Στόμπαρτ, Ο κόσμος ζει με την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας


                                                        
Διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε τα μαθηματικά,  διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου, διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε όλα τα βιβλία σας  (γιατί παντού θα υπάρχει και έστω μια ελληνική λέξη).... 

1.   Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
2.   Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
3.   Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη…

Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.

1.   Από την ιατρική σας, την φαρμακευτική σας.
2.   Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)
3.   Από την φυσική σας, χημεία
4.   Από την αστρονομική σας
5.   Από την πολιτική σας
6.   Από την καθημερινότητα σας.Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου, διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε όλα τα βιβλία σας  (γιατί παντού θα υπάρχει και έστω μια ελληνική λέξη), σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική λέξη, αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού που και αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε…
Θα πείτε «δεν γίνεται».
Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση!
Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…
Η τελευταία λέξη της γης, όταν θα αφήνει την τελευταία της πνοή, θα είναι ΕΛΛΑΣ!
Η πρόκληση πάντως ισχύει.

Ρισπέρ Ζαν (Γάλλος λογοτέχνης, δραματουργός και θεατρικός συγγραφέας)


"Τα δε σοφών ανδρών γνώμαι  αρετή πλουτίζειν τους κεκτημένους"


 Πλάτων (428-347 π.Χ.)
_______________________________________________________________
Ο στόχος αυτής της συγκέντρωσης και καταγραφής απόψεων, (Μεγάλων ή Μικρών), Μορφών, Προσωπικοτήτων, Ανθρώπων όταν τους άγγιξε το  "Ελληνικό Φως".
Δεν είναι ο κομπασμός!  
Δεν στοχεύει στο να δημιουργήσει ή να αυξήσει, την Εθνική Αλαζονία, Υπεροψία...
Για την μοναδικότητα της φυλής, του Έθνους..... Γιατί δεν είναι έτσι..... Ή τουλάχιστον δεν πιστεύουμε ότι είναι έτσι.
Ο στόχος μας είναι να κατανοήσουμε ότι μας έχει δοθεί ένας θησαυρός που έχουμε υποχρέωση να ασχοληθούμε μαζί του δηλαδή: 

-   Να τον μελετήσουμε.

-   Να τον κατανοήσουμε.

-   Να τον "αφήσουμε", να του δώσουμε χώρο μέσα μας, να μας φωτίσει !

 Η μεγάλη φλόγα της ελληνικής τέχνης και φιλοσοφίας λάμπει πάντα στον ορίζοντα της δυτικής σκέψης και όπου κι αν βρεθούμε, ότι κι αν επιχειρήσουμε, θα μας αγγίξουν κάποιες ανταύγειες της.  Χωρίς καν να το καταλάβουμε, όποια κι αν είναι η μόρφωσή μας, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάποια εικόνα, ένα γεγονός, κάποια συζήτηση, μας φέρνουν, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, στην Ελλάδα.  Είμαστε όλοι Έλληνες εν εξορία.             Μπιανσιότι Έκτωρ

Την στοιχειώδη εκπαίδευση είχαν όλοι οι αρχαίοι έλληνες στην Αθήνα, ακόμη και πριν από το Σωκράτη και φαίνεται ο αναλφαβητισμός τότε ήταν ανύπαρκτος. Ερωτεύτηκα τους αρχαίους έλληνες. 
Εκεί ήταν η πρώτη κοινωνία όπου η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης άνθισε σε μια κλίμακα άγνωστη πριν και σπάνια για τα σημερινά δεδομένα.       
Isidore Feinstein Stone (24 Δεκεμβρίου, 1907 - 18 Ιουνίου 1989),  Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος και συγγραφέας.  Σε περισσότερο από μια δεκαετία μελέτης, κατά την οποία ο I. F. Stone έμαθε μόνος του αρχαία ελληνικά για να κατανοήσει τις βασικές πηγές στο πρωτότυπο, έφερε στο φως πολλά που οι Απολογίες του Πλάτωνα και του Ξενοφώντα δεν μας λένε ή αφήνουν στη σκιά.

 Θεία μοίρα τής Ελλάδος είναι να αγωνίζεται διά θέματα παγκοσμίου σημασίας. 
Μαξ Πλανκ   (Max Karl Ernst Ludwig Planck) ήταν Γερμανός φυσικός και κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1858 στο Κίελο της Γερμανίας και πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 1947 στο Γκέτινγκεν. Θεωρείται ως ο πατέρας της Κβαντικής Θεωρίας

Δεν θα θαυμάζαμε τόσο τους νεότερους σοφούς και μαθηματικούς εάν κατανοούσαμε  τον Αρχιμήδη και τον Απολλώνιο.   
Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς  (Gottfried Wilhelm Leibniz -
1 Ιουλίου 1646, Λειψία - 14 Νοεμβρίου 1716, Αννόβερο) ήταν Γερμανός φιλόσοφος καθώς και επιστήμονας, μαθηματικός, διπλωμάτης, φυσικός, ιστορικός, βιβλιοθηκονόμος και διδάκτορας των λαϊκών και εκκλησιαστικών Νομικών. Ο Λάιμπνιτς ήταν ένας από τους βασικούς φιλοσόφους του 17ου και του 18ου αιώνα και θεωρείται ως καθολικό πνεύμα της εποχής του (homo universalis): έχει αποκληθεί «ο πολυμαθέστερος ανήρ μετά τον Αριστοτέλην»).

                                                                 **********

Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο “Η Γέννηση της Τραγωδίας” (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο ελληνικό έθνος. 
   
 >    «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα. 

Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.


Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς.  Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους. 

Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα».


>     Από μέρα σε μέρα γινόμαστε περισσότερο Έλληνες. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι αθάνατοι διδάσκαλοι της ανθρωπότητας.


 >    Οι Έλληνες, ένας αληθινά υγιής λαός, είναι οι μόνοι που φιλοσόφησαν πιο πολύ και δικαίωσαν τη φιλοσοφία. Η ελληνική φυλή είναι η τελειότερη, η ωραιότερη και η γοητευτικότερη από όλες τις άλλες φυλές.


>    Ο Ηράκλειτος είναι η πηγή του φωτός. Αυτός θεμελίωσε την θεωρία του νόμου μέσα στο γίγνεσθαι. Αυτός σήκωσε, πρώτος, την αυλαία του μεγίστου θεάματος.
Φρειδερίκος Νίτσε (1844-1900) Γερμανός φιλόσοφος και ποιητής

                                                                    **********


>    Χωρίς Ελληνισμό η Δύση χάνει το νόημά της.  Ο Ελληνισμός χαρακτηρίζεται από ήθος, μέτρο και αρχές, αξίες που αν τις ενστερνισθούμε όλοι μας, ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος.                
Μαριάν Μακντόναλντ Ελληνίστρια, ακαδημαϊκός καθηγήτρια στο Πανεπ. Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας
        
>    Χωρίς εσένα, Ελλάδα, τι θα ήτανε ο κόσμος;  
Γουλιέλμος Μίλερ (1794-1827)μέγας Γερμανός ποιητής

>    Η νικημένη Ελλάδα κατέκτησε τον τραχύ κατακτητή της και εισήγαγε τις Τέχνες στον αγροίκο Λάτιο.   Οράτιος Κόϊντος Φλάβιος (65-8 π. Χ.) Λατίνος λυρικός ποιητής

>    Για να γίνει κανείς άνθρωπος, πρέπει πρώτα να γίνει Έλληνας.  Στην αρχαία Ελλάδα έζησαν άνθρωποι όμοιοι με τους θεούς.    Ιωάννης-Ιωακείμ Βίνκελμαν (1717-1786)  Γερμανός καθηγητής ιδρυτής της επιστημονικής αρχαιολογίας.

>    Έχω συγγένεια με τους Έλληνες. Οι Έλληνες είναι συγγενείς μου, δάσκαλοί μου. (γράμμα στο γιο του Αύγουστο 5.7.1815)


>    Ότι είναι η καρδιά και ο νους για το σώμα του ανθρώπου, είναι και η Ελλάδα για την ανθρωπότητα.  ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕ …ΕΛΛΗΝΑ, ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΟΣ ΕΙΜΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ!  Ιωάννης Βόλφγκαγκ Γκαίτε (1749-1832) μέγιστος Γερμανός ποιητής

>    Υπερασπιστείτε την Ελλάδα γιατί σε αυτήν οφείλουμε τα φώτα μας.

>    Στην Ελλάδα οφείλουμε το πνεύμα μας και το σύνολο των αρετών μας.  
Βολταίρος (1694-1778) Γάλλος συγγραφεύς, φιλόσοφος, ιστορικός, λυρικο-επικός ποιητής.

>    Τα Ηνωμένα Έθνη καθοδηγούνται από το όραμα της Ελλάδας.   Μπούτρος Γκάλι, Αιγύπτιος πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

                                                              **********
>    Καταραμένε Έλληνα.
Όπου να γυρίσω την σκέψη μου, όπου και να στρέψω την ψυχή μου, μπροστά μου σε βλέπω, σε βρίσκω. Τέχνη λαχταρώ, Ποίηση, Θέατρο, Αρχιτεκτονική, εσύ μπροστά, πρώτος και αξεπέραστος.
Επιστήμη αναζητώ, Μαθηματικά, Φιλοσοφία, Ιατρική, κορυφαίος και ανυπέρβλητος.
Για Δημοκρατία διψώ, Ισονομία και Ισότητα, εσύ μπροστά μου, ασυναγώνιστος κι ανεπισκίαστος.
Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη Γνώση… Γιατί να σε αγγίξω; Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν με αφήνεις στην δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;     
Φρίντριχ Σίλλερ  (Friedrich Schiller,   10 Νοεμβρίου 1759 – 9 Μαΐου 1805)  ήταν Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός.
               
                                                                      **********

>    Αν στη βιβλιοθήκη σας δεν έχετε τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε μένετε σε ένα σπίτι δίχως φως.  
Τζώρτζ Μπέρναρ Σω (1856-1950) Ιρλανδός συγγραφεύς

>    Τίποτε πιο ανθρώπινο από την Ελλάδα, τίποτε πιο θείο.

>    Ο Σωκράτης κατέβασε τη φιλοσοφία από τον ουρανό στη γη.

>    Λίγο έλειψε οι Έλληνες να κάνουν στίχο ακόμη και τον πεζό λόγο.  
Μάρκος Τίλλιος Κικέρων (106-43 π.Χ.) Ρωμαίος ρήτορας, νομικός

>    Ό,τι ωραίο έχουμε το οφείλουμε στους Έλληνες συγγραφείς.    
Διδότος Αμβρόσιος (1790-1876) Γάλλος λόγιος-φιλόλογος

>    Αν εξαιρέσουμε τους τυφλούς νόμους της φύσης, τίποτε σε αυτό τον κόσμο δεν κινείται που να μην έχει Ελληνική καταγωγή.      
Ερρίκος Μάιν (1822-1888) Άγγλος καθηγητής νομικής του Κέιμπριτζ

>    Κι αν είναι να πεθάνουμε για την Ελλάδα, θεία είναι η δάφνη, μια φορά κανείς πεθαίνει.
Φρειδερίκος Μιστράλ (1830-1914) Γάλλος ποιητής

>    Ο κόσμος θα ήταν πολύ φτωχός χωρίς την Ελλάδα.      
Πέτρος Ουστίνωφ (1921- ) Άγγλος ηθοποιός & θεατρικός συγγραφέας

>    Το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στο συνδυασμό της Γερμανικής τεχνολογίας με το ελληνικό πνεύμα.

>    Ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι δημιούργημα του Ελληνικού πνεύματος.      Αδόλφος Χίτλερ (1889-1945) καγκελάριος- δικτάτωρ της Γερμανίας

>    Αν έλειπε ο εμφύλιος πόλεμος από τους Έλληνες θα κατακτούσαν ολόκληρο τον κόσμο.
Όθων Βίσμαρκ (1815-1898) Γερμανός καγκελάριος λόγος 20.03.1890

>    Οι Έλληνες τα είπαν όλα. Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο.  

>    Όλα τα πολιτισμένα έθνη εις ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του πνεύματος είναι αποικίες της Ελλάδας.        Γουίλ Ντυράν (1885-1981) Αμερικανός ιστορικός καθηγ. ΠΑνεπ.

>    Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα. Σε αυτή οφείλουμε ότι κάνει τη ζωή μας ανώτερη και ωραιότερη.        
Μακένζυ Κιγκ (1874-1950) Καναδός διανοούμενος, πολιτικός πρώην πρωθυπουργός

>    Ο καλύτερος τρόπος να ζει κανείς είναι ο ελληνικός, γιατί είναι ανθρώπινος.

>    Η παλιά Ελλάδα και η σημερινή Ελλάδα έχουν μεγάλη σημασία για όποιον ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

>    Με μια αίσθηση αιωνιότητας που εκφράζει το εδώ και το τώρα, γεμίζει κανείς μόνο στην Ελλάδα.          Χένρυ Μύλερ (26 Δεκεμβρίου 1891- 7 Ιουνίου 1980) Αμερικανός συγγραφέας

>    Η Ελλάδα με έκανε ελεύθερο και ολοκληρωμένο.         
Ερρίκος Μύλερ (1891-1980) Αμερικανός συγγραφέας

>    Όλοι οι πολίτες του κόσμου είναι ολίγον Έλληνες. Όλη η Δύση είναι Ελλάδα. Όλοι οι Δυτικοί είναι Έλληνες σε εξορία.             
Χόρχε Λουίς Μπόρχες (1899-1986) μέγας Αργεντινός ποιητής-συγγραφέας

>    Ο ουρανός εξελληνίστηκε από τους Έλληνες πριν από τον Αριστοτέλη και πριν ακόμα συμβεί το ίδιο στη γη με τον Αλέξανδρο.           
Τεοντόρ Μπέρτ (1852-1930) Γερμανός ιστορικός συγγραφέας καθηγ. Πανεπιστημίου.

>    Όλα τα πολιτισμένα έθνη είναι αποικίες της Ελλάδας.         
Σερ Henry Mein James Sumner (1822-1888) Βρετανός νομικός και ιστορικός του Δικαίου

>    Ο Αριστοτέλης είναι ο γίγαντας της σκέψης. Κάθε μέρα που περνάει γινόμαστε όλο και περισσότερο Έλληνες.

>    Οι αξίες του Ελληνικού πολιτισμού από μια ωρισμένη άποψη παραμένουν ακόμη σαν κανόνες και άφταστα πρότυπα.               
Ερρίκος Καρλ Μαρξ (1818-1883)Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος

>    Κανένας πολιτισμός δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς το κοσμογόνο έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.             Χ. Μπένγκστον

>    Μόνο όταν γνωρίσουμε την ελληνική επιστήμη, μόνο τότε θα κατανοήσουμε το σύμπαν και τα μυστικά του.                    
Τζώρτζ Ουέλς Μπήντλ (1903-.) Αμερικανός γενετιστής βραβείο Νόμπελ ιατρική-Φυσικής 1958

>    Η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η μάχη του Μαραθώνα, θα μπορούσαν να είναι κατασκευάσματα θρύλων ή κατασκευάσματα της φαντασίας μας αν δεν ήταν δυνατή η ιστορική τους απόδειξη.             
Φον Βάλτερ Μπράουχιτς ( ) Γερμανός αρχιστράτηγος  β’ παγκοσμίου πολέμου     

>    Η Ελλάδα ξεπέρασε τον εαυτό της και με το παράδειγμά της μαθαίνουμε να μη χάνουμε το κουράγιο μας ποτέ. Με το μαρτύριό της και τις αρετές της είναι σήμερα, από κάθε άλλη φορά, πιο μεγάλη και ισάξια στην πανένδοξη ιστορία της.         
Φρανσουά Μωριάκ  (1885-….) Γάλλος ακαδημαϊκός και νομπελίστας λογοχτεχίας

>    Δεν θα είχαμε αποκτήσει πλήρη συνείδηση, δεν θα είχαμε γίνει πλήρως άνθρωποι, αν δεν είχε υπάρξει ποτέ ο ελληνικός πολιτισμός.               
Χ. Γ. Όντεν

>    Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσης κάθε τι άλλο που ξεχωρίζει μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό έχει ελληνική και μόνο προέλευση.
 > Οι νεώτεροι δεν μπορούν να τους φτάσουν στο κάλλος, αλλά μπορούν να αποφεύγουν τις ατέλειές τους. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι αριστοκράτες της ιστορίας.         
Βλάσιος Πασκάλ (1623-1662) Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός

>    Οι Έλληνες είναι οι δημιουργοί της πολιτικής και της πολιτειολογίας ταυτόχρονα.
Μαρσέλ Πρεβό (1862-1941) Γάλλος συγγραφέας

>    Εκεί που οι έλληνες είχαν μέτρο, ποίηση και κάθε τι που γοητεύει και κοσμεί την ανθρωπότητα, εμείς έχουμε χυδαιότητα.                
Τόμας Πίκοκ

>    Από ολόκληρη την ανθρωπότητα οι Έλληνες προηγήθηκαν στη σκέψη.        
Ερβίνος Ροντέ   (1845-1898) Γερμανός πανεπιστημιακός και συγγραφέας

>    Οι πρίγκιπες και οι ηγεμόνες θα πρέπει να διαβάσουν τους «παράλληλους βίους» του Πλουτάρχου μέχρι να τους αποστηθίσουν.            
J. PAUL

>    Την ελληνική κληρονομιά και τον αέρα της Ελλάδας τον αναπνέουμε κάθε στιγμή χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.          
Ρομιγύ Ντε Ζακλίν (1913) Γαλλίδα Ακαδημαϊκός Ελληνίστρια

>    Μορφωμένοι λέγονται αυτοί που μελετούν τους αρχαίους συγγραφείς.         
Φραγκίσκος   Rabelais (1490-1553) Γάλλος ιερωμένος, συγγραφέας

>    Η τελευταία λέξη της γης, όταν θα αφήνει την τελευταία της πνοή, θα είναι Ελλάς.
Jean Richepin (1849-1926) πρόεδρος Γαλλικής Ακαδημίας και συγγραφέας

>    Η μοναδική θεραπεία για την κρίση που περνάει σήμερα ο πολιτισμός μας είναι η επιστροφή στην Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Η Ελλάδα είναι η πιο εκπληκτική χώρα, είναι το λίκνο του πολιτισμού.       Pene Puaux ( )Γάλλος διανοητής, δημοσιογράφος, συγγραφέας

>    Ο Πλούταρχος είναι ο πρώτος που διάβασα στα παιδικά μου χρόνια και ο τελευταίος που θα διαβάσω πριν πεθάνω.      Ζαν Ζακ Ρουσσώ (1712-1778) Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας

>    Οι αρχαίοι Έλληνες θέλησαν να αγκαλιάσουν όλες τις δυνάμεις της ψυχής και της σκέψης και να καταστήσουν καλύτερους τους ανθρώπους.       
Ρομαίν Ρολλάν (1866-1944) Γάλλος  ιστορικός συγγραφέας

>    Τα νιάτα του κόσμου είναι ο ελληνικός λαός.              
Κόλιν Ρένφριου: καθηγητής αρχαιολόγος   Καίμπριτζ Λονδίνου

>    Ο Σωκράτης ήταν ο πατέρας της ηθικής.     
Σοπενχάουερ (1788-1860) Γερμανός φιλόσοφος

>    Ότι μεταδίδουν οι δυτικοί γονείς τα παιδιά τους κληρονομήθηκαν από τους Έλληνες.
Φίλπ Τόυνμπι (1916-1981) Άγγλος συγγραφέας, εκδότης


>    Αλίμονό μας αν οι Έλληνες αποκτήσουν ενότητα και μόρφωση.      
Ουίνστον Τσόρτσιλ (1874-1947) Μέγας Άγγλος πολιτικός

>    Δεν υπάρχει παιδεία χωρίς ελληνική γραμματεία.             
Λέων Νικολάϊεβιτς Τολστόι  (1828-1910) Ρώσος συγγραφέας

>    Οι αρχαίοι Έλληνες πρώτοι μελέτησαν την κίνηση των πλανητών και την περιγραφή του ουρανού.             
Εντουάρντ Τάτον Λώρυ (1909-1975) Αμερικανός βιολόγος Νόμπελ Ιατρικής

>    Ότι κατασκευάζουμε στηρίζεται στις βάσεις που έθεσαν οι αρχαίοι Έλληνες και οφείλουμε σε αυτούς τον πρώτο όροφο του οικοδομήματος και κάποιες φορές και ολόκληρη την πτέρυγά του.                      
Ιπολύτ Αντόλφ Ταιν (1828-1893) Γάλλος ιστορικός, κριτικός

>    Οι βάσεις πάνω στις οποίες ταξινομούμε τις αντιλήψεις δεν είναι παρά ο χάρτης της εννοιολογικής μας γεωγραφίας που χάραξαν οι Έλληνες.             
Τάπλιν Όλιβερ (Oliver  Taplin) είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κολεγίου Μagdalen και καθηγητής της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

>    Ο δυτικός πολιτισμός εκτός από την επική λυρική και δραματική ποίηση οφείλει στην αρχαία Ελλάδα το κυριότερο λογοτεχνικό είδος της εποχής μας το μυθιστόρημα.
Χεγκ Τόμας (Hagg Tomas)

>    Η αληθινή γέννηση του ευρωπαϊκού πνεύματος προέρχεται από την ελληνική πρωτοθεμελίωση.             
Husserl Edmond (1859-1938) Γερμανός φιλόσοφος

>    Η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει το προσόν να μην έπαψε ποτέ να είναι η μητέρα κάθε πολιτισμού.  Το Ελληνικό Έθνος ηγεμονεύει της ανθρωπότητος.         
Βιλάμοβιτς Μέλεντορφ Ούλριχ  (1849-1930) Γερμανός ιστορικός ακαδημημαϊκός

>    Όλοι οι άνθρωποι του πνεύματος στη Δύση θεωρούμε την Ελλάδα μητέρα μας.  Και οι αρχαίοι Έλληνες είναι πατέρες μας.

 >    Αυτό που χρειάζεται η Δύση είναι να ξαναγυρίσει στην αρχαία ελληνική γραμματεία. 
Ροζέ Γκαροντύ (1913- ) Γάλλος φιλόσοφος & ιστορικός

>    Η καταγωγή μας και οι ρίζες μας είναι ελληνικές. 
Μιχαήλ Γκορμπατσώφ (1931) Ρώσος πολιτικός

>    Η Ελλάδα ήταν και είναι το σχολείο του κόσμου.          
Δουρουϊ

>    Το παν ετέθη υπό των Ελλήνων          
Βέρνερ Γιαίγκερ (1888-1961) Γερμανός καθηγητής φιλολογίας

>    Σήμερα ο κόσμος ζει με την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας.       
Τζ. Στόμπαρτ Άγγλος καθηγητής Παν. Ιστορικός

>    Ελλάς, αυτό το όνομα δεν μπορεί να το προφέρει κάποιος χωρίς συγκίνηση.

>    Ως προς εμένα, οτιδήποτε κι αν συμβεί, θα πεθάνω Έλληνας.        
Φραγκίσκος Σατωμπριάν (1786-1848) Γάλλος συγγραφέας, ακαδημαϊκός

>    Η μνεία και μόνο του ονόματος της Ελλάδας προκαλεί τα υψηλότερα συναισθήματα και γεμίζει την καρδιά μας με ό,τι ευγενέστερο επιδέχεται η φύση μας.         
Ιάκωβος Μονρόε  (1759-1831) Πρόεδρος ΗΠΑ διάγγελμα 3.12.1822

>    Οι Έλληνες δημιούργησαν δια πρώτη φορά αυτό που ονομάζουμε σκέψη.     
Μπρούνο Σνελλ (1896-1987) Γερμανός καθηγητής Παν. Αμβούργου

>    Ο Έλληνας επενόησε την φιλοσοφία εξ αιτίας των εξαιρετικών διανοητικών του ικανοτήτων.       
Φαρλάν Μπέρνετ (1899-1984) Αυστραλός καθηγητής Νόμπελ Ιατρικής 1960

>    Η Ευρώπη είναι θυγατέρα της Ελλάδας.                   
Παντίτ Νεχρού (1889-1964)  πρωθυπουργός Ινδίας

>    Ο ανθρώπινος τύπος και το ανθρώπινο πνεύμα έφτασαν στην τελειότητα τους στην Ελλάδα. Όλες οι Καλές Τέχνες, οι νόμοι, η θρησκεία, κλπ είναι επιτεύγματα των Ελλήνων. Όλοι ήμαστε Έλληνες.             
Πέρσυ Σέλλεϋ (1792-1822) μέγιστος Άγγλος ποιητής

>    Κινούμαστε με την πνοή του ελληνικού πνεύματος.             
Λατινικό γνωμικό


 >    Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξαστεί ο υιός του Ανθρώπου. Ελλάς γαρ (έστι) μόνη ανθρωπογενή, φυτόν Ουράνιον και βλάστημα Θείον ηκριβωμένον. Λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.  

Ήρθε η ώρα να δοξαστεί ο Υιός του ανθρώπου.  Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη που γέννησε τον ανθρωπισμό, φύση προερχόμενη από τον ουρανό και θεϊκός βλαστός πλασμένος με ακρίβεια, Ελλάδα που γέννησε το Λόγο και δημιούργησε την Επιστήμη.                
Ιησούς Χριστός Καινή Διαθήκη, Ιωάννου ΙΒ 20-23


>   Ελέχθη είς Αθήνας προ 2.000 ετών, οτι το μυστικόν της Ευτυχίας είναι ή Ελευθερία , και το μυστικόν της Ελευθερίας ή “Ανδρεία. Οί «Ελληνες “μέ τά ΟΧΙ των, δίδουν ζωήν νέαν εις τήν μεγάλην των αυτήν κλασσικήν παράδοσιν.     
Άντονυ Ήντεν

>    Έχουν πάνω τους κάτι το μυθικό οι Κρητικοί όταν βρίσκονται μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Φαντάζουν σαν ήρωες μυθικοί. Είναι αδύνατο να μην τους θαυμάσει όποιος τους δει την ώρα εκείνη του θανάτου που είναι τόσο υπερήφανοι και τραγικοί.    Μόνο και μόνο για να τους θαυμάσω πολλές φορές όταν γίνονταν εκτελέσεις έφευγα απ’ το γραφείο μου και έβγαινα στο μπαλκόνι.   Τέτοια περιφρόνηση προς τον θάνατο και τόση αγάπη προς την ελευθερία δεν είδα σε κανέναν άλλο λαό.                       
Στρατιωτικός διοικητής του φρουρίου της Κρήτης. Αντρέ

 >    Απομνημονεύματα Γερμανού αξιωματικού:
 "....Σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη κανείς δεν αντιστάθηκε στην τρομερή μας πολεμική δύναμη.  Ο πληθυσμός έφευγε και οι στρατιωτικοί έτρεχαν να παραδοθούν.  Στην Κρήτη κανείς δεν φοβόταν.  Βλέπαμε ένα μαινόμενο πλήθος να μας επιτίθεται, δίχως να φοβάται τις χειροβομβίδες μας και τα επαναληπτικά μας όπλα, όσοι πατούσαμε στο χώμα ζωντανοί.  Τα πάντα μας πολεμούσαν. Μόνο οι πέτρες δεν σηκώνονταν μονάχες τους για να μας κτυπούν στην Κρήτη...."


>    Από Αγγλική εφημερίδα:
Πραγματικά αξίζει να δοθεί στον λαό αυτόν κάθε βοήθεια. Οφείλει συγχαρητήρια στην Ελλάδα ο κόσμος ολόκληρος.


>    Οι Έλληνες είναι λαός περίπου μυθικός που κατέχει προνομιούχα θέση στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.            
Bowra G. Πρύτανης Οξφόρδης

  >    Για να γίνει κανείς άνθρωπος, πρέπει πρώτα να γίνει Έλληνας.  Στην αρχαία Ελλάδα έζησαν άνθρωποι όμοιοι με τους θεούς.   Για να γίνουμε αμίμητοι πρέπει να μιμηθούμε την ελληνική αρχαιότητα.          
Βίνκελμαν (1717 -1786) Γερμανός καθηγητής ιδρυτής της επιστημονικής αρχαιολογίας

>    Οφείλουμε στους Έλληνες τα πάντα, Ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την κριτική στα γεγονότα. Θεμελίωσαν την ιστοριογραφία, την ποίηση, τα γράμματα, την τέχνη, την φιλοσοφία, έτσι και την ιστορία.          
Bury Καθηγητής Πανεπιστημίου Καίμπριτζ

>    Οι ρίζες του δέντρου της ζωής και της γνώσης βρίσκονται στη γη της Ελλάδος.
Brun Jean

>    Η Ευρώπη είναι το σύνολο των χωρών κληρονόμων της Ελληνικής Παιδείας.
Γκρουσε Ρενέ Γάλλος ιστορικός

>    Η ανωτερότητα των Ελλήνων οφείλεται στην ιδέα που είχαν για την πόλη. Μόνο ο ελληνικός κόσμος είναι ον πολιτικό.  
Γκλότζ Γ.

>    Όλα τα πολιτισμένα έθνη εις ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του πνεύματος είναι αποικίες της Ελλάδας.  Οι Έλληνες τα είπαν όλα.  Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο.
Γουίλ Ντυράν Αμερικανός ιστορικός καθηγ. Πανεπ.

>    Οι Έλληνες, Όπου της γης κι αν εύρίσκωνται, ενθυμούνται τήν πατρίδα. Η ψυχή των ουδέποτε εκπατρίζεται. 
Δεβογκέ

>    Οτιδήποτε αιωνόβιο προέρχεται από την Ελλάδα: γυμναστήριο σχολεία, γεωμετρία, ιστορία, αριθμητική, ρητορική, φυσική, βιολογία, κωμωδία, ηθική, πολιτική, θεολογία, ιδεαλισμός, φιλανθρωπία, κυνισμός, τυραννία, αριστοκρατία, δημοκρατία, πλουτοκρατία.
Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου υπάρχουν ελληνικές λέξεις. Ο Ελληνικός πολιτισμός φώτιζε και φώτιζε τον δικό μας πολιτισμό. Η Ελλάς είναι η ζωντανή βάση του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου. 
Durant W.K.C.

. Η δική μας τέχνη ήταν ένα απλό καλλιτεχνικό επάγγελμα σε αντίθεση με την ελληνική δημόσια τέχνη η οποία υπήρξε πράγματι τέχνη.
Η σύγχρονη τέχνη μας στην αλυσίδα της καλλιτεχνικής εξελίξεως ολόκληρης της Ευρώπης δεν είναι παρά μονάχα ένας κρίκος, η οποία έχει ως αφετηρία της τους Έλληνες. Το ελληνικό πνεύμα όπως εκδηλώθηκε στο απόγειό του στο πολίτευμα και την τέχνη, βρήκε την πιο ταιριαστή έκφρασή του στον Απόλλωνα (θεός του Φωτός και της Μουσικής), τον ουσιαστικό κυρίαρχο και εθνικό Θεό των ελληνικών φυλών και τοποθέτησε το ωραίο, δυνατό και ελεύθερο άνθρωπο στην κορυφή της θρησκευτικής συνειδήσεως. Δίχως να παραδεχθούμε την συνάφειά της με την τέχνη των Ελλήνων, δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα στην μελέτη της τέχνης.    Richard Wagner

>    Οι Έλληνες σε πολλούς τομείς εδημιούργησαν διαχρονικά πρότυπα, και γι’ αυτό θα έπρεπε να τους θεωρήσει κανείς ως τον υγιέστερο πνευματικά λαό του κόσμου.   Egon Friedell

>    Νομίζω πώς Ολοι οί γνήσιοι πνευματικοί άνθρωποι κατάγονται άπό τήν Ελλάδα.
Σ' αυτήν οφείλουν τον πολιτισμόν, τήν καθαρότητα της σκέψης τους καΐ προπάντων τή φιλοσοφημένη αντιμετώπιση της ζωής και τών προβλημάτων του άνθρωπου.   
Σαλβατόρε Κουαζιμότο

>    Δέ μπορούμε ν' αρνηθούμε τό πνεύμα πού πήραμε άπό την Ελλάδα, χωρίς κίνδυνο νά χάσουμε τόν πολιτισμόν μας γιά πάντα.   F. Pieshaud

>    H Έλλας είναι καί θά μείνη στην αιωνιότητα ή ακένωτη πηγή των πiο ψηλών στοχασμών.   Ουγκαρέτι

>    Το ελληνικό θαύμα είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά που δεν θα δούμε ούτε είδαμε αλλού. Αυτά που έσπειρε όμως θα διαρκέσουν επ’ άπειρω.    Ρενάρ Ερνέστο

>    Οι Έλληνες είναι οι δημιουργοί της πολιτικής και της πολιτειολογίας ταυτόχρονα.  
Πρελό Μαρσέλ

>    Εκεί όπου οι Έλληνες είχαν μέτρο, ποίηση και καθετή που γοητεύει και κοσμεί την ανθρωπότητα εμείς έχουμε χυδαιότητα       
Πίκοκ, Τόμας Λαβ (Thomas Love Peacock, Ντόρσετ 1785 – Μίντλεσεξ 1866). Άγγλος ποιητής και μυθιστοριογράφος.


....Διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε…
Θα πείτε «δεν γίνεται».
Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση!
Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…
Η τελευταία λέξη της γης, όταν θα αφήνει την τελευταία της πνοή, θα είναι ΕΛΛΑΣ!
Η πρόκληση πάντως ισχύει.

____________________________________________________
Ρισπέρ Ζαν (Γάλλος λογοτέχνης, δραματουργός και θεατρικός συγγραφέας)


                                                                
Scholeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: