Για να Έχουμε Ισορροπία και Σταθερότητα με το Κοινωνικό μας Περιβάλλον...




Συμβουλές για να ζήσετε καλύτερα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να "ζήσουμε".  

Μπορεί να διασκεδάζουμε μέχρι τελικής πτώσεως. 

Μπορεί να ζούμε μέσα από την περιπέτεια και τον κίνδυνο.  

Μπορεί να δουλεύουμε ακατάπαυστα και να μας αρέσει κιόλας, workaholic. 
   
Μπορεί να συνηθίζουμε να "σκοτώνουμε" την ώρα μας...     Μπορεί να περιμένουμε απλά να "περάσει" ο χρόνος... που μας δόθηκε.  Όπως κι αν ζούμε, όποια κι αν είναι η φιλοσοφία μας... 


   Για να να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις 
   Για να  έχουμε ισορροπία και σταθερότητα με το κοινωνικό μας περιβάλλον... 
   Για  να απολαμβάνουμε μια "καλή" ζωή...
   Για να φτιάξουμε ένα γοητευτικό προφίλ.. 

    Όλα είναι «παιχνίδια» του μυαλού… γίνετε πιο κοινωνικοί και νιώστε άνετα ανάμεσα σε λιγότερο… γνωστούς σας!  
   Μήπως νιώθετε αναποφάσιστοι και ντροπαλοί κατά τη διάρκεια ενός πάρτι ή μιας επαγγελματικής εκδήλωσης, στην οποία δεν υπάρχουν φίλοι σας; 
   Πολλοί αισθάνονται άβολα, όταν συνομιλούν με περισσότερους από 2-3 γνωστούς ή αγνώστους και δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν, καθώς πιστεύουν ότι κολυμπούν σε βαθιά «νερά». 

   Ελάτε να κάνουμε μαζί, μερικά απλά βήματα αυτοπαρατήρησης και αυτοβελτίωσης

   Κάποιο απ' όλα ή όλα από τα παρακάτω βήματα, σίγουρα θα κάνει την κοινωνική σας ζωή καλύτερη και θα σας βοηθήσει να βρείτε νέους τρόπους ψυχαγωγίας ή διασκέδασης με τους φίλους σας και θα σας δώσει ευκαιρίες να γνωρίσετε και νέους φίλους ή να νιώσετε σταδιακά πιο άνετα μέσα σε μια αίθουσα με σχεδόν άγνωστα άτομα…

 Μην σκέφτεστε την 
άποψη των άλλων για εσάς. 

Σταματήστε να ανησυχείτε για όσα σκέφτονται οι άλλοι για εσάς… και απλά μιλήστε μαζί τους!  Να θυμάστε ότι οι γύρω σας είναι απλά ψάχνουν για μια φιλική κουβέντα.  Ακόμα και αν νιώθετε άβολα, προσποιηθείτε στην αρχή το αντίθετο και θα δείτε ότι σιγά σιγά το μυαλό σας θα ξεφύγει από τους ενδοιασμούς. 


Να μην είστε μουντοί (μουντζούφληδες)

βαρετοί ή δείχνετε ότι βαριέστε. 

   Οι άνθρωποι γύρω σας, θα νιώσουν αμήχανα, δεν θα αισθάνονται καλά όταν βγαίνετε έξω και δεν έχετε καλή διάθεση. 

   Δεν θα μπορούν να σας πλησιάσουν καθόλου. Αν δεν έχετε καλή διάθεση καλύτερα να μην βγείτε... 
   Να δουλέψετε λίγο με "σας" και να βγείτε όταν είστε γεμάτοι-ες αυτοπεποίθηση και κέφι για ζωή και συναναστροφή...  
   Αν είστε χαρούμενοι-ες, θα περάσει και στους άλλους, ακόμα και στους τυχόν κακόκεφους της παρέας και θα μαγνητίζετε τους γύρω σας. 
Μπορείτε να το δοκιμάσετε χωρίς καμία υποχρέωση !

Εμφάνιση.

   Απογυμνωθείτε από τα στερεότυπα της εμφάνισης. Προσπαθήστε να μην κρίνετε τους άλλους με βάση την εμφάνιση τους ή τα στερεότυπα.  

 Αν δεν γνωρίσετε τον άλλον, δεν μπορείτε να κρίνετε ακριβώς το χαρακτήρα ή τη συμπεριφορά του. Άλλωστε, θυμηθείτε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σας γυρίσει και «μπούμερανγκ». 
  
   Ένας απαράβατος κανόνας που νομίζω θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι, ότι τα ρούχα πρέπει "εμείς" να τα φοράμε και όχι αυτά εμάς.  
   Υιοθετήστε ένα δικό σας στυλ. Δεν χρειάζεται να ντυθείτε καλά, αλλά θα πρέπει να επιμείνετε στο δικό σας στυλ, φορώντας ό, τι θεωρείτε καλύτερο για το γούστο σας και αυτό θα σας ανεβάσει και την διάθεση.
   Φροντίστε την εξωτερική σας εμφάνιση, φορέστε καθαρά ρούχα, βάλτε κάποιο άρωμα που σας αρέσει, φτιάξτε τα μαλλιά σας και γενικά κάντε ότι καλύτερο μπορείτε για την εμφάνισή σας. 

   Φορέστε φωτεινά ρούχα.   Μπορεί να φαίνεται ανόητο… αλλά ισχύει! 

   Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι φορούν ρούχα με φωτεινά χρώματα… κάνουν τους άλλους να νιώθουν πιο άνετα μαζί τους! 
   Αντίθετα, τα σκουρόχρωμα ρούχα, οδηγούν ασυναίσθητα τους αγνώστους να «κλείνονται» στον εαυτό τους.

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα. 


   Συνήθως λειτουργούμε καλύτερα αποδοτικότερα όταν κινούμεθα βάσει προγράμματος. Όχι με την αυστηρή έννοια. Αλλά να κτίσουμε, να μας "φανταστούμε" σε συγκεκριμένες δραστηριότητες μέσα στην ημέρα.

   Είναι καλό να έχουμε προγραμματίσει τι θέλουμε να κάνουμε πριν βγούμε έξω. 
   Ποια ώρα μας βολεύει να πάμε μια βόλτα ή να συμβουλευτούμε κάποιον φίλο ή γνωστό, για τα μέρη εκείνα που μπορούμε να περάσουμε καλά και θα είναι οι τιμές πιο προσιτές.

Βγείτε έξω.  

   Βρείτε δικαιολογίες, δεσμεύσεις, να βγαίνετε από το σπίτι. Ένα σεμινάριο, ένα μάθημα χορού, μια εκδρομή... 

   Για δημιουργήσουμε  κοινωνική ζωή, πρέπει βγείτε έξω... να ανταλλάξετε εικόνες και εμπειρίες για αυτά που ζήσατε, με παλιούς και νέους φίλους.  
   Δεν χρειάζεται να πάτε σε πολυσύχναστα κλαμπ, αν δεν σας αρέσει, αλλά διαλέξτε μια ή δύο μέρες την εβδομάδα, ώστε να μπορείτε να πάτε να πιείτε ένα ποτό σε ένα μπαρ ή να φάτε σε ένα ωραίο εστιατόριο. Πάρτε έναν φίλο μαζί σας ή πηγαίνετε μόνοι σας. 
   Προσπαθείστε να μην έχετε αρνητική στάση-διάθεση, μην το κάνετε με το ζόρι, χαλαρώστε,  διασκεδάστε... 
   Είστε ενθουσιασμένοι (το δείχνετε) και κάνετε και  τους άλλους που σας βλέπουν να νιώθουν καλύτερα και αυτό το εισπράττετε πάλι πίσω... και πολλαπλασιάζεται.   


Αποτυπώστε φωτογραφικά τη ζωή σας, 
τους φίλους σας, όταν είστε έξω. 

   Πάρτε μαζί σας το κινητό σας ή μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Οι φωτογραφίες σας είναι  μοναδικές στιγμές,  η ζωή σας είναι μοναδική, οι φίλοι σας είναι μοναδικοί.  

   Είναι ένας καλός τρόπος για να κρατήσουμε τις καλές αναμνήσεις, ακόμα και να αυξήσουμε την επιθυμία μας να βγαίνουε πιο συχνά.

Βρείτε κοινά στοιχεία με τους υπόλοιπους.   


   Όταν γνωρίζετε έναν άγνωστο, προσπαθήστε να βρείτε κοινά σημεία μαζί του. Μήπως είστε το ίδιο φύλο ή έχετε την ίδια ηλικία; 

   Μήπως και οι δυο έχετε παιδιά ή τα ίδια χόμπι; Τα κοινά στοιχεία θα σας δώσουν την αφορμή να ξεκινήσετε μια συζήτηση και να μετατρέψετε τον ξένο… σε γνωστό!

Μην φοβάστε να πείτε ένα «γεια» 

ή να χαμογελάσετε 

   Μην αποφεύγετε να πείτε ένα «γεια» ή να χαμογελάσετε στους γύρω σας, ακόμα και αν δεν τους γνωρίζετε! Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην εκτιμά την κοινωνικότητα ή την ευγένεια. 

   Σταματήστε να αισθάνεστε άβολα και «σπάστε» τον πάγο με τη γλώσσα του σώματος. Αν δεν πάρετε πρωτοβουλία, τότε δεν θα κάνετε τους άλλους να σας «ανοιχτούν» με ευκολία.
   Να είστε θετικοί… χωρίς δεύτερες σκέψεις!  Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λέξεις ή φράσεις με θετικότητα, ακόμα και αν πρόκειται για ένα αρνητικό γεγονός. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια υγιή συζήτηση, χωρίς να διαταράσσει τη διάθεση των άλλων. 
   Πάντα, βέβαια, να σκέφτεστε πριν ανοίξετε το στόμα σας, ώστε να αποφύγετε τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα 


   Αν νιώθετε άβολα ανάμεσα σε ξένα άτομα, πάρτε μια βαθιά αναπνοή!  Το οξυγόνο, που θα διαπεράσει το σώμα σας, θα συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών αλλά και της διάθεσης σας. 

   Παράλληλα, φανταστείτε ότι είστε σε ένα άνετο μέρος, όπως είναι ένα φιλικό σπίτι ή μια συναυλία… και «ξεγελάστε» το μυαλό σας.

Προτιμήστε μέρη όπου θα αισθάνεστε πραγματικά άνετα. 

   Δεν χρειάζεται να πάτε σε εντυπωσιακά εστιατόρια ή κλαμπ αν δεν είναι αυτό το  στυλ σας. 

   Θα επιλέγετε πάντα το περιβάλλον που δεν θα σας  στρεσάρει, παράδειγμα η έντονη μουσική ειδικά όταν θέλετε να επικοινωνήσετε... ή οι ακριβές τιμές που δεν είναι στο δικό σας μπάτζετ.  
   Άλλωστε το περιβάλλον πάντα το "πλουτίζουμε" εμείς με τη παρουσία μας και το συναίσθημά μας που έχει την δική του δυναμική ή το "φτωχαίνουμε" αντίστοιχα.   
    Αν οι επιλογές σας είναι ανάλογες με την αισθητική σας, θα αισθάνεστε καλά και θα συναντήσετε και άτομα με τα ίδια γούστα, όσον αφορά την διασκέδασή σας. 
   Ένα αγαπημένο σας μέρος στην εξοχή ή κάποιο σημείο της πόλης που σας ενθουσιάζει ιδιαίτερα.


Ακούστε προσεκτικά τους άλλους 

   Ο συνομιλητής σας πρέπει να καταλάβει ότι τον ακούτε πραγματικά και ότι σας ενδιαφέρουν οι απόψεις του. Καλό είναι να κάνετε ερωτήσεις και να δείχνετε αληθινό ενδιαφέρον… αλλά όχι σε ενοχλητικό ή πιεστικό βαθμό.  

   Σίγουρα, πάντως, μια συζήτηση χωρίς ερωτήσεις θα λήξει μόνο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. 


Μην κάνετε πολλές ερωτήσεις ή 
μάλλον μην κάνετε ερωτήσεις. 

   Μπορεί να μην ισχύει ο ίδιος κώδικας συμπεριφοράς καθώς περνούν τα χρόνια και αλλοιώνονται, πολλά, από έθιμα και συνήθειες άλλων καιρών.  

   Κάποτε ένας από τους κανόνες του "σωστού φέρεσθαι" έλεγε ότι ερωτήσεις δεν κάνουμε ποτέ στον άλλον όσο φίλος μας κι αν είναι, όσο κι αν ενδιαφερόμαστε γι αυτόν. 
   Όλα αυτά που χρειάζεται να ξέρουμε θα μας τα πει ό άλλος όποτε και όπως θέλει εκείνος.   
   Αν κάνετε πολλές ερωτήσεις σε μια συζήτηση, μπορεί να δημιουργηθεί μια κακή εικόνα για σας χωρίς να το καταλάβετε.  Ή να παρεξηγηθείτε ότι κάνετε ανάκριση.  
   Αφήστε την συζήτηση να προχωρήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μιλάτε καθόλου. Για παράδειγμα, αν κάποιος μοιράζεται μια εμπειρία, μπορείτε και εσείς μετά να μοιραστείτε μία από τις εμπειρίες σας. 
   Μοιραστείτε κάτι σημαντικό για σας, και μεταδώστε το με χρώμα και συναίσθημα, κάντε το "ξενάγηση" και  μέσα από σας θα χαρούν κι εκείνοι που γνωρίζουν κάτι ενδιαφέρον και σας καλύτερα. 

Μην ρισκάρετε με «εμπαιγμούς»

 ή ειρωνείες 

   Μπροστά σε έναν άγνωστο, καλό είναι να αποφεύγετε τους εμπαιγμούς ή το ιδιαίτερο χιούμορ, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να προσβάλλει το συνομιλητή σας. 

   Η αίσθηση του χιούμορ αλλάζει από άτομο σε άτομο… και πολλοί μπορούν να χαρακτηρίσουν την ευφυΐα σας ως απρεπή ή ακατάλληλη. 



Scholeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: