Σκεφτήκατε ποτέ ότι ένα λογισμικό, μπορεί να σας θεωρήσει απειλητικό σαν άτομο και να μπλέξετε?




Αν δεν... κάντε το, σκεφτείτε το
Έχετε μετρήσει πόσο απειλητικός είστε; Μην απαντήσετε... ''Μα, γιατί να είμαι; Δεν είμαι''. Διότι εμείς θα σας πούμε ότι είστε!  Απλά πρέπει να σας μετρήσουν και βαθμολογήσουν με μια νέα εφαρμογή που ξεκινάει τα πρώτα της βήματα στην Αμερική για να απλωθεί σιγά σιγά σ' όλο το κόσμο!  Εσείς δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι απλά συνεχίστε να ζείτε και να συμμετέχετε ενεργά στα κοινωνικά δίκτυα κι η εφαρμογή θα σας βάλει βαθμό. Πάμε κι εμείς με τη σειρά μας να γνωρίσουμε την εφαρμογή...



Πόσο απειλητικός είστε;

Σκεφτείτε λίγο, τι βαθμό θα παίρνατε σ' ένα τέτοιο ερώτημα;  Σήμερα στην Αμερική, περισσότερο από το 90 τοις εκατό όλων των τοπικών αστυνομικών τμημάτων και σχεδόν όλες οι κρατικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν ένα είδος τεχνολογικής εποπτείας, όπως θα το αποκαλούσαμε στη γλώσσα της νέας εποχής. 
Μία από τις πιο κοινές εφαρμογές ονομάζεται ''Beware'', και σαρώνει δισεκατομμύρια πληροφορίες από «εκθέσεις σύλληψης, αρχεία ιδιοκτησίας, εμπορικές βάσεις δεδομένων, αναζητήσεις και έρευνες σε βάθος, στο Web", όπως επίσης ''βλέπει''  τις κοινοποιήσεις που και για να μοιραστείτε με τους φίλους σας ειδήσεις και πληροφορίες στα κοινωνικά μέσα μαζικής δικτύωσης, και να ενημερώσει στη συνέχεια τις ''αρχές'' φτιάχνοντας έτσι ένα προφίλ για τον καθένα... Αυτά τώρα, στη νέα τάξη  γιατί στην προηγούμενη, νομίζω το έλεγαν ''φάκελο''. 
Έτσι αν τύχει να διασταυρωθείτε με τον ίδιο αστυνομικό δυο τρεις φορές μπορεί να μην είναι σύμπτωση... ακόμα είναι πιθανό να μην άρεσε αυτό που δημοσιεύσατε στο Facebook.  Αν έχετε πει πράγματα που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ότι στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης" ή εναντίον της αστυνομίας", είναι πολύ πιθανόν ότι θα έχετε μια πολύ υψηλή  βαθμολογία στο πόσο «απειλητικός είστε» και σίγουρα θα είστε στην «κόκκινη λίστα».

Καταλαβαίνω ότι αυτό ακούγεται σαν κάτι που έρχεται κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι πολύ πραγματική.  Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε, πάνω σ' αυτό ακριβώς, την άλλη μέρα ...


''Ενώ αξιωματικοί ήταν έτοιμοι να επέμβουν σε μια πρόσφατη κλήση 911 για έναν άνθρωπο που απειλεί την πρώην φίλη του, ένας υπεύθυνος της αστυνομίας στα γραφεία συμβουλευόταν ένα λογισμικό που του έδινε πληροφορίες αν ο ύποπτος είχε επιδείξει και πόσο, βίαιη συμπεριφορά, τόσο απλά όσο μια τράπεζα θα μπορούσε να εκτελέσει μια πιστωτική ενημέρωση.  

Το πρόγραμμα έχει χτενίσει (ψάξει) δισεκατομμύρια σημεία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων σύλληψης, τα αρχεία ιδιοκτησίας, εμπορικές βάσεις δεδομένων, βαθιά αναζητήσεις στο Web και κοινωνικής media αναρτήσεις του ανθρώπου. Το υπολογιζόμενο επίπεδο απειλής ορίζεται με κώδικα τριών χρωμάτων, το υψηλότερο των τριών είναι ένα φωτεινό κόκκινο.  Πόσο ξεπερασμένος φαντάζει τώρα ο Όργουελ!


Το "Beware" σημαίνει Πρόσεχε

Το "Beware" δημιουργήθηκε από μια εταιρεία γνωστή ως "Intrado", και εφαρμόστηκε στα αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα από το 2012. 
Οι αστυνομικοί κάνουν χρήση αυτού του λογισμικού στο σπίτι σας ή στο τετράγωνό σας θα ξέρουν αμέσως ποιοί είναι οι κάτοικοι του "πράσινου'' δηλαδή χαμηλής απειλής, για ποιούς θ΄ανάψει το  κίτρινο» δηλαδή μεσαίου, και για ποιούς το «κόκκινο» στη λίστα. 


Καθώς οι υπάλληλοι ανταποκρίνονται  στις κλήσεις, τρέχει το ''Beware'' και αυτόματα καταγράφει  διευθύνσεις. Η αναζήτηση επιστρέψει με τα ονόματα των κατοίκων και τα σαρώνει αρχειοθετώντας σε κατηγορίες  σύμφωνα με τα δεδομένα του προγράμματος ''Beware''  και δημιουργεί την συγκεκριμένη μια χρωματική κωδικοποίηση για το επίπεδο απειλής του κάθε ατόμου ή διεύθυνσης: πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο.

Το πώς ακριβώς το ''Beware'' υπολογίζει και βαθμολογεί την απειλή είναι κάτι που ο σχεδιαστής της Intrado, θεωρεί εμπορικό μυστικό, έτσι δεν είναι σαφές πόσο βάρος έχει δοθεί σε ένα πλημμέλημα, κακούργημα ή απειλητικό σχόλιο στο Facebook. Εντούτοις, το πρόγραμμα επεξεργάζεται τα ζητήματα και αναφέρει ανάλογα στον χρήστη.

Στο διαφημιστικό υλικό της Intrado γράφει ότι το ''Beware'' θα μπορούσε να αποκαλύψει ότι ο κάτοικος μιας συγκεκριμένης διεύθυνσης ήταν ένας βετεράνος του πολέμου που πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες, είχε ποινικές καταδίκες για επίθεση και είχε αναρτήσει ανησυχητικά μηνύματα με βιώματά του από μάχες, στα social media.


Όλα όσα έχετε κάνει ποτέ στο Διαδίκτυο θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για να υπολογίσουν και να βαθμολογήσουν τη συμπεριφορά σας αν και πόσο  ''απειλητικός'' είστε. Έτσι, αν έχετε κάνει κάποια απερίσκεπτα σχόλια στο Facebook ή σε κάποιο φόρουμ στο Διαδίκτυο πριν από πέντε χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανώς το αρχείο κάπου, και το "Beware" θα το (σας) βρει κατά πάσα πιθανότητα.

Όσοι ζείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη φορά που θα κάνετε κλήση στην αστυνομία, θυμηθείτε τι έχετε σχολιάσει, αναρτήσει ή κοινοποιήσει στο διαδίκτυο, πράγματα που μπορεί να έχετε ξεχάσει εντελώς... ότι έχετε πει, ακόμα και ανοησία, μπορεί να το βρείτε μπροστά σας.  Με αυτό κατά νου, θα ήθελα να διαβάσετε το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του Matt Agorist ...

Φανταστείτε το εξής σενάριο: Είστε στο δρόμο για το σπίτι από την εργασία, οδηγείτε στο δρόμο όταν παρατηρείτε τα φώτα της αστυνομίας στον καθρέφτη σας. Σας αναγκάζουν να σταματήσετε στο πλάι του δρόμου.

Όπως κάθεστε εκεί νιώθετε την αδρεναλίνη σας να βιάζεται να τρέξει μέσα στο σώμα σας, είστε θυμωμένος και αυτό σας κάνει νευρικό... Ο αστυνομικός, στο περιπολικό του πίσω σας θα βασιστεί σε έναν αλγόριθμο που θα καθορίσει τον δικό σας "βαθμό απειλής."

Ο αξιωματικός εισάγει τα στοιχεία της πινακίδας σας σαν πληροφορία στο λογισμικό της εφαρμογής στο laptop του. Σε ένα θέμα δευτερολέπτων, η εφαρμογή αυτή τσεκάρει πάνω από δισεκατομμύρια αρχεία σε εμπορικές και δημόσιες βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων όλων των διαθέσιμων κοινωνικών μέσων, των μέσων ενημέρωσης, "τυχόν σχόλια που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προσβλητικά ή επιθετικά, όπως και πρόσφατες αγορές σας." Η εφαρμογή στη συνέχεια θα καθορίσει αξιολογώντας σας, σαν απειλή,  με ένα από τα τρία χρωματα.  Θα είστε πράσινο ή κίτρινο ή κόκκινο και ανάλογο θα είναι και το μέλλον σας.

Φανταστείτε ότι είστε ένας από τους ενημερωμένους και συχνούς αναγνώστες μας και κατανοείτε πόσο σημαντικό είναι να λογοδοτεί η αστυνομία και δεν φοβάστε να εκφράσετε την απόλυτα ειρηνική, αλλά ισχυρή γνώμη σας για τυχόν παραπτώματα της αστυνομίας. Φαντάζεστε να έχετε αφήσει ένα σχόλιο στο Facebook το πρωί για ανάρμοστη συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου υπαλλήλου?  και ας πούμε ότι τον έχετε απέναντί σας, ότι είναι ο αστυνομικός που σας σταμάτησε!  

Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει γίνει απολύτως εμμονή με την επιτήρηση.
Μια «Big Brother αστυνομία πλέγμα κρατικού ελέγχου» κατασκευάζεται συστηματικά γύρω μας και μας παρακολουθεί, είναι επί τα ίχνη μας μονίμως, μας ελέγχει και μας καταγράφει με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε γι 'αυτό;  Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι;

Ο John W. Whitehead του Ινστιτούτου του Ράδερφορντ πιστεύει ότι το κλειδί είναι στον ακτιβισμό και στη μη-βίαιη αντίσταση ...

Όπως έχω καταστήσει σαφές στο βιβλίο μου  ''Battlefield America: The War on the American People '' (Πεδίο μάχης Αμερική: Ο πόλεμος κατά του Αμερικανικού λαού), μόνο μία εφικτή λύση απομένει σε μας που φεύγουμε από τη χώρα για μέρη άγνωστα: ''ακτιβισμός βάσης'' (του απλού λαού) που θα προσπαθήσει να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική κομμάτι κομμάτι.

Δυστυχώς, μια τέτοια λύση απαιτεί ακτιβισμό, δέσμευση, επαγρύπνηση, αυτοθυσία, ατομικισμό, δόμηση κοινότητας, ακύρωση και προθυμία από όλους να απορρίψει την προπαγάνδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και, όταν χρειάζεται, να απαντήσει με αυτό που εννοεί ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ όταν λέει "στρατευμένη μη βίαιη αντίσταση."
Αυτό σημαίνει ότι παραιτείστε Δευτέρα βράδυ από σήριαλ, ποδόσφαιρο ή οτιδήποτε άλλο κάνετε για να διασκεδάσετε,  προκειμένου να εκφράσετε ενεργά τις ανησυχίες σας κατά τις συνεδριάσεις της βουλής, ψήφιση ύποπτων νομοσχεδίων ή ακόμα του δημοτικού συμβουλίου. 
Τα βήματα είναι απλά, κλείστε την τηλεόραση,  ενημερωθείτε από το διαδίκτυο, διαβάστε εφημερίδες και διασταυρώστε ειδήσεις και πληροφορίες. Μην πιστεύετε αμέσως ότι σας ακούτε... Γενικά για να μην σας ''χρησιμοποιούν'' σαν κοινή γνώμη πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένος, να σχηματίζετε άποψη μετά από επεξεργασία όλων των στοιχείων που συλλέξατε, με καθαρή σκέψη μακριά από δογματισμούς και εμμονές.
Λοιπόν, τι νομίζετε?
Θα μπορέσουμε άραγε ποτέ να πάρουμε την ιδιωτική μας ζωή πίσω, ή είναι πια παγιωμένη η κυβερνητική παρακολούθηση;
Παρακαλώ αν αισθάνεσθε ελεύθερος και θέλετε μας λέτε τη γνώμη σας με ένα σχόλιο...
____________________________________________________________________________
Μετάφραση-απόδοση από το αγγλικό κείμενο Κατερίνα Ραπακούλια Ματαράγκα


  Scholeio.com 


Δεν υπάρχουν σχόλια: