Σινικό τείχος, Το μυστικό της δομικής αντοχής του


Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco

Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό ...

Το μεγάλο μυστικό της δομικής αντοχής του σινικού τείχους, τελικά, είναι ένα υλικό που το μυαλό σας δεν μπορεί να πάει. Είναι το κολλώδες ρύζι, που οι τεχνικοί στη διάρκεια της δυναστείας Μίνγκ, χρησιμοποιούσαν στην παρασκευή του κονιάματος δόμησής του.

Το Σινικό Τείχος χτίστηκε πριν από 600 χρόνια και στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ένα μείγμα κολλώδους πάστας ρυζιού, αναμεμειγμένο με ασβέστη, όπως αποκάλυψε ο Μπινγιάν Ζανγκ, καθηγητής χημείας του Πανεπιστημίου της πόλης Hangzhou.


Αυτό το μείγμα που ρυζιού δημιούργησε ένα τύπο γύψου, ώστε να κολλήσουν οι λίθοι και μέχρι σήμερα να μην παρουσιάζουν κανένα ίχνος φθοράς.

Το μήκος του Σινικού Τείχους είναι 21196 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει 2,4 φορές περισσότερο, από ό,τι εθεωρείτο έως σήμερα, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα China Daily επικαλούμενη τα αποτελέσματα της ολοκληρωμένης μελέτης του μνημείου.

Οι προηγούμενοι υπολογισμοί αφορούσαν το Σινικό Τείχος, που είχε χτιστεί κατά την εποχή της δυναστείας των Μιν (14ος -17ος αιώνας). Οι νεώτερες έρευνες συνυπολογίζουν πολυάριθμα τμήματα, που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια διαφορετικών δυναστειών. Θεωρείται ότι τα πρώτα τμήματα του Τείχους χτίστηκαν τον 3ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο πολλοί μελετητές τείνουν να χρονολογούν την κατασκευή του Τείχους τον 7ο αι. π.Χ


Το Σινικό τείχος, είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε από το τέλος του  14ου  αιώνα μέχρι την αρχή του 17ου αιώνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές από τις μογγολικές και τουρκικές φυλές. 

Η δόμησή του στη σημερινή μορφή προηγήθηκε από διάφορα άλλα τείχη που χτίστηκαν από τον 30 αιώνα π.Χ. ενάντια στις επιδρομές των νομαδικών φυλών που προέρχονται από τις περιοχές που ανήκουν σήμερα στη Μογγολία και τη Μαντζουρία. Το τείχος εκτείνεται σε μήκος 8.851,8 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση αποτελώντας το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα.


To τείχος που μπορεί να δει κανείς σήμερα χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ, σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από τα παλαιότερα τείχη και με τη χρήση υλικών μεγαλύτερης αντοχής. 

Ο αρχικός σκοπός του τείχους δεν ήταν να κρατηθούν έξω οι εισβολείς, αλλά να εξασφαλιστεί ότι οι ημι-νομαδικές φυλές του βορρά δεν θα μπορούσαν να το διασχίσουν με τα άλογά τους ή να επιστρέψουν εύκολα μετά από κάποια επιδρομή τους.

Πύργος στο Σινικό τείχος
Κάθε πύργος έχει τουλάχιστον οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία και έτσι να μεταδίδεται από πύργο σε πύργο το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο.

Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση ανθρώπινο οικοδόμημα και ένα από τα σύγχρονα επτά θαύματα του κόσμου.


Υλικά κατασκευής

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Κοντά στο Πεκίνο το τείχος κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Σε άλλες θέσεις το διαθέσιμο οικοδομικό υλικό ήταν εξορυγμένος γρανίτης ή πυρότουβλο. Όπου βρίσκονταν τέτοια υλικά, αρχικά χτίζονταν δύο παράλληλοι τοίχοι και ο ενδιάμεσος χώρος γέμιζε με αδρανή υλικά. Σε ορισμένες περιοχές τα υλικά κατασκευής συγκολλούνταν με ένα κολλώδες μείγμα ρυζιού και ασπραδιού αυγών. Στις ακραίες δυτικές θέσεις, σε περιοχές γεμάτες ερήμους και ανεπαρκή οικοδομικά υλικά, ο τοίχος κατασκευαζόταν από απορρίμματα που τοποθετούνταν ανάμεσα σε κομμάτια ξύλου.

Scholeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: