Bitcoin, Το ψηφιακό νόμισμα της νέας εποχής, πόσο απειλεί το τραπεζικό ;


Το bit (διαβάζεται μπιτ, συμβολίζεται ως b) είναι
η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας στην Επιστήμη
Υπολογιστών και στις Τηλεπικοινωνίες. 

Το coin είναι η αγγλική λέξη για το νόμισμα.

Το Bitcoin είναι ένα εναλλακτικό ψηφιακό νομισματικό σύστημα που το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται ευρέως στον κόσμο του Διαδικτύου και πολλοί θεωρούν ότι θα φέρει την επανάσταση στις διεθνείς αγορές.


    Η βασική ιδέα της δημιουργίας των Bitcoins ήταν να αποτελέσουν ένα ασφαλές, ανώνυμο και ανεξάρτητο από κυβερνήσεις και κεντρικές αρχές νόμισμα. Πράγματι, πίσω από την έκδοση τους δε βρίσκεται κάποια τράπεζα αλλά ειδικό software, δε συνδέονται με τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του χρήστη, διακινούνται ανώνυμα μέσα από ένα δίκτυο P2P και καμία αρχή δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα των συναλλαγών σας.  Η παραγωγή των Bitcoins πραγματοποιείται μέσω μιας διαδικασίας 


που αναφέρεται ως εξόρυξη (mining) και η οποία λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο σε λοταρία. Το ανώτατο όριο Bitcoins που αναμένεται να παραχθούν είναι τα 21 εκατομμύρια και εκτιμάταται ότι θα επιτευχθεί περί το 2044.
    Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες, αυτές επιτυγχάνονται μέσω των λεγόμενων “Χρηματιστηρίων Bitcoins” που ορίζουν τις ισοτιμίες με τα τοπικά νομίσματα (ενημερωτικά 1 Bitcoin αντιστοιχεί σε €8.428) και ταυτόχρονα λειτουργούν ως eWallets για την αποθήκευση τους. Τα δημοφιλέστερα από αυτά είναι τα Mt. Gox , CryptoXchange and Intersango.

     Βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι δε βασίζεται στην κεντρική διαχείριση του από μία ή έστω κάποιες τράπεζες οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κι άλλο με τρόπο απρόβλεπτο διαταράσσοντας το σύστημα. Αντίθετα, τα χαρακτηριστικά του νομίσματος καθορίζονται από έναν αλγόριθμό ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα που έχουν εγκαταστημένο στον υπολογιστή τους όσοι χρησιμοποιούν το Bitcoin.
    Έτσι, μπορεί ο καθένας να κατεβάσει αυτή την εφαρμογή και να αποκτήσει ένα ποσό από αυτά τα χρήματα τα οποία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όπως τα συνηθισμένα νομίσματα για τις συνδιαλλαγές του online και offline. H διαφορά είναι ότι προφανώς το νόμισμα είναι κοινό και η αξία του παραμένει η ίδια σε παγκόσμιο επίπεδο και ανεξάρτητη από συγκυρίες στην αγορά ή την αξιολόγηση αυτών που το κατέχουν από τρίτους.

     Βέβαια και το Bitcoin δεν παύει να έχει κι αυτό τα προβλήματα του, το μικρότερο από τα οποία είναι η όχι και τόσο ευρεία αποδοχή του ακόμα -τόσο από χρήστες όσο και από αποδέκτες (δηλαδή επιχειρηματίες που το δέχονται ως πληρωμή).Υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με τη φορολόγηση του ή ακόμα και με τη νομιμότητά του.
    Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτή η ιλιγγιώδης άνοδος ενός νομίσματος που ήταν άγνωστο μέχρι πριν από λίγο καιρό μπορεί να προκλήθηκε από ρώσους και κυπρίους επενδυτές που αγοράζουν bitcoins για να προφυλάξουν τα ευρώ τους την ώρα της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Κύπρου.

     Άλλοι εκφράζουν φόβους ότι παρακολουθούμε τη γέννηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής "φούσκας", η οποία θα μπορούσε σύντομα να γνωρίσει την τύχη που είχαν άλλες "φούσκες" του Ίντερνετ, δηλαδή να σκάσει.
    "Είναι κάτι εντελώς παράλογο", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιανίκ Νο, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της επενδυτικής εταιρείας Glendevon King Asset Management με έδρα το Λονδίνο, ολοένα και περισσότεροι πελάτες του οποίου ζητούν πληροφορίες για τα bitcoins. "Ως επενδυτής, είναι αδύνατο να δώσω μια ορθολογική αξία στο bitcoin", προσθέτει ο Νο.

      Δημιουργία του νομίσματος και κακόβουλο λογισμικό στο διαδίκτυο
    Το bitcoin επινοήθηκε το 2009 από έναν ειδικό στην πληροφορική ο οποίος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο και επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα νόμισμα που να μην εξαρτάται από καμιά κεντρική τράπεζα ή χρηματοπιστωτικό θεσμό.Ένα είδος ηλεκτρονικού νομίσματος δημιουργημένου από κομμάτια πολύπλοκων κωδίκων πληροφορικής που δημιουργούνται αυτόματα από υπολογιστή, μια διαδικασία που αποκαλείται "εκτύπωση" και μπορεί θεωρητικά να αναπαραχθεί από οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του έναν υπολογιστή.

    Το λογισμικό είναι προγραμματισμένο ώστε να παρουσιάζει εκθετική δυσκολία στην "εκτύπωση" νέων bitcoins, ο συνολικός αριθμός των οποίων σε κυκλοφορία είναι περιορισμένος στα 21 εκατομμύρια.
     Μόλις δημιουργηθούν, τα bitcoins αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του ιδιοκτήτη τους, σ' ένα εικονικό πορτοφόλι, και μπορούν να ανταλλάσσονται με τρίτους. Τέτοιες συναλλαγές γίνονται χωρίς να χρειάζεται να περάσει κανείς από την τράπεζα και παραμένουν ανώνυμες.
    Όμως είναι και επικίνδυνες: τον Ιούνιο του 2011, χάκερ επιτέθηκαν σε εικονικά πορτοφόλια τα οποία άδειασαν εν αγνοία των ιδιοκτητών τους. Τα bitcoins δημιούργησαν μια θέση στο "βαθύ διαδίκτυο", ένα μυστικό και σκοτεινό τμήμα του Ίντερνετ στο οποίο κινούνται μόνον οι μυημένοι και όπου οι λαθρέμποροι ναρκωτικών συγχρωτίζονται με παρόχους απαγορευμένων υπηρεσιών.
    Όμως οι μανιώδεις λάτρεις της πληροφορικής έχουν κι αυτοί υιοθετήσει το bitcoin, καθώς πολλοί έμποροι άρχισαν να το χρησιμοποιούν μέσα στους τελευταίους μήνες. Μικροέμποροι ανταλλάσσουν προϊόντα με bitcoins και σημαντικές συναλλαγές οδήγησαν το εικονικό νόμισμα κάτω από τα φώτα των προβολέων.
    Ένας αμερικανός πολίτης δήλωσε πως πούλησε την Porsche του για 300 bitcoins και ένας Καναδός διαθέτει προς πώληση το σπίτι του ζητώντας ως αντίτιμο bitcoins.


    Ο Ρόμπερτ Ουόκερ, ένας λονδρέζος δημιουργός στον ψηφιακό τομέα, δηλώνει πως αγόρασε σχεδόν 200 bitcoins σε έξι μήνες από το τέλος του 2011. Λέει πως γοητεύθηκε από την ιδέα ότι το Ίντερνετ θα εκτυπώσει το δικό του νόμισμα, καθώς και με την προοπτική να μπορεί να επενδύει εκτός του πλαισίου που θέτει οποιαδήποτε συγκεντρωτική αρχή.
    Η αγορά του, του κόστισε περίπου 900 δολάρια, αλλά με τη σημερινή ισοτιμία θα του απέφερε σχεδόν 27.000 δολάρια. Όμως παρά την άνοδο της ισοτιμίας, δεν θέλει να εξαργυρώσει το εικονικό κέρδος του, τουλάχιστον προς το παρόν.
    "Δεν είναι --προς το παρόν-- ένα ποσό που θα άλλαζε τη ζωή μου, αλλά θα μπορούσε να γίνει, αν τα κρατήσω πέντε χρόνια", λέει ο Ουόκερ.

    Για τον Γιανίκ Νο, η αξία του εικονικού νομίσματος έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Στα χαρτιά, η αξία των bitcoins που βρίσκονται σε κυκλοφορία ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

     "Η φούσκα θα σκάσει όταν οι εισερχόμενοι (στην αγορά του bitcoin) θα είναι λιγότεροι απ' αυτούς που θα επιθυμούν να βγουν απ' αυτή. Είναι δύσκολο να το υπολογίσει κανείς, αλλά δεν πρόκειται να διαρκέσει άλλον ένα μήνα σ' αυτή την τιμή", καταλήγει. 


     Ηλεκτρονικές αγορές δέχονται ήδη bitcoins ως αντίτιμο:

    
    Η ηλεκτρονική σελίδα για αγορές online SomthingGeeky.com δέχεται bitcoins για αγορές ρούχων, αλλά και άλλων μικροαντικειμένων, όπως κούπες και ποτήρια με τυπωμένους ήρωες από το παιχνίδι Angry Birds αλλά και από το Star Wars.

    Την ίδια στιγμή το StatelessSweets.com ανταλλάσσει bitcoins με σοκολάτες και κάθε είδους γλυκά, ενώ το site δημοπρασιών AspireAuctions.com δέχεται τα εικονικά νομίσματα ως τρόπο πληρωμής για την απόκτηση πανάκριβων αντικειμένων, όπως ένα βάζο Tiffany έναν πάπυρο αντίκα από “Το Βιβλίο των Νεκρών”, αλλά κι ένα διαχρονικό ξύλινο μουσικό κουτί.

    Με bitcoins μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα γεύμα στο Firehouse BBQ Grill στο Salt Lake City, να αγοράσει είδη επιβίωσης, κυρίως για κατασκηνωτές, από το Survival Camping Store αλλά και γλυκίσματα για τα άλογά του από το pet shop Keystone Pet Place.

    Και για όσους δεν θέλουν να ξοδέψουν τα bitcoins τους για υλικά αγαθά τότε έχουν την επιλογή να ταξιδέψουν στην Γαλλία και να μείνουν σε υπερπολυτελείς εξοχικές κατοικίες με κόστος 273 δολαρίων τη βραδιά (φωτο).  Στα διαμερίσματα αυτά μπορεί να απογορεύεται το κάπνισμα και τα κατοικίδια ζώα αλλά τα bitcoin είναι ευπρόσδεκτα! Κι αν η Γαλλία δεν είναι του γούστου σας υπάρχουν αντίστοιχες προσφορές σε ξενοδοχεία της Κροατίας αλλά και του San Fracisco.

    Παρά το γεγονός ότι πολλοί χαρακτηρίζουν το Bitcoin ως το νόμισμα του μέλλοντος, ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς που προκύπτει κυρίως λόγω της απουσίας ελέγχου που προαναφέραμε είναι ότι αποτελεί ένα άκρως ελκυστικό μέσο για παρανομές συναλλαγές. Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα και οργανισμοί δέχονται ήδη πληρωμές με Bitcoins. ______________  
Vasilis Zachariadis




     Μήπως είναι ή θα είναι ένας εφιάλτης για την «δικτατορία των τραπεζών» το ψηφιακό χρήμα.
     Ένας εφιάλτης για την σύγχρονη δομή του αεριτζίδικου διεθνούς καπιταλιστικού συστήματος. 
Το 2013 ένα bitcoin ισούται  με 10 ευρώ περίπου, αυτό το χρήμα κινείται ανώνυμα έξω από τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις των απλών πολιτών και. Στην ουσία είναι η υλοποίηση του ονείρου της πλήρους ελευθερίας του πολίτη από το κράτος και την «δικτατορία των τραπεζών». Είναι η δόμηση ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος έξω από αυτό του παγκοσμιοποιημένου «Μεγάλου Αδελφού». Περισσότερα μπορεί ο καθένας να διαβάσει στο διαδίκτυο και να προσπαθήσει να γίνει κάτοχος αυτού του νομίσματος.

    Η εμφάνιση αυτού του εναλλακτικού χρήματος, χωρίς κεντρική εκδότρια αρχή να το ελέγχει και χωρίς μεσάζοντες τραπεζίτες ή τοκογλύφους να κερδοσκοπούν σε βάρος του πολίτη, γεννά νέες ιδέες, σχετικά με την δημιουργία πλέον και εναλλακτικής δημοκρατίας. 
    Μιας πραγματικής δημοκρατίας ελευθέρων και αυτεξούσιων πολιτών. Ενός πραγματικά δημοκρατικού πολιτικού συστήματος, έξω από την γνωστή σήμερα υπερσυγκεντρωτική αντιπροσωπευτική μορφή, όπου το πολιτικό σύστημα συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στα χέρια του και ηγείται ενός κράτους που θεωρεί την κοινωνία ιδιοκτησία του. 
    Θα πρόκειται για ένα πέρασμα στην επόμενη ιστορική φάση, όπου η κοινωνία θα είναι πλέον η ιδιοκτήτρια του κράτους και φυσικά οι πολιτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από την ίδια την κοινωνία.

    Δεδομένου ότι η οικονομία και πρωταρχικά το χρήμα (ως μέσο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών), είναι στη βάση κάθε εξουσιαστικού συστήματος, είναι μαθηματικά βέβαιο πως αν υπάρξει μια ενδυνάμωση και επικράτηση των εναλλακτικών μορφών χρήματος, τότε αυτόματα θα οικοδομηθεί ένα νέο εναλλακτικό και παράλληλο (τουλάχιστον στην αρχή) πολιτικό σύστημα ελεύθερων πολιτών. 
    Εφόσον δηλαδή θα μπορούν οι πολίτες να συναλλάσσονται μεταξύ τους και να δημιουργούν περιουσία, έξω από το κεντρικά ελεγχόμενο εξουσιαστικό σύστημα, είναι αυτονόητο πως πολύ γρήγορα θα αμφισβητήσουν αυτό τούτο το σύστημα και θα απαιτήσουν να λαμβάνουν οι ίδιοι τις πολιτικές αποφάσεις.
    Η περίπτωση της χώρας μας αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την εμφάνιση και την δοκιμή τέτοιων φαινομένων. Είναι μια πτωχευμένη χώρα υπό καταπίεση. Μία χώρα από την οποία αφαιρέθηκε η εθνική της κυριαρχία και καταδυναστεύεται η κοινωνία της από τους δανειστές, με βασικά εργαλεία τους το κεντρικά κατευθυνόμενο χρήμα (ευρώ) και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που θεσμοθετεί το κράτος ως ιδιοκτήτη της κοινωνίας.

    Μήπως ήρθε η ώρα μιας αναίμακτης επανάστασης;  
Τι θα συνέβαινε άραγε, αν αντί να μουρμουρίζουμε για επιστροφή στο Εθνικό Νόμισμα, φτιάχναμε εμείς οι ίδιοι ένα παράλληλο ελληνικό ψηφιακό νόμισμα;;; Δεν χρειάζονται πολλά άτομα, χρειάζεται μόνο μια ισχυρή ομάδα νέων ανθρώπων με καλές γνώσεις του νέου ψηφιακού κόσμου μας.   
_____________  Πέτρος Χασάπης,  


Για όσους θέλουν να προχωρήσουν στην πράξη, δηλαδή να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό πορτοφόλι εδώ 

Πηγές:
http://olympia.gr/
http://oantikrisths.blogspot.gr/
http://el.wikipedia.org/wiki/Θεωρία_παιγνίων
http://www.biblionet.gr/book/121221/Βαρουφάκης,_Γιάνης/Θεωρία_παιγνίων
http://medlabgr.blogspot.com/2015/02/games-theory.html
http://www.iefimerida.gr/news/193153/pantrema-mathimatikon-politikis-i-theoria-paignion-poy-latreyei-o-varoyfakis-kai-i
https://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2011/08/18/η-θεωρία-των-παιγνίων-το-θεώρημα-του-john-na/

Scholeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: