προσφέρουμε στον εαυτό μας ότι έχει ανάγκη για να νιώθει όμορφα ''με έναν περιποιημένο εαυτό''. Διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες και τα συστατικά του προϊόντος και επιλέγουμε βάσει αυτών, ανάλογα την κρίση μας, το καλύτερο. 
Συνήθως μας επηρεάζει θετικά και ξεχωρίζουμε προϊόντα με τη διαβεβαίωση ότι τα συστατικά που περιέχει είναι παρμένα από τη φύση με όσο το δυνατό λιγότερη επεξεργασία. 


Ε, λοιπόν εμείς σας λέμε ότι στη κουζίνα σας υπάρχει κρυμμένο ένα εργαστήριο καλλυντικών προσαρμοσμένων απόλυτα στις ανάγκες σας, που περιμένει από σας να το ανακαλύψετε και να αφιερώσετε λίγο χρόνο να το ενεργοποιήσετε... Θα σας το ανταποδώσει !
Οι παρακάτω συνταγές είναι για να φτιάξουμε απολεπιστικά και θα δείτε ένα απροσδόκητα καλό αποτέλεσμα.  Μάθετε την αξία πολλών ταπεινών υλικών, που δεν φαντάζεστε τι μπορούν να κάνουν για σας. 



Απλά απολεπιστικά (Scrub) για καθημερινή χρήση 




1. Μαγειρική σόδα

2-3 κ. σ. μαγειρική σόδα και ελάχιστο νερό


Αναμειγνύεις τα υλικά μέχρι να γίνουν μία πάστα. Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις λίγο νερό και, αν χρειαστεί, να προσθέσεις στην πορεία. Με κυκλικές κινήσεις απλώνεις το μείγμα στο πρόσωπο σου και τρίβεις ελαφρά.



2. Καλαμποκάλευρο 

Είναι λίγο πιο «δυνατό», εφαρμογή το πολύ για 2 φορές την εβδομάδα

2-3 κ. σ. καλαμποκάλευρο και ελάχιστο νερό

Ακολουθείς ακριβώς την ίδια διαδικασία με παραπάνω.




3. Τριαντάφυλλο αμύγδαλο  

Για να φωτίσεις την επιδερμίδα σου



 1 κ. σ. ροδόνερο
 ½ κ. σ. αλεύρι από αμύγδαλο ή μπορείς να πολτοποιήσεις αμύγδαλα στο μπλέντερ.

Ανακατεύεις και απλώνεις.


4. Βρώμη 

3 σε 1, τόνωση, ενυδάτωση και εξομάλυνση της επιδερμίδας


 1 κ. σ. βρώμη πολτοποιημένη

 1 κ. σ. χυμό λεμόνι
 2 κ. σ. γιαούρτι

Αναμιγνύεις τα υλικά και τρίβεις ελαφρά.

Tip: Αφού τρίψεις το πρόσωπο σου, μπορείς να το αφήσεις για λίγο και να λειτουργήσει και σαν μάσκα.


Απολέπιση Πρόσωπο


1. Ευαίσθητη επιδερμίδα: Βρώμη και χαμομήλι 


Το χαμομήλι και η καλέντουλα, σύμφωνα με το newsbeast, έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και είναι τόσο απαλά, που ενδείκνυνται ακόμα και για την περιποίηση των βρεφών. Η βρόμη είναι υποαλλεργική και περιέχει αμινοξέα που βοηθούν στην ενυδάτωση και την άμυνα του δέρματος. Τέλος, το γιαούρτι, χάρη στο γαλακτικό οξύ και το α-υδροξύ, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και ξεμπλοκάρει τους πόρους, χωρίς όμως να διαταράσσει το pH του δέρματος.

Τι χρειάζεστε:
- 8 κουταλιές αποξηραμένο χαμομήλι
- 2 κουταλιές βρώμη
- 2 κουταλιές εκχύλισμα ή λάδι καλέντουλας
- 2 κουταλιές γιαούρτι με πέτσα 


Προετοιμασία και εφαρμογή 

Βάζουμε το χαμομήλι και τη βρόμη στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα και στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνουμε τη μάσκα για 5΄ στο πρόσωπο, κάνουμε κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα και, αφού στεγνώσει, την αφαιρούμε με χλιαρό νερό και ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα ή μία γάζα. Θα παρασύρει μαζί της νεκρά κύτταρα, σκόνη και σμήγμα και το πρόσωπό μας θα λάμπει από υγεία χωρίς ίχνος κοκκινίλας.

Αν έχετε τάσεις ευαισθησίας, αποφύγετε το τρίψιμο, για να μην προκαλέσετε κάποιον ερεθισμό. Αυτό που σας προτείνουμε είναι να φτιάξετε αυτήν την ανακουφιστική μάσκα ανανέωσης, η οποία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το πρόσωπο χωρίς τριβή.



Βρώμη και χαμομήλι 2ο, Παραλλαγή

Υλικά: Αλεύρι βρώμης, Γιαούρτι, Λάδι καλέντουλας, Σαμπούκο, Χαμομήλι


Παρασκευή: 

Κάνουμε αφέψημα με 4 κουταλιές του γλυκού αποξηραμένο χαμομήλι και 4 κουταλιές του γλυκού άνθη σαμπούκου (κουφοξηλιά) σε 2 κούπες νερό. Σκεπάζουμε με πιατάκι και αφήνουμε να κρυώσει. Χρησιμοποιώντας γουδί χτυπάμε 4 κουτσαλιές του γλυκού χαμομήλι και 4 κουταλιές του γλυκού σαμπούκου μέχρι να γίνουν σκόνη. Κατόπιν προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι βρώμης. 
Ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνει ομοιογενής σκόνη. Μετά ρίχνουμε 2 κουταλιές εκχύλισμα ή λάδι καλέντουλας και 2 κουταλιές γιαούρτι πλήρες και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε όσο αφέψημα (σουρωμένο) χρειάζεται -κρύο- μέχρι το μείγμα να γίνει μια ομοιογενής λεπτόρευστη πάστα.

Ιδιότητες: 

Το χαμομήλι και η καλέντουλα έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και το σαμπούκο καθαριστικές και μαλακτικές λόγω των βλεννωδών ουσιών αλλά και της βιταμίνης C που περιέχει. Τέλος, το αλεύρι βρώμης και το γιαούρτι έχουν θρεπτικές και επίσης μαλακτικές ιδιότητες.

Χρήση: 

Σε καθαρό πρόσωπο απλώνουμε - ενώ ταυτόχτονα τρίβουμε απαλά και χωρίς μεγάλη πίεση - το μείγμα στο λαιμό,στο πρόσωπο και όχι γύρω από τα μάτια. Αφήνουμε 5΄-10΄ και μετά ξεβγάζουμε με σφουγγαράκι που έχουμε βουτήξει προηγουμένως σε χλιαρό νερό, χωρίς να το στίψουμε σχεδόν καθόλου. Επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται και κατόπιν πλένουμε το πρόσωπό μας.

Συμβουλές: Εάν έχετε πολύ λεπτή επιδερμίδα, δεν συνιστάται να κάνετε πήλινγκ παραπάνω από 2 φορές το μήνα. Για να βοηθήσετε τη γρήγορη ανάπλαση της επιδερμίδας σας μπορείτε να ρίξετε στο μείγμα 1 κουταλιά σκόνη από μαγιά.


Βρώμη και χαμομήλι 3ο, Παραλλαγή


Ιδιότητες του κάθε συστατικού:

Χαμομήλι: καταπραΰνει την επιδερμίδα και είναι αντι-φλεγμονώδες.
Βρώμη: τα «υγρά» από τη βρώμη περιέχουν σαλικυλικό οξύ, ένα απαλό απολεπιστικό.
Μαγειρική σόδα: εξουδετερώνει την οξύτητα του δέρματος και το απαλύνει.
Μέλι: βοηθάει στην απομάκρυνση νεκρών κυττάρων.
Ζάχαρη: κάνει καλή απολέπιση.

Θα χρειαστούμε:

–  Αρκετά δυνατό χαμομήλι
–  ½ φλυτζ. βρώμη (αν θες μπορείς να την «περάσεις» λίγο από ένα μπλέντερ για να είναι πιο λεπτοκομμένη)
–  1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
–  1 κ.σ. μέλι
–  2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

Βράσε δυνατό χαμομήλι και άφησέ το να κρυώσει. Ανακάτεψε τη βρώμη, τη μαγειρική σόδα και το μέλι σε ένα μπολ. Πρόσθεσε 2 κ.σ. από το βρασμένο χαμομήλι, ανακάτεψε καλά και άφησέ το στην άκρη για 5 λεπτά. Αν το μείγμα σου είναι αρκετά ξηρό, πρόσθεσε λίγο ακόμα από το χαμομήλι, ανακάτεψε καλά και άφησέ το. Επανάλαβε τη διαδικασία, μέχρι το μείγμα να έχει την επιθυμητή υφή. 
Πρόσθεσε τη ζάχαρη και ανακάτεψε καλά.
Το μείγμα θα πρέπει να είναι χοντροκομμένο μόλις ανακατέψεις και τη ζάχαρη. Άπλωσε τη μάσκα σε καθαρό, βρεγμένο πρόσωπο, άφησε για 5 λεπτά και ξέβγαλε με άφθονο νερό. Συνέχισε με την ενυδατική κρέμα.

Αποθήκευση: Αυτή η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως. Δεν μπορεί να διατηρηθεί.




2. Ξηρή επιδερμίδα: Ελαιόλαδο και λευκή ζάχαρη 

Μην ξεχνάτε ότι η ζάχαρη είναι μία από τις πηγές του γλυκολικού οξέος, ενός από τα ισχυρότερα και ταυτόχρονα μικρότερα σε μέγεθος (μοριακό βάρος) AHAs, που διεισδύει πιο εύκολα στο δέρμα και διεγείρει τη διαδικασία της φυσικής, ήπιας απολέπισης.

Η κάψουλα βιταμίνης C, την οποία θα βρείτε στα φαρμακεία, ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου και κάνει το χρώμα του δέρματος πιο φωτεινό και ομοιόμορφο. 
Όσο για το πλούσιο σε βιταμίνες και πολυφαινόλες ελαιόλαδο, είναι γνωστό πως καταπολεμά την οξείδωση, συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιγήρανση και στην καταπολέμηση των ρυτίδων, ενώ διατηρεί την υγρασία του δέρματος σταθερή.

Τι χρειάζεστε: 
- 1 κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη (ιδανικά βιολογική)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο (αν θέλετε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αμυγδαλέλαιο ή έλαιο τζοτζόμπα)
- 1 κάψουλα βιταμίνης C

Προετοιμασία και εφαρμογή 
Σπάστε την κάψουλα και αδειάστε το περιεχόμενό της σε ένα μπολ. Έπειτα ανακατέψτε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, βάλτε λίγη ποσότητα στην παλάμη σας και κάντε απαλό μασάζ για περίπου 1΄ (όχι παραπάνω, γιατί η ξηρή επιδερμίδα δεν είναι πολύ ανθεκτική σε ερεθισμούς). 

Στη συνέχεια, αφήστε το για 3-4΄ στο πρόσωπο μέχρι να στεγνώσει. Καθώς το απολεπιστικό στεγνώνει, θα νιώσετε ένα τράβηγμα, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργεί και σαν μάσκα. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. 
Η συνταγή αυτή μπορεί εξίσου θαυμάσια να εφαρμοστεί και στο σώμα. 


Ξηρή επιδερμίδα 2ο: Ελαιόλαδο και λευκή ζάχαρη 
Φυσικό πήλινγκ με ζάχαρη μπορούμε να φτιάξουμε και για το πρόσωπο αναμειγνύοντας αυτή τη φορά:
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλάκι ζάχαρη

Αφού πλύνετε το πρόσωπό σας, απλώνετε το παραπάνω καθαριστικό και ενυδατικό πήλινγκ, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.
Κάνετε απαλό μασάζ, το αφήνετε για 5 λεπτά και ξεπλένετε με κρύο νερό.


3. Λιπαρή επιδερμίδα: Λεβάντα και πράσινο τσάι 


Αυτό που χρειάζεστε πάνω απ’ όλα είναι ήπια συστατικά που έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν σε βάθος την επιδερμίδα από τη σκόνη και το σμήγμα, που είναι η αιτία για τα μαύρα στίγματα, και ταυτόχρονα να καταπολεμούν τα βακτηρίδια. Έτσι, το πράσινο τσάι είναι ιδανικό γι’ αυτήν την περίπτωση, όπως και τα άνθη της λεβάντας, τα οποία, καθώς τρίβονται πάνω στην επιδερμίδα, απελευθερώνουν σταδιακά το αντισηπτικό αιθέριο έλαιό τους. 

Επίσης, το εξαιρετικά θρεπτικό μέλι μην το φοβηθείτε καθόλου αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, γιατί μαζί με μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού είναι ο καλύτερος αντιβακτηριδιακός και αντιοξειδωτικός συνδυασμός που καταπολεμά τα σπυράκια.

Τι χρειάζεστε: 
- 1 κουταλιά φύλλα πράσινου τσαγιού
- 1 κουταλιά άνθη λεβάντας
- 2 κουταλιές μέλι
- 1 κουταλιά μηλόξιδο ή λεμόνι

Προετοιμασία και εφαρμογή 
Για να μην τραυματίσουν την επιδερμίδα σας τα άνθη λεβάντας και τα φύλλα του τσαγιού, βάλτε τα πρώτα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Μετά αναμείξτε τη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιογενές. 

Απλώνετε το μείγμα στο πρόσωπο και τον λαιμό σε παχύ στρώμα και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις και με φορά από το κέντρο του προσώπου προς τους κροτάφους. Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Το δέρμα σας θα καθαρίσει σε βάθος και ο τόνος του προσώπου θα γίνει πιο λαμπερός. 


 Λεβάντα και πράσινο τσάι 2ο, 

Κρέμα για ενυδάτωση της επιδερμίδας

Αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία, καταπολεμά τις ρυτίδες και χαρίζει ελαστικότητα στην επιδερμίδα. 
Η επιδερμίδα μένει λεία, απαλή και ενυδατωμένη.
Η κρέμα προσώπου με πράσινο τσάι και λεβάντα ενυδατώνει, τονώνει και αναζωογονεί την επιδερμίδα. 

Υλικά
1/2 κούπα έλαιο jojoba
2 κ.σ. κερί μέλισσας τριμμένο
1/4 κούπας αποσταγμένο νερό
1 κ.σ. πράσινο τσάι
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Εκτέλεση
Βράσε το νερό και πρόσθεσε το πράσινο τσάι. Άφησε το να μείνει για 5΄και στην συνέχεια σούρωσε το. Σε μπέν μαρί λιώσε το κερί. Πρόσθεσε το έλαιο jojoba και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απόσυρε από την φωτιά. Ρίξε σιγά σιγά το τσάι στο μείγμα του κεριού ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Πρόσθεσε το αιθέριο έλαιο λεβάντας και ανακάτεψε καλά. Βάλε την κρέμα σε ένα βαζάκι.


Απολέπιση Σώμα

1. Κατά της κυτταρίτιδας: Χοντρό αλάτι και γκρέιπφρουτ 


Κάνει το δέρμα απαλό και το προετοιμάζει για να δεχθεί σε βάθος τα υπόλοιπα συστατικά. Ο λόγος για το χοντρό, ιωδιούχο αλάτι.Το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ ρυθμίζει τη λέμφο και την κατακράτηση υγρών, γι’ αυτό και είναι αποτελεσματικό στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας και της παχυσαρκίας, ενώ το σησαμέλαιο αναζωογονεί το δέρμα. Ωστόσο, προσέξτε: Μη χρησιμοποιείτε το μείγμα σε ερεθισμένο δέρμα, γιατί το ιώδιο που περιέχει το χοντρό αλάτι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

Τι χρειάζεστε:
- 3 χούφτες χοντρό αλάτι
- 4 κουταλιές σησαμέλαιο
- 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ

Προετοιμασία και εφαρμογή 


Ανακατέψτε όλα τα υλικά και εφαρμόστε το μείγμα σε νωπό δέρμα. Κάντε μασάζ με μεγάλες, κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από τους αστραγάλους προς τους γοφούς και την κοιλιά. Επιμείνετε στα σημεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη (π.χ. στο εσωτερικό των μηρών και στους γλουτούς), ενώ όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό, όπως στην κοιλιά, οι κινήσεις σας πρέπει να είναι πιο απαλές. Αν σας περισσέψει ποσότητα, μην την πετάξετε. Φυλάξτε τη σε ένα γυάλινο δοχείο, σαν αυτό της μαρμελάδας, και κλείστε το καλά.

Tips 


- Η καλύτερη ώρα για απολέπιση είναι το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο.
- Τα scrub εφαρμόζονται πάντα σε καθαρό δέρμα. 



Κατά της κυτταρίτιδας 2ο: Καφές και καρύδα

Τι χρειάζεστε: 

1 φλιτζάνι φρεσκοκομμένο γαλλικό καφέ
6 κ.γλ.λάδι καρύδας *
3 κ.γλ. χοντρό αλάτι ή, εναλλακτικά, ζάχαρη
1 άδειο βάζο
Προαιρετικά: 1 βούρτσα για το δέρμα


H καφεΐνη είναι εχθρός της κυτταρίτιδας, αφού όταν γίνει τοπική χρήση, παρέχει στο δέρμααντιοξειδωτικά. Το έλαιο καρύδας είναι ενυδατικό και αναζωογονητικό για την επιδερμίδα και το χοντρό αλάτι –όπως και η ζάχαρη- εγγυώνται αποτελεσματική απολέπιση. Κάνοντας ελαφρύ μασάζ στην «πάσχουσα» από κυτταρίτιδα περιοχή, θα αυξήσετε την ροή αίματος, κάνοντας το δέρμα απαλότερο και πιο σφιχτό.



Η συνταγή

Αφού συγκεντρώσετε τα υλικά, ρίξτε το αλάτι ή τη ζάχαρη και τον καφέ σε ένα μπολ.

Μετρήστε 6 κουτάλια του γλυκού καρύδα και ρίξτε τα στο μείγμα.

Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά, μέχρι να το μείγμα να γίνει ομοιογενές.

Μεταφέρετε την αυτοσχέδια «αλοιφή» στο (γυάλινο) βάζο ή δοχείο.

Πριν το ντουζ, τρίψτε μαλακά την επιδερμίδα σας με μια σκληρή βούρτσα δέρματος για να κάνετε απολέπιση και, ταυτόχρονα, να αυξήσετε τη ροή αίματος στην επίμαχη περιοχή.

Όσο κάνετε μπάνιο, απλώστε σε υγρό δέρμα το αυτοσχέδιο προϊόν απολέπισης στις περιοχές με κυτταρίτιδα. Κάντε για λίγο ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις και ξεπλύνετε.
Επαναλάβετε κάθε φορά που κάνετε μπάνιο.



2. Για τα τραχιά σημεία: 

Μαύρη ζάχαρη και βούτυρο κακάο

Αυτή η συνταγή φτιάχνεται στο πι και φι και κάνει εξαιρετική δουλειά στις περιοχές με σκληρύνσεις. Οι χοντροί κόκκοι της μαύρης ζάχαρης απομακρύνουν εύκολα τα νεκρά κύτταρα, ενώ το φυτικό βούτυρο, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνες και λιπίδια, μαλακώνει και θρέφει σε βάθος τις πιο ξηρές περιοχές του σώματος. Το βούτυρο κακάο ή το καριτέ μπορείτε να τα βρείτε ή να τα παραγγείλετε σε μεγάλα φαρμακεία. Εφαρμόστε το μείγμα σε φτέρνες, πέλματα, γόνατα και αγκώνες και θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Τι χρειάζεστε:
- 1½ κουταλιά μαύρη ζάχαρη
- 3 κουταλιές φυτικό βούτυρο (κατά προτίμηση κακάο ή καριτέ)
- 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο με αντισηπτικές ιδιότητες (π.χ. λεβάντα, δεντρολίβανο, μέντα κ.ά.)

Προετοιμασία και εφαρμογή
Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αφού γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, το απλώνετε στα επίμαχα σημεία και κάνετε μασάζ με τα δάχτυλα. Από το πρώτο λεπτό θα νιώσετε ότι το δέρμα σας αρχίζει να μαλακώνει, ωστόσο συνεχίστε το τρίψιμο για περίπου 5-7΄. Όταν τελειώσετε, ξεπλύνετε με νερό, ζεστό κατά προτίμηση, το οποίο θα μαλακώσει ακόμα περισσότερο το δέρμα σας. (Έξτρα συμβουλή: Για να διατηρείτε απαλές τις φτέρνες και τα πέλματά σας περισσότερο χρόνο, απλώνετε το βράδυ πριν κοιμηθείτε μια ενυδατική κρέμα και φοράτε βαμβακερές κάλτσες.)

Tips
Μετά τη διαδικασία, βάλτε ενυδατική κρέμα, για να διατηρήσετε ενυδατωμένη την επιδερμίδα σας.

Η συχνότητα της απολέπισης εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας. Αν έχετε ξηρή ή ευαίσθητη, δεν πρέπει να υπερβαίνετε τις δύο φορές την εβδομάδα.



πηγές: 
http://proionta-tis-fisis.com/
Εγκυκλοπαίδεια βοτάνων εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία
http://www.filenades.gr/
http://botanologio.com/


  Scholeio.com