Αλήθειες και Θεωρίες για τον Εαυτό Μας, την Ύλη και την Πραγματικότητα.
Ασχολήθηκαν, Μελέτησαν, Πειραματίστηκαν με τον Μικρόκοσμο, τα Σωματίδια και τις Συμπεριφορές τους... και είπαν:
. Νομίζω ότι μπορώ να πω
με σιγουριά ότι κανείς δεν καταλαβαίνει κβαντική μηχανική...
-Ρίτσαρντ Φεϋνμαν, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 1956 για τη δουλειά του στην Κβαντική Ηλεκτροδυναμική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής.
. Αυτοί που δεν παθαίνουν σοκ, όταν ακούν για πρώτη φορά σχετικά με την κβαντική θεωρία δεν είναι δυνατόν να την έχουν καταλάβει -Νιλς Μπορ, Βραβείο Νόμπελ 1922 για την δομή του Ατόμου
Η Χημεία των Συναισθημάτων και η
Ηλεκτρική Συνδεσμολογία του Εγκεφάλου
2. - Τα πεπτίδια αυτά λειτουργούν σαν ναρκωτικά προς τα οποία εθίζονται τα κύτταρα μας δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο με επαναλαμβανόμενες συναισθηματικές καταστάσεις και συμπεριφορές.
3. - Κάθε φορά που επαναλαμβάνουμε μια σκέψη ή συναίσθημα δημιουργούνται συνδέσεις ή συνάψεις ανάμεσα στα κύτταρα (νευρώνια) του εγκεφάλου. Αυτές οι συνάψεις δημιουργούν ένα περίπλοκο δίκτυο πληροφοριών που ονομάζονται neuronet δηλ. ένα πλέγμα νευρώνων ή δίκτυο νευρώνων, που στη συνέχεια ορίζουν τις αντιδράσεις μας προς ορισμένα ερεθίσματα.
Έτσι, δημιουργούνται προγραμματισμοί που περιορίζουν στη συνέχεια τα συναισθήματα μας, τις αντιδράσεις μας και τις συμπεριφορές μας. Αυτοί οι μαθημένοι (χαραγμένοι) διάδρομοι της ηλεκτρικής και χημικής ροής στον εγκέφαλο συμβάλλουν στον φαύλο κύκλο και επανειλημμένα αναδημιουργούμε τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες καταστάσεις.
4. - Αυτά που βλέπουμε δεν δημιουργούνται από τα μάτια μας αλλά από τον ίδιο τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος δέχεται πληροφορίες από τα μάτια 40 φορές / δευτερόλεπτο, αλλά αναδομεί αυτά που «βλέπουμε» ανάλογα με αυτά που έχει ήδη βιώσει, νιώσει ή πιστέψει. Η αντίληψη μας επηρεάζεται ιδιαίτερα από συναισθηματική φόρτιση του παρελθόντος. Σε μεγάλο βαθμό αυτά που βλέπουμε καθορίζονται από τις προηγούμενες εμπειρίες μας. Τείνουμε να βλέπουμε αυτά που πιστεύουμε και να αγνοούμε αυτά που δεν πιστεύουμε.
5. - Ο εγκέφαλος αντιδράει με τον ίδιο τρόπο, όταν βλέπουμε κάτι και όταν θυμόμαστε το ίδιο. Συχνά δεν βλέπουμε αυτό που δεν είμαστε εκπαιδευμένοι να δούμε.
6. - Όταν επεμβαίνουμε και μαθαίνουμε να αντιλαμβανόμαστε, να νιώθουμε και να αντιδράμε διαφορετικά, αυτό αντιστρέφει την χημική εξάρτηση των κυττάρων και την ηλεκτρική συνδεσμολογία του εγκεφάλου. Η αντιστροφή αυτή μας δίνει την ελευθερία να επιλέξουμε πως θέλουμε να αντιληφθούμε, να νιώθουμε και να αντιδράμε ώστε να είμαστε πια ελεύθεροι από τους χημικούς και ηλεκτρικούς προγραμματισμούς.
7. - Φαίνεται να υπάρχει ένα μορφογενετικό πεδίο (βιολόγος Ρούπερτ Σελντρεικ) ή ένα συλλογικό ασυνείδητο (Κ. Γιούνγκ) μέσα στο οποίο είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και από το οποίο αντλούμε κοινές τάσεις, ώστε όταν ένας άνθρωπος αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεται και αντιδράει, αυτό κάνει την νέα αντίδραση πιο προσιτή σε όλους τους άλλους που μοιράζονται αυτό το κοινό μορφογενετικό πεδίο.
8. - Στην πόλη Ουάσιγκτον (DC) στην Αμερική που είχε τον μεγαλύτερο δείκτη εγκληματικότητας στην Αμερική, έγινε ένα πείραμα σε συνεργασία με την τοπική Αστυνομία. 4000 διαλογιζόμενοι συγκεντρώθηκαν εκεί ένα καλοκαίρι διαλογιζόμενοι αρκετές φορές την ήμερα. Όπως και με 48 προηγούμενες μελέτες σε άλλες πόλεις το ποσοστό της εγκληματικότητας μειώθηκε κατά 25%.
9. - Ο Ιάπωνας γιατρός Μάσαρο Εμότο έκανε μια σπουδαία μελέτη με το νερό που δείχνει οπτικά και εντυπωσιακά πως οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας μπορούν να αλλάζουν εντελώς, θετικά και αρνητικά, την φύση του νερού όταν κρυσταλλώνεται !
10. - Έρευνες του γιατρού Λάρι Ντόσι. Χώρισε όμοια κύτταρα σε δύο δοχεία και έβαλε την ίδια ποσότητα ενός δηλητηρίου στα δύο δοχεία. Προσευχήθηκε για τα κύτταρα του ενός δοχείου άλλα όχι για τα κύτταρα του άλλου. Τα κύτταρα του δοχείου για τα οποία προσευχήθηκε είχαν 20% ποσοστό μεγαλύτερης επιβίωσης από τα άλλα.
Τότε έκανε το ίδιο πείραμα οραματιζόμενος φως στα κύτταρα του ενός δοχείου. Πάλι υπήρξε ποσοστό 20% μεγαλύτερης επιβίωσης στα κύτταρα αυτά. Μετά έκανε το ίδιο πείραμα κάνοντας προσευχή και οραματιζόμενος φως στα κύτταρα του ενός δοχείου. Και υπήρξε 40% ποσοστό μεγαλύτερης επιβίωσης στα κύτταρα αυτά. Η θετική του πρόθεση είχε θετική επίδραση σ’ αυτά.
Η καρδιά, ο Εγκέφαλος και
το Αμυντικό Σύστημα
το Αμυντικό Σύστημα
Αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν ένα ακανόνιστο και χαοτικό κτύπο στην καρδιά.
Αυτό δημιουργεί σύγχυση στον εγκέφαλο μειώνοντας τη διαύγεια μας και επίσης την αποτελεσματικότητα του αμυντικού συστήματος. Πέντε λεπτά θυμού μειώνουν μερικές λειτουργίες του αμυντικού συστήματος για πέντε ώρες.
2. Πέντε λεπτά αγάπης ή ευγνωμοσύνης επηρεάζουν θετικά τον εγκέφαλο για πέντε ώρες. Επίσης, αυξάνουν την διαύγεια της αντίληψης και της σκέψης καθώς και την δημιουργικότητα μας.
3. Μπορούμε να εστιαστούμε στο χώρο της καρδιάς καθώς καλλιεργούμε συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης για να δυναμώσουμε το αμυντικό σύστημα, τη διαύγεια και την ικανότητα μας να λύνουμε προβλήματα και παίρνουμε αποφάσεις. «Ακούγοντας την καρδιά». (η τεχνική περιγράφεται παρακάτω)
Η Φύση της Υποατομικής Φυσικής
2. Σωματίδια μπορούν να φαίνονται σαν ύλη ή και σαν κύματα. Μπορεί κάτι να συμπεριφέρεται τώρα σαν σωματίδιο και μετά σαν κύμα απλωμένο μέσα στο χώρο.
3. Η αρχή του Χαϊζενμπεργκ, αρχή της Απροσδιοριστίας ή αρχή της Αβεβαιότητας. Δεν μπορούμε να ορίσουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ενός σωματιδίου. Μπορεί να μετρήσουμε είτε το ένα είτε το άλλο.
Ο Γ. Βίγκνερ θεωρεί ότι όταν παρατηρούμε ένα σωματίδιο επιδρούμε στην συμπεριφορά του. Ο παρατηρητής επιδρά στο παρατηρούμενο.
4. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν πυκνή και αδιαπέραστη ύλη είναι στην πραγματικότητα κενό. Μεγάλα πεδία ηλεκτρονίων με ελάχιστη ύλη/συμπαγής ενέργεια στο κέντρο.
Ζούμε σε ένα σύμπαν δημιουργημένο από «αντικείμενα» που είναι στην πραγματικότητα 99% κενό.
5. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ένα σωματίδιο μπορεί να εμφανιστεί από το κενό και να ξαναχαθεί εκεί. Είναι εκεί και μετά δεν είναι εκεί, και μετά πάλι είναι εκεί. Φαίνεται ότι το κενό και η ύλη είναι ένα και το αυτό.
6. Ακόμη πιο περίεργο είναι ότι ένα σωματίδιο μπορεί να εμφανιστεί συγχρόνως σε πάνω από μία θέση. Σ’ ένα πείραμα ένα σωματίδιο εμφανίστηκε σε 3000 μέρη συγχρόνως.
7. Εμπλοκή. Μη τοπική επίδραση (!) Ένα σωματίδιο μπορεί να έχει μία εμπλοκή με ένα άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να επιδρούμε στο σωματίδιο αυτό, όταν επηρεάζουμε ένα άλλο σωματίδιο με το οποίο βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε σύνδεση, όχι φυσική.
8. Κβαντικά άλματα. Τα Ηλεκτρόνια μπορούν να αλλάζουν θέση, στιγμιαία. Ξαφνικά εμφανίζονται σε μια άλλη τροχιά με ανώτερη ή χαμηλότερη ενέργεια ή απόσταση από τον πυρήνα.
9. Κβαντικά πεδία. Υπάρχει ένα πεδίο πιθανοτήτων, υπάρχει μια «εσωτερική» αόρατη τάξη ή κβαντικό πεδίο, σύμφωνα με τον Ντ. Μπόμ, μαθητή του Αϊνστάιν όπου όλα τα σωματίδια και κύματα αλληλοαγγίζονται και αλληλοεπιδρούν ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου. Τίποτα δεν είναι ξεχωριστό. Υπάρχει μόνο ένα αδιαφοροποίητο πεδίο από ανεκδήλωτες, ακόμη, πιθανότητες. Μερικοί αντιλαμβάνονται το πεδίο αυτό σαν την πρωταρχική συνειδητότητα.
Αυτό το πεδίο εκδηλώνεται σαν εξωτερική ορατή τάξη ή κόσμος όντων, αντικείμενων και γεγονότων μόλις αρχίσουμε να το παρατηρούμε και στην πραγματικότητα να το δημιουργούμε με την παρατήρηση μας, μέσω των υποσυνειδήτων πεποιθήσεων.
Σ’ αυτό το επίπεδο της ύπαρξης, που ονομάζεται εσωτερική τάξη, κβαντικό πεδίο ή πρωταρχική συνειδητότητα:
α) Όλα τα σωματίδια και κύματα αλληλοσυνδέονται ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου
β) Δεν υπάρχει χώρος, επειδή ένα σωματίδιο μπορεί να βρίσκεται σε πάνω από ένα σημείο, συγχρόνως επηρεάζεται από τις επιρροές που δέχεται ένα άλλο σωματίδιο με το οποίο δεν είναι φανερά συνδεδεμένο.
γ) Δεν υπάρχει χρόνος, επειδή δεν χρειάζεται χρόνος για ένα σωματίδιο προκειμένου να εμφανιστεί σε άλλη θέση και μπορεί να εμφανιστεί σε πάνω από μία θέση συγχρόνως.
δ) Ένα αποτέλεσμα δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από μια τοπική αιτία, εφόσον όλα είναι συνδεδεμένα μέσα σε ένα ενιαίο χώρο και χρόνο και συνεπώς κάθε τι επιδράει σε κάθε τι και όλα επηρεάζονται από κάθε τι- μέσα στον ενιαίο χώρο και χρόνο.
ε) Δεν υπάρχουν ξεχωριστά όντα, αντικείμενα, γεγονότα ή καταστάσεις. Όλα αυτά αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο παρατηρητή του οποίου γίνονται αντικείμενα παρατήρησης.
Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το αντικείμενο της παρατήρησης ξεπηδάει από το κβαντικό πεδίο παίρνοντας συγκεκριμένη μορφή και μετρήσιμη υπόσταση μόνο όταν ο παρατηρητής το παρατηρήσει.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην ψυχολογική και πνευματική μας ζωή.
Χρειάζεται να αλλάξουμε τις κοινά αποδεκτές πεποιθήσεις και αντιλήψεις (σκεπτομορφές) σχετικά με την φύση της πραγματικότητας από την φυσική του Νεύτωνα, που όντα και πράγματα είναι ξεχωριστά, χωρίς έλεγχο στις δυνάμεις που τα κυβερνάνε, στην νέα κβαντική αντίληψη της πραγματικότητας, σύμφωνα με την οποία όλοι προερχόμαστε από μία πηγή και είμαστε οι πραγματικοί δημιουργοί της πραγματικότητας μας.
Η Κβαντική φυσική δεν ακυρώνει τους νόμους του Νεύτωνα σε σχέση με τα αντικείμενα και τα γεγονότα, απλώς εξηγεί ότι οι νόμοι αυτοί δεν ισχύουν σε υποατομικό επίπεδο της δημιουργίας, από το οποίο όλα τα αντικείμενα, όντα και γεγονότα αποτελούνται.
1. Πολλοί πνευματικοί δάσκαλοι και ορισμένοι επιστήμονες ταυτίζουν το κβαντικό πεδίο με το πεδίο της πρωταρχικής συνειδητότητας, που περιέχει όλες τις πιθανότητες από τις οποίες όλα εκδηλώνονται.
2. Το σώμα και ο νους μας είναι όψεις της πραγματικότητας που έχει μορφοποιηθεί, έχουν δηλ. πάρει αυτήν την συγκεκριμένη υλική και νοητική μορφή. Στο βαθύτερο επίπεδο του εαυτού μας είμαστε ενέργεια – κενό – συνειδητότητα.
3. Οι προγραμματισμοί, οι ιδέες και οι πεποιθήσεις μας αναγκάζουν να διαμορφώσουμε την προσωπική, υποκειμενική και μοναδική έκφανση του κβαντικού πεδίου – πρωταρχικής συνειδητότητας, που εμείς ονομάζουμε «σώμα», «ζωή» και «πραγματικότητα» μας.
4. Βασικά αντιλαμβανόμαστε και δημιουργούμε μια πραγματικότητα, που βασίζεται στις εμπειρίες, στους προγραμματισμούς, στις πεποιθήσεις, στα συναισθήματα και στις προσδοκίες μας.
5. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα πιο ευτυχισμένη, πιο αρμονική πραγματικότητα αν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή.
6. Επιδράμε στους άλλους και στον κόσμο γύρω μας θετικά και αρνητικά με τον τρόπο που σκεφτόμαστε, νιώθουμε και συμπεριφερόμαστε.
7. Είμαστε όλοι εκφράσεις ενός πεδίου συνειδητότητας. Έχουμε μια ενιαία, κοινή πηγή ύπαρξης.
8. Ο παρατηρητής, το παρατηρούμενο, η διαδικασία της παρατήρησης είναι όλα ένα και έχουν την πηγή τους στο κβαντικό πεδίο / ανεκδήλωτη συνειδητότητα.
Η ελευθερία μας αυξάνεται όταν έχουμε επίγνωση του κβαντικού πεδίου δηλ. της πρωταρχικής συνειδητότητας με το να θυμόμαστε ότι αυτό είναι η πηγή όλων όσων υπάρχουν – ή στην πραγματικότητα είναι όλα όσα υπάρχουν και δεν υπάρχουν. Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο πολύ αν η επίγνωση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν μπορούμε να την βιώσουμε μέσα από τον διαλογισμό ή άλλους τρόπους._____________________
. Είναι τρελό να κάνεις διαρκώς τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα ____ Αλμπερτ Αϊνστάιν
. Ψάχνω για ανθρώπους που έχουν μιαν απεριόριστη ικανότητα να μην ξέρουν τι δεν μπορεί να γίνει ____ Χένρυ Φορντ
. Είμαστε αιώνια συνειδητότητα εδώ για να δημιουργήσουμε και να ζούμε διαφορετικά __ αστροναύτης Ντ. Εντγκαρ Μίτσελ
. Ο Αϊνστάιν δεν μπορούσε να δεχτεί την κβαντική θεωρία και είπε «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν» ο Νιλς Μπόρ του απάντησε «Πάψε να λες στο Θεό τι να κάνει».
Μια Κοσμολογία βασισμένη
στην Κβαντική Φυσική και
στην Μονιστική Φιλοσοφία*
1. Υπάρχει μια οικουμενική συνειδητότητα, πέρα από χώρο και χρόνο. Είναι το μόνο που υπάρχει. (Θεός ;).
2. Η συνειδητότητα αυτή εκδηλώνεται σαν ένα κβαντικό πεδίο με υποατομικά σωματίδια που είναι επίσης πέρα από χώρο και χρόνο. Όλα αλληλοσυνδέονται και δεν υπάρχει χωρισμός ή πράξη ή κίνηση.
3. Το πεδίο περιέχει όλες τις πιθανότητες της εκδήλωσης και της έκφρασης. Μπορεί να μορφοποιηθεί σαν οποιοδήποτε ον, αντικείμενο, γεγονός. Μοιάζει με το λευκό, άμορφο φως σε μια άδεια οθόνη τηλεόρασης χωρίς καμιά εικόνα.
Το φως μπορεί να μορφοποιηθεί σε όλες τις πιθανές εικόνες, πράξεις , κινήσεις καθώς πάντα διατηρεί την φυσική, άμορφη κατάσταση του ουδέτερου άσπρου φωτός και γυρίζει σε αυτήν την κατάσταση όταν οι προσωρινές μορφές παύουν να προβάλλονται.
Με τον ίδιο τρόπο το κβαντικό πεδίο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε πιθανή εκδήλωση, καθώς διατηρεί την φυσική, αδιατάρακτη κατάσταση του.
4. Η συνειδητότητα τότε αρχίζει να εκδηλώνεται και να μορφοποιείται, σαν προσωρινές μορφές, όντα και δραστηριότητες που στην συνέχεια διαλύονται πάλι και πάλι μέσα στην ουδέτερη κατάσταση του κβαντικού πεδίου.
5. Η διαδικασία της εκδήλωσης γίνεται πρωταρχικά μέσα από ένα μορφογενετικό πεδίο με νοητικές, συναισθηματικές και φυσικές τάσεις
6. Το εξελισσόμενο μορφογενετικό πεδίο ορίζει σε μεγάλο βαθμό την μορφή, τις τάσεις και τα πάντα που φαίνονται να είναι ξεχωριστά από το κβαντικό πεδίο (κρύσταλλα, μέταλλα, ζωντανοί οργανισμοί, κοινωνίες κλπ) Οι δημιουργημένες μορφές και τα όντα είναι αυτοεξελισσόμενα και προσθέτουν πληροφορίες στο μορφογενετικό πεδίο, οδηγώντας την μεταμόρφωση και εξέλιξη του.
7. Η δημιουργία των φυσικών μορφών γίνεται με τον εξής τρόπο:
Η συνειδητότητα εκδηλώνεται προσωρινά σαν ενέργεια που εκδηλώνεται προσωρινά σαν ύλη. Δυνάμεις της έλξης κάνουν τα σωματίδια να έλκονται μαζί, να δημιουργούν πυρήνες με ηλεκτρόνια που κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτόν δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της ύλης. Τα άτομα έλκονται μεταξύ τους και διαμορφώνουν τα μόρια. Μόρια δομούνται μεταξύ τους από δυνάμεις που τα οργανώνουν και που υπάρχουν στο συγκεκριμένο μορφογενετικό πεδίο της ύλης ή του όντος, δημιουργώντας DNA, κύτταρα, ιστούς, όργανα, συστήματα, οργανισμούς, κοινωνίες και σε μεγαλύτερη κλίμακα, πλανήτες, ηλιακά συστήματα, γαλαξίες και σύμπαντα.Όλα αυτά από το ίδιο και μοναδικό κβαντικό πεδίο.
8. Η συνειδητότητα αυτή ενεργεί μέσα από το μορφογενετικό πεδίο του νου και του σώματος του όντος και αρχίζει να εξελίσσει την ικανότητα να μορφοποιεί το απεριόριστο και άμορφο κβαντικό πεδίο με όλο και πιο αρμονικούς και ικανοποιητικούς τρόπους.
Οι δυνάμεις που οδηγούν αυτή τη διαδικασία είναι οι αξίες και τα αρχέτυπα που προβάλλονται από την ίδια αυτή συνειδητότητα και που είναι ενσωματωμένα σε κάθε ήδη δημιουργημένο ον με μορφή αναγκών, επιθυμιών, αντίληψης και συνείδησης.
9. Μερικοί πιστεύουν ότι η δημιουργία αυτή υπάρχει για τον αποκλειστικό λόγο της ικανότητας της συνειδητότητας να εκδηλώσει τις ακόμα ανεκδήλωτες δυνατότητες, δίνοντας έτσι σκοπό στη δημιουργία, που είναι η εξέλιξη, η τελειοποίηση, η θέωση.
__________________
* Ρίτσαρντ Φίλλιπς Φάινμαν, Richard P. Feynman, Νέα Υόρκη, 11 Μαΐου 1918
Λος Άντζελες, 15 Φεβρουαρίου 1988), ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τη δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Άλλες σημαντικές συνεισφορές του, μεταξύ άλλων, είναι η πρόβλεψη της ύπαρξης των κουάρκς και η εξήγηση της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου.
* Κβαντική ηλεκτροδυναμική, (QED) είναι μια κβαντική θεωρία που περιγράφει όλα τα φαινόμενα, πλην της βαρύτητας και της ραδιενέργειας. Αφορά τον τρόπο αλληλεπίδρασης της ύλης με το φως και πιο συγκεκριμένα μεταξύ ηλεκτρονίων, ποζιτρονίων και φωτονίων. Σε τεχνικούς όρους, η QED μπορεί να χαρακτηριστεί ως η θεωρία διαταραχών του κβαντικού ηλεκτρομαγνητικού κενού.
Μια καθαρά διαισθητική προσέγγιση της QED ήταν η επινόηση απλών διαγραμμάτων, που περιέγραφαν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωματίδια, τα οποία μας διευκολύνουν σημαντικά στην απλοποίηση διάφορων υπολογισμών. Τα διαγράμματα αυτά είναι γνωστά ως «διαγράμματα Φάινμαν».
Μια καθαρά διαισθητική προσέγγιση της QED ήταν η επινόηση απλών διαγραμμάτων, που περιέγραφαν τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωματίδια, τα οποία μας διευκολύνουν σημαντικά στην απλοποίηση διάφορων υπολογισμών. Τα διαγράμματα αυτά είναι γνωστά ως «διαγράμματα Φάινμαν».
Ένα άλλο επίτευγμα για το οποίο έγινε γνωστός στη διεθνή κοινότητα της φυσικής ήταν η ερμηνεία της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου, όπου το υγρό δεν αντιμετωπίζει καμία αντίσταση λόγω τριβής ενώ ρέει. Με την εφαρμογή της εξίσωσης του Σρέντινγκερ έδειξε ότι η εμφανιζόμενη υπερευστότητα, σύμφωνα με την κβαντομηχανική συμπεριφορά, παρουσιαζόταν σε μακροσκοπικές κλίμακες.
Επίσης, συνεργαζόμενος με άλλους πειραματικούς φυσικούς, στο γραμμικό επιταχυντή του Στάνφορντ, πάνω στη σκέδαση ηλεκτρονίων υψηλών ενεργειών από πρωτόνια, επινόησε τη θεωρία των παρτονίων, υποθετικών σωματιδίων μέσα στον πυρήνα του ατόμου, που συνέβαλε στην κατανόηση της σύγχρονης θεωρίας των κουάρκ.
* Μονιστική φιλοσοφία, είναι η θεωρία που ανάγει την ποικιλία του κόσμου σε μία ενότητα μέσω του πνεύματος. Ο μονισμός δέχεται μια μόνο αρχή των όντων και αντιτίθεται απόλυτα στο δυϊσμό ή στις θεωρίες "περί πολλών ουσιών". Επίσης, συνεργαζόμενος με άλλους πειραματικούς φυσικούς, στο γραμμικό επιταχυντή του Στάνφορντ, πάνω στη σκέδαση ηλεκτρονίων υψηλών ενεργειών από πρωτόνια, επινόησε τη θεωρία των παρτονίων, υποθετικών σωματιδίων μέσα στον πυρήνα του ατόμου, που συνέβαλε στην κατανόηση της σύγχρονης θεωρίας των κουάρκ.
Υποστηρίζει δηλαδή τη μοναδικότητα της πραγματικότητας και την ύπαρξη μιας μόνο ουσίας στο σύμπαν.
Έτσι, μονιστές π.χ. ήταν οι Ίωνες φιλόσοφοι οι οποίοι έκαναν αναγωγή όλων των πραγμάτων σε μια πρώτη ύλη, ο Θαλής ο Μιλήσιος στο νερό, ο Αναξιμένης στον αέρα, ο Ηράκλειτος στη φωτιά.
Οι δύο σημαντικότερες κατηγορίες του μονισμού, είναι ο υλισμός και ο ιδεαλισμός. Για τον πρώτο, μοναδική ουσία του σύμπαντος είναι η ύλη, ενώ για το δεύτερο το πνεύμα.
Ο ερμηνευτικός μονισμός επιχειρεί την ερμηνεία μιας σειράς φαινομένων με αναγωγή τους σε μια αρχή, σε ένα και μόνο παράγοντα.
Scholeio.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου