Μακρυγιάννης, "έτσι φτιάξαμε την Ελλάδα". εικόνα 11





Εικόνα αριθ. 11.  Ναυμαχίαι γενικαί των Ελλήνων.  Χειρ Δ. Ζωγράφου, υδατογραφία σε χαρτόνι. 


"Κατά στοχασμόν και υπαγόρευσιν....."   Μη και χαθούν η λεβεντιά, η καρδιά, το όραμα, το αίμα της ράτσας...   
Το  ντοκυμαντέρ του Μακρυγιάννη για τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Μια καταγραφή του "μπαρμπα Γιάννη",  μια προσπάθεια να αφήσει ίχνη στους επόμενους οραματιστές πατριώτες... 
Μη και χαθούν η λεβεντιά, η καρδιά, το όραμα, το αίμα της ράτσας...   


                              εικόνα ενδέκατη: Ναυμαχίαι γενικαί των Ελλήνων


1. Η νήσος Ύδρα και Σπέτζες εκστρατεύουν με τα πλοία των κατά του Οθωμανικού στόλου. Ο Ναύαρχος της Ύδρας, Μιαούλης, Κουντουριώται, Σαΐνιδες, Λαλαχαίοι, Σκουρταίοι, Μπιτζηλαίοι, Γκιώνηδες, Μπέηγιώργηδες, Δικαίοι, λαζαριμαίοι, Λ. Παναγιώτας και λοιποί πρόκριτοι και καπιταναίοι. Ναύαρχος των Σπετζών Κολανδρούτζος, Λεμπέσης, Μωριάτης, Μποτασαίοι, Χ΄΄. Αναγνωσταίοι, Κανάρηδες, Μιλαΐτιδες, Μοναρχίδαι, Παγκόρμηδες, Αγγελαίοι, Νικοδημαίοι και λοιποί πρόκριτοι και καπιταναίοι, Χ΄΄. Αλέξανδρος.


2. Τρόκροτα και φρεγάδες Τουρκικαί και άλλα. 

3. Πλοίον του Μιαούλη.
4. Πλοίον του Κολανδρούτζου.
5. Πλοίον του Αποστόλη.
6. Πλοίον του Τουμπάζη.
7. Οι Καναραίοι καίουν Τρίκροτον και τον Πασσά εις την Τένεδον.

8. Ο Νικόδημος καίει την φεργάδαν εις τας Φώκιας. 


9. Ο Μιαούλης και οι λοιποί καίουν 13 κομμάτια τουρκικά πλοία εις Μοθωκόρωνα.


10. Ο Παπανικολής καίει το τρίκροτον εις την Ερεσσόν. 


12. Εις το Τζαγκλή καίουν οι Έλληνες εννέα τουρκικά πλοία. 


13. Ο Λάζαρος Ο Μουσιούς καίει την κορβέταν εις την Κω.


13. Το Γαλαξίδι, οι Γαλαξιδιώται και ο Άστιγξ έκαυσαν επτά πλοία Τούρκικα και ηγωνίσθησαν γενναίως και έχασαν τα καράβια των πολεμούντες με τους εχθρούς ξηράς και θαλάσσης. Άρχηγοι αυτών Δεδούσης, Λογοθεταίοι, Αλίκουρης, Μιχάλης.   


* Οι σημειώσεις είναι του Μακρυγιάννη. Κάθε πίνακας έχει τις δικές του σημειώσεις-περιγραφές, καθώς και "κατάλογο" ονομάτων των αγωνιστών κάθε μάχης, όπως τα κατέγραφε στο μυαλό του και σε σημειώσεις, όταν "ειρήνευε" στο ξαπόσταμά του. Είναι  αυθεντικές και το perasma δεν έχει κάνει καμία διόρθωση ορθογραφική, γραμματικής, ή συντακτικού. 


* Μελέτημα Σπ. Βασιλείου, δημοσιευμένο στα "Ελεύθερα γράμματα" στις 22/3/1946.

Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, ο ατόφιος αυτό Ρουμελιώτης αγωνιστής του 21, που έμαθε την αλφαβήτα για να προσθέσει ένα ακόμα όπλο στο σελάχι του, θέλοντας ν' αποστωμώσει του "χαμερπείς" που στρεβλώσανε την ιστορική αλήθεια "εστοχάσθη" να μιλήσει με τη γλώσσα της ζωγραφικής στους αγράμματους συμπολεμιστές του, ακριβώς όπως οι παλιοί εκείνοι τεχνίτες που ιστορούσανε τα Ευαγγέλια και πλάι στο κείμενο ζωγραφίζανε σε μικρογραφίες τα επεισόδια της Γραφής για τον αναλφάβητο αναγνώστη.

Σημείωση: οι πίνακες του Π. Ζωγράφου - Μακρυγιάννη και τα θέματα

* Σύνολο παραστάσεων: 26

* Σύνολο πινάκων 129 σε 5 σειρές και 4 ανεξάρτητα αντίγραφα

* χρόνος κατασκευής: 1836 - 1839

Κατηγορίες θεμάτων: 3

Κατηγορία Α': Πολεμικά γεγονότα. Πίνακες 21.  Αναφέρονται: 9 στην Α. Στερεά, 3 στην Δ. Στερεά, 2 στην Ήπειρο, 4 στην Πελοπόννησο, 1 στην ναυμαχία του Ναυαρίνου και 2 στην δράση του στόλου.

Κατηγορία Β': Συμβολισμοί. Πίνακες 4. Διασώθηκαν 3. Αναφέρονται: Ο πρώτος στη άλωση της Πόλης και την υποδούλωση, στους κλέφτες, στον Ρήγα. Ο δεύτερος, στη Θεία απόφαση για την απελευθέρωση της Ελλάδας, κάτω από την προστασία των μεγάλων Δυνάμεων υπό το σκήπτρο του Όθωνα. Ο τρίτος, παριστάνει κατάλογο φιλελλήνων και την Ελλάδα στην κορυφή με ένα φτερό γραφίδα στο ένα χέρι και ένα στεφάνι στο άλλο. Ο τέταρτος, παρίστανε την Ελλάδα ξαπλωμένη με ξέπλεκα μαλλιά και τον Αρμανσμπέργκ να της βγάζει την καρδιά. (Σημείωση: Ο πίνακας αυτός καταστράφηκε από τον ίδιο το ζωγράφο, ίσως από φόβο, και έτσι δεν συμπεριελήφθηκε ποτέ σε κάποια από τις 5 σειρές).

Κατηγορία Γ': Προσωπογραφία του Μακρυγιάννη η οποία μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε.

Από τους πίνακες του Π. Ζωγράφου και των παιδιών του, υπάρχουν 60 κομμάτια. Ήτοι: 2 πλήρεις σειρές από 24 πίνακες, μία λειψή από 8 κομμάτια και 4 εικόνες εκτός σειράς. Γνήσιοι πίνακες του Π. Ζωγράφου θεωρούνται 8, ζωγραφισμένοι με τέμπερα πάνω σε ξύλο, ανυπόγραφοι και χρησίμευαν μαζί με τους υπόλοιπους της σειράς, ως πρότυπα για την κατασκευή των επομένων 4 σειρών. Οι πίνακες των επομένων 4 σειρών είναι υδατογραφίες πάνω σε χοντρό χαρτόνι και φέρουν υπογραφή Δημ. Ζωγράφος.
Στο Ιστορικό Μουσείο σώζονται 8 εικονογραφίες.

Scholeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: