Το κλειδί της θεϊκής αρμονίας



. Πρώτα να ελέγχεις αν είναι ορθή η σκέψη σου*, μετά να ασχολείσαι με την αντίθετη άποψη και, τέλος, να ψάχνεις για την αιτία των διαφορών. Μόνο τότε μπορείς να βρεις το κλειδί της θεϊκής αρμονίας.Οι Ιουδαίοι δημιούργησαν τον θεοφοβούμενο άνθρωπο, ενώ η Ινδία, τον άνθρωπο που γνωρίζει και αγαπάει τον Θεό.
…ο Σαίξπηρ που εφηύρε τον τρόπο να κρατά έναν καθρέφτη απέναντι στην Φύση, ήταν ο ποιητής που δεν καταδέχτηκε ποτέ να σκαρώσει μια απλή κόπια, μια φωτογραφία, μια σκιά. Ο αναγνώστης και ο θεατής που βλέπει στον Φάλσταφ, στον Μάκμπεθ, στον Λήρ ή στον Άμλετ απλά και μόνο μιμήσεις της φύσης ή δεν έχει εσωτερικό μάτι της ψυχής ή έχει υπνωτιστεί από κάποιο μαγικό ξόρκι.

___________________________________________________________Σρι Αουρομπίντο*




Ορθή σκέψη 

1. Ορθή Αντίληψη ή Ορθή Όραση: η ικανότητα αντίληψης των 4 Ευγενών Αληθειών επάνω στην ύπαρξη, καθώς και των επιπτώσεων που έχουν επάνω στην εξέλιξη του κάθε ατόμου που ακολουθεί την συγκεκριμένη μέθοδο. Η κατανόηση αυτή βοηθάει στην «διείσδυση», δηλαδή στην δυνατότητα «θέασης» της αληθινής φύσης των πραγμάτων.

2. Ορθή Απόφαση ή Ορθή Πρόθεση: η ικανότητα να μπορεί κάποιος να αντιστέκεται στην «ροή του ποταμού», δηλαδή στην δίνη του υλικού κόσμου, καθώς και η ικανότητα «καθετοποίησης», δηλαδή να εκδηλώνει την τόλμη να εξυψωθεί σε ανώτερα επίπεδα μέσα από ανώτερες σκέψεις ανιδιοτέλειας, αυταπάρνησης και αγάπης προς όλες τις οντότητες και υπάρξεις.

3. Ορθή Ομιλία: προτίμηση στην «ευγενική σιωπή» ή εμμονή σε ειλικρίνεια, ανοιχτό λόγο και αποχή από άσχημες λέξεις, σκληρή και αυθάδη γλώσσα ή συκοφαντία καθώς και επίσης από συκοφαντία ή άλλης μορφής κακολογία.

4. Ορθή Συμπεριφορά ή Ορθή Δράση: αποφυγή βλαβών προς τις διάφορες εκφράσεις της ζωής, αποφυγή άτιμων συμπεριφορών και αδικιών.

5. Ορθή Άντληση της Ζωής: αποφυγή υπερβολικής άνεσης και πολυτέλειας, αποφυγή τρόπου βιοπορισμού που βλάπτει τους συνανθρώπους μας.

6. Ορθή Προσπάθεια: για πρόληψη του κακού, μάχη προς το κακό, ενθάρρυνση του καλού και προστασία – υποστήριξή του.

7. Ορθή Σκέψη: αναφορικά με τις δραστηριότητες του σώματος, τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, τις δραστηριότητες του νου, τις ιδέες, τις σκέψεις και τις αντιλήψεις.

8. Ορθή Συγκέντρωση: καλή πειθαρχία, εκπαίδευση και ανάπτυξη του νου με στόχο την έκσταση (Samadhi), την επίγνωση των πραγμάτων και την αταραξία.

* Από την Κεντρική διδασκαλία του Βούδα. Ο Βουδισμός δεν έχει κεντρική θρησκευτική εξουσία. Κύριος κανόνας του είναι η εναρμόνιση των πιστών με αυτήν ακριβώς την διδασκαλία του Βούδα. Στόχος του είναι η εσωτερική αρμονία του ανθρώπου. 
____________________________________________


* Ο Ινδός φιλόσοφος Σρι Αουρομπίντο υπήρξε ένας μεγάλος ποιητής, ένας ανεπανάληπτος φιλόσοφος και τέλος ασκητής και προφήτης, ο οποίος ξεχάστηκε από την ιστορία 1872-1950.  
Ο αυθεντικότερος οραματιστής μιας ανεξάρτητης Ινδίας, μόχθησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για την απελευθέρωσή της. 

Scholeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: